Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Genele, sănătatea cardiovasculară, factori în risc de demență
Genele, sănătatea cardiovasculară, factori în risc de demență

Genele, sănătatea cardiovasculară, factori în risc de demență

22 iul. 2020, 07:33,
în Sanatate

Factorii de risc in demență. Genele și sănătatea cardiovasculară contribuie fiecare într-un mod aditiv la riscul de demență al unei persoane, au stabilit cercetători din SUA, intr-un studiu publicat pe 20 iulie, în revista Neurology.

Studiul a fost realizat pe 1.211 participanți la Framingham Heart Study in colaborare cu Universitatea Boston.

Participanții cu un scor de risc genetic mare bazat pe variante genetice obișnuite, inclusiv având o alelă numită apolipoproteină E (APOE) ε4, aveau un risc de 2,6 ori mai mare de a dezvolta demență decât subiecții care aveau un scor de risc scăzut și nu aveau APOE ε4 alelă.

Factorii de risc in demență

O sanatate cardiovasculara favorabila a fost asociata cu un risc de 0,45 ori mai mic de dementa, comparativ cu a avea o sanatate cardiovasculara nefavorabila, a mai aratat studiul.

„Legătura dintre sănătatea inimii și sănătatea creierului devine mai clară cu fiecare constatare”, a spus dr. Seshadri, investigator principal în cadrul Framingham Heart Study. Este profesor de neurologie la Long School of Medicine la UT Health San Antonio și director fondator al Institutului Glenn Biggs al Universității pentru Alzheimer și Boli Neurodegenerative, noteaza medicalxpress.com.

„Sperăm că rezultatele acestui studiu vor trimite publicului un mesaj, iar acest mesaj este să exerseze, să reducă stresul și să aiba o dietă sănătoasă”, a spus dr. Seshadri. „Atunci, indiferent de genele tale, ai potențialul de a-ți reduce riscul de demență”.

„Este imperativ să începem astăzi”, a spus dr. Satizabal, profesor asistent de științe ale sănătății populației și cercetator al Institutului Biggs. „Se pare, din concluziile noastre, că având o sănătate cardiovasculară favorabilă atenuează riscul de demență la persoanele cu risc genetic ridicat”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`