FACIAS a depus o nouă plângere la DNA în legătură cu achizițiile din pandemie. Comisia Parlamentului a confirmat ilegalitatea

de: BZI.ro
15:16, 16 iun. 2023

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a depus o nouă plângere la Direcția Națională Anticorupție (DNA) în legătură cu achizițiile abuzive efectuate în perioada pandemiei de COVID-19.

Raportul comisiei parlamentare de investigare a achizițiilor din perioada pandemiei a scos la lumină abuzuri repetate făcute în acea perioadă și suspiciuni clare de ilegalitate. Acestea ar fi fost comise de către persoane cu funcții de conducere și/sau execuție din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) și Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Pe fondul pandemiei generate de COVID-19, în România s-au făcut o serie de achiziții publice de produse medicale, invocându-se necesitatea asigurării produselor destinate prevenirii și combaterii COVID-19. Însă aceste achiziții au ridicat semne de întrebare în privința volumului excesiv de produse cumpărate, prețurilor supraevaluate și utilizării ineficiente a resurselor financiare ale statului român.

Printre acuzațiile aduse Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) se numără nefundamentarea valorilor estimate transmise Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) conform prevederilor OUG nr.11/2020, comunicarea unor prețuri exorbitante față de ofertele contractate anterior și nerespectarea termenului de 45 de zile prevăzut în ordonanță pentru elaborarea Nomenclatorului pentru stocuri de urgență medicală și a metodologiei de utilizare. De asemenea, se fac referiri și la solicitarea de proceduri de negociere fără publicare prealabilă a unui anunț de participare, în perioada post-stare de urgență.

Achiziții „urgente” care nu au fost vreodată folosite

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) este acuzat de plata cheltuielilor de transport și manipulare a produselor fără a le recupera de la furnizor, așa cum prevedea contractul, nerecuperarea avansurilor acordate în cazul unor furnizori și neutilizarea unui volum semnificativ de produse și echipamente medicale achiziționate prin procedura de strictă necesitate.

Concret, IGSU a plătit aproape 5 milioane de euro avans pentru niște echipamente medicale, dar care nu au fost niciodată livrate. Inexplicabil, IGSU nu a recuperat banii dați ca avans, deși contractul nu a fost onorat de furnizori. Mai mult, echipamente de peste 10 milioane de euro nu au fost niciodată folosite, deși au fost achiziționate prin procedură de strictă necesitate. Vorbim de aproximativ 250 de ventilatoare medicale, dispozitive de oxigenoterapie, teste nazofaringiene sau halate pentru medici.

În plângerea înaintată către DNA, FACIAS subliniază atitudinea șefului DSU, Raed Arafat, personaj cu un rol determinant în coordonarea activităților din timpul pandemiei, care s-a sustras de a se prezenta în fața Comisiei parlamentare de anchetă, în toate cele 6 ședințe ale comisiei, deși a fost citat, invocând motive diverse. Eschivarea acestuia ridică serioase semne de întrebare cu privire la faptele proprii sau ale subordonaților săi. Are Raed Arafat ceva de ascuns?

FACIAS solicită DNA să investigheze aceste cazuri de achiziții abuzive și să aducă în lumină toate aspectele legate de aceste ilegalități. Este important ca responsabilii să fie trași la răspundere și să suporte consecințele legale ale acțiunilor lor. Vă reamintim că FACIAS a mai depus o plângere penală la finalul lunii aprilie, pentru „tunul” cu măști anti-covid, prejudiciul constatat de Curtea de Conturi fiind de aproape 30 de milioane de euro.

Reiterăm angajamentul nostru ferm de a lupta împotriva corupției și abuzurilor din partea statului și de a proteja interesele cetățenilor. Pandemia de COVID-19 a fost o perioadă dificilă pentru întreaga societate, iar utilizarea inadecvată a resurselor financiare și a achizițiilor publice în mod abuziv nu poate fi tolerată.