Facebook luptă împotriva știrilor false. Mecanismul, lansat și-n România

de: BZI.ro
16:35, 17 nov. 2020

Compania Facebook a transmis astăzi, 17 noiembrie 2020, că va lansa în premieră și în România un program de verificare a articolelor publicate pe platforma de social media.

Alături de Facebook se alătură şi agenția franceză de știri AFP.

În perioada 2018 – 2020, cea mai cunoscută aplicaţie de socializare a colaborat cu jurnaliști și cu organizații de fact-checking pentru a evalua veracitatea unor link-uri puse în rețea.

În altă ordine de idei, mecanismele de control nu sunt active în toate limbile din statele Uniunii Europene și România nu era până acum pe listă.

“Suntem încântați să lansăm în România, alături de AFP, programul nostru de verificare independentă a informației. Lupta împotriva știrilor false este o responsabilitate pe care o luăm în serios, de aceea lucrăm constant la modalități de stopare a răspândirii dezinformării pe platforma noastră. AFP este partenerul nostru cheie pentru verificarea informației, având jurnaliștii în teren în întreaga lume. Așteptăm cu nerăbdare că parteneriatul nostru să continue pe măsură ce ne extindem în România“, a declarat Jakub Turowski, Head of Public Policy pentru Polonia, statele Baltice, România și Bulgaria.

Membrii echipei Facebook au declarat în cadrul conferinței că este firmă deschisă să augumenteze numărul de parteneri de control, însă organizațiile care doresc să se înscrie trebuie să aibă certificare la nivel global.

Organizații de verificare din România colaborează cu Facebook

Facebook colaborează cu organizații de verificare din circa 15 țări europene, cel mai recent fiind adăugate Cehia, Slovacia, Germania și acum, România.

“Lansarea programului de verificare independentă a informației AFP survine la două luni din momentul în care am inițiat verificarea digitală în limba germană. Aceasta subliniază angajamentul agenției de a contracara dezinformarea în mediul online și validează încă odată expertiza noastră în domeniu. Odată cu lansarea programului în România, programul va cuprinde 18 limbi la nivel global, dintre care 15 țări europene“, a spus Christine Buhagiar, Director Regional pentru Europa.