Facebook și Instagram introduc abonamente plătite? Cât ar trebui să plătească utilizatorii
Facebook și Instagram ar putea introduce abonamente plătite. Informația a fost furnizată de Meta, care a anunțat că ia în considerare posibilitatea de a oferi europenilor abonamente plătite. Este vorba despre utilizarea Instagram şi Facebook fără publicitate şi a respecta astfel legislaţia europeană privind datele personale şi publicitatea direcţionată. Wall Street Journal a anunțat, pe surse, că Meta lucrează la mai multe formule.
Facebook și Instagram introduc abonamente plătite?
Pentru a beneficia de aceste aplicații fără a avea reclame, abonaţii ar putea plăti în jur de 10 euro pe lună pentru contul lor de Instagram sau Facebook de pe computer şi 13 euro pentru aplicaţiile mobile de pe smartphone-uri. Fiecare cont suplimentar ar adăuga aproximativ 6 euro la factura lunară.
În această situație, utilizatorii care nu sunt de acord ca grupul american să le colecteze datele cu caracter personal în scopuri de direcţionare a publicităţii ar păstra accesul la platforme, contra cost.
Google și Meta au deja construit un imperiu şi, în mare măsură, structura economică a internetului pe un model. Acesta presupune direcţionarea către miliarde de utilizatori cu publicitate personalizată şi bine pusă la punct, datorită datelor personale pe care le colectează.
Uniunea Europeană (UE) luptă de mai mulţi ani împotriva urmăririi utilizatorilor de internet fără consimţământul acestora, mai întâi prin Regulamentul european privind protecţia datelor (EDPR) din 2016, apoi prin Regulamentul privind pieţele digitale (DMA), care a intrat în vigoare în această vară.
Platformele digitale în cauză au termen până la 6 martie 2024 pentru a se conforma acestor noi obligaţii.
Un purtător de cuvânt al Meta a anunțat că societatea crede în „serviciile gratuite care sunt susținute de reclame personalizate”, dar că explorează „opțiuni pentru a se asigura că respectăm cerințele de reglementare în evoluție”. Comisia pentru protecția datelor din Irlanda a refuzat să comenteze, în timp ce Comisia Europeană nu a răspuns la o solicitare de comentarii din partea Reuters.
Modelul de afaceri este folosit și de alte companii
Meta a prezentat această propunere autorităţilor europene de reglementare în septembrie, potrivit aceleiaşi surse confidenţiale. Bruxelles-ul nu a răspuns în mod oficial.
„Meta crede în valoarea serviciilor gratuite finanţate prin publicitate personalizată”, a declarat un purtător de cuvânt al grupului.
„Cu toate acestea, continuăm să explorăm opţiunile pentru a ne conforma cerinţelor de reglementare în evoluţie. Nu avem nimic altceva de împărtăşit în acest moment”, a adăugat el.
Oferirea de abonamente plătite ar reprezenta o schimbare radicală de abordare pentru companie, care promisese că Facebook va fi „întotdeauna” gratuit.
Însă acest model de afaceri este acum foarte răspândit, de la X (fostul Twitter) la platformele de streaming precum Netflix, care sunt mai ieftine sau gratuite cu publicitate şi mai scumpe sau plătite fără publicitate şi cu beneficii suplimentare.
În iulie anul trecut, Curtea de Justiţie a UE a emis o hotărâre prin care a confirmat că Meta nu are dreptul de a partaja informaţii personale despre utilizatorii săi între platformele sale.
Utilizatorii „trebuie să fie liberi să refuze în mod individual (…) să îşi dea consimţământul pentru anumite prelucrări de date care nu sunt necesare pentru executarea contractului, fără a fi obligaţi să se abţină complet de la utilizarea serviciului”, a decis Curtea la 4 iulie.
Acum, Facebook și Instagram ar putea introduce abonamente plătite.