Facturi greșite pentru mii de români! Ce trebuie să faci dacă ai primit date incorecte
Sunt mii de români reclamă că au primit facturi greșite, iar aceștia au la dispoziție mai multe modalități prin care îşi pot rezolva această problemă, informează avocatul Adrian Cuculis.
Poate cel mai celebru caz din ultima lună este cel în care o femeie a primit o factură uriașă, iar în pofida faptului că ANPC și ANRE i-au dat dreptate, aceasta este în continuare obligată să plătească factura.
Mii de români primesc facturi greșite
Din cauza modificărilor repetate a legii plafonării facturilor, sunt mii de români care primesc facturi greșite. Procesul de contestare a acestora trebuie să urmeze mai mulți pași, ne explică avocatul Cuculis. Acesta ne arată faptul că în cazul unei facturi greșite trebuie să verificăm indexul şi ulterior să informăm furnizorul de electricitate
„Primul pas este să notificăm furnizorul, să-i cerem să ne pună la dispoziție metrologia contorului, să vedem exact care este indexul. Și, nu în ultimul rând, poate că cel mai important, este să vedem care a fost prețul pe care ni l-a aplicat”, spune avocatul Adrian Cuculis.
Ulterior verificării indexului şi notificării furnizorului, clientul trebuie să anunțe instituțiile competente cum ar fi ANRE (instituţie la care poate apela şi persoana fizică dar și persoana juridică) dar și ANPC, instituție la care pot apela doar persoanele fizice.
Dacă problema nu este rezolvată, atunci clientul poate apela la o instanță de judecată. Este bine de menționat că au fost cazuri în care persoanele fizice au apelat la ANRE și la ANPC pentru a-și rezolva problemele generate de costurile prea mari la facturi. Aceste persoane au avut câștig de cauză dar furnizorul de energie nu a dorit să reglementeze situația spunând că își asumă plata amenzii de la ANRE.
Cum vor fi compensate facturile la energie?
Parlamentarii de la Senat au dat undă verde unei noi modalități de compensare a facturilor la energie. Pentru a intrat în vigoare, Camera Deputaților trebuie să voteze în speță. Noile compensații ale facturilor la energie vor avea două praguri. Concret, dacă consumul nu depășește 100kWH, cetățeanul va plăti un maxim 68 de bani. Dacă consumul înregistrat depășește 100 kWH, dar nu trece peste valoarea de 300 kWH, atunci utilizatorul va plăti un maxim de 80 de bani. Ce se află peste acest consum se plătește la valoarea de piață a energiei. La consumul de gaze naturale nu există niciun plafon, iar cei care îşi vor încălzi casele, adică utilizatorii casnici, vor plăti 0,31 lei/ kwh.
Când vine vorba de firme, situația se schimbă un pic. Așadar, persoanele juridice vor plăti 1,00 lei/ kwh doar pentru 85% din consum, restul de 15% se vor plăti la prețul pieții, excepție făcând spitalele care vor avea 1 leu/kwh indiferent de consum. La gaze naturale, IMM-urile și producători energie termică: 0,37 lei/ kwh (consum anual max. 50.000 MWh). Firmele din energie au avertizat asupra faptului că modificările dese din reglementările la energie vor avea un impact negativ asupra furnizării corecte a facturilor românilor, putând să apară numeroase greșeli în acest sens. Așadar, cu toate aceste noi reglementări sunt mii de români care primesc facturi greșite, facturi care pot face obiectul unor procese juridice.