Facturi de coșmar, în județul Iași! 500 de mii de euro la lumină și gaz metan, în comuna Lețcani

de: Vlad Rotaru
02:00, 16 iul. 2022

Facturile unor primării din județul Iași au explodat, în ultima perioadă. Scumpirile la energie electrică și la gaz metan au făcut ca, în mai multe localități din mediul rural, lucrurile să ia o întorsătură total neplăcută. O primărie din apropierea municipiului Iași a ajuns să plătească 500 de mii de euro la factura de energie electrică și la cea de gaz metan

Dezastru în județul Iași! Primarii localităților din mediul rural au de plătiti facturi enorme la energie electrică sau gaz metan. În unele comune din județ, iluminatul public stradal este întrerupt pe timp de noapte, iar gazele sunt date cu porția în instituțiile publice. Situația pare fără ieșire, în vreme ce primarii cer sprijinul autorităților centrale pentru a putea supraviețui.

Facturi de coșmar la primăriile din județul Iași

Un primar din județ a arătat că a ajuns să plătească și de 5 ori mai mult la energie electrică. Paul Mursa, primarul comunei Plugari, județul Iași, a precizat că va trece la sistarea furnizării iluminatului stradal pe timpul nopții, pentru a putea reduce costurile facturilor.

„În mod cert, majorarea prețurilor energiei electrice ne afectează. În prezent, facturile au crescut de până la 5 ori mai mult. Așadar, suntem nevoiți să adoptăm o serie de măsuri, iar cea mai la îndemână ar fi raționalizarea iluminatului public pe timpul nopții, însă nu ne dorim acest lucru, fiind conștienți de necesitatea imperioasă a acestui serviciu public privind circulația și siguranța cetățenilor”, a spus Paul Mursa, primarul comunei Plugari, din județul Iași.

La începutul acestui an, Primăria Iași a alocat peste 2 milioane de euro pentru plata facturilor la energie.

Localnicii din comună pot fi puși la plată

Primarul comunei Plugari a menționat că se poate ajunge la majorarea taxei datorate de către fiecare locuitor al comunei, pentru a putea face față facturilor.

„La momentul actual, taxa privind iluminatul public datorată de contribuabili este în cuantum de 27 de lei. Menționăm faptul că vom încerca să majorăm această taxă, pentru a mai recupera din pierderile cauzate de scumpirile energiei electrice și pentru a evita dispunerea raționalizării iluminatului public”, a mai spus primarul comunei Plugari.

Probleme similare au apărut și în municipiul Pașcani.

Dezastru într-o comună de la marginea municipiului Iași

O altă situație dificilă este în localitatea Lețcani, din zona metropolitană Iași. Primarul Stelian Turcu a precizat că a plătit 500 de mii de euro pe an la lumina și la gaz metan și că va trece la economii severe.

„Este greu de tot acum. Vom întrerupe si noi, de la 12.00 noaptea la 5 dimineața, iluminatul public. S-au triplat facturile, în ultima perioadă, ceea ce ne afectează bugetul. Pe lângă iluminatul public, avem și școala din localitate, iar totalul facturii pe gaz și electricitate ajunge la 500 de mii de euro pe an. Am decis să reducem durata iluminatului public, pe viitor, vom lăsa deschis doar la drumul European. Voi discuta și la școală, să nu se mai consume curentul și gazul inutil. Trebuie să strângem cureaua”, a spus primarul comunei Lețcani.

Oamenii fug de primărie. Nu-și mai achită taxele

Stelian Turcu, primarul comunei Lețcani, a menționat și că localnicii nu mai trec la primărie pentru a-și plăti taxele și impozitele, ceea ce a dus la o scădere a veniturilor, la nivel local.

„Așteptăm o rectificare pozitivă, la nivel central. Am cerut să se propună măcar 1 milion de lei pe fiecare comună, pentru a ne putea descurca. Suntem terminați financiar, avem de plătit restanțe de 3 milioane de lei la diferiți furnizori, avem 500 de mii de lei și la ADIS de dat. Și la încasări stăm foarte prost. Oamenii nu mai vin pe aici, pentru că le cerem să-și achite drepturile”, a mai spus primarul Stelian Turcu.

În plus, acesta a precizat și că autoritățile centrale nu au dat încă drumul la banii din Programul Național de Investiții (PNI) „Anghel Saligny”, ceea ce a dus la un nou blocaj administrativ la nivel local.

„Asteptăm să se dea drumul la Progarmul „Anghel Saligny”, că văd că numai la noi nu s-a întâmplat asta. Nu știu de ce se tergiversează alocările. Eu am 7 milioane lei promiși pe acest program și văd că în alte comune mai mici, din alte județe, s-au dat mai mulți bani”, a mai spus Stelian Turcu.

Nu este pentru prima oară când, din cauza unor facturi mari, primăriile din județul Iași au probleme.