Fabrica Moldoplast Iași, care a exportat produse din plastic în toată Europa, a devenit cea mai profitabilă afacere imobiliară din Iași a sirianului Michael Nseir. Peste 3.000 locuri de muncă pierdute, profit de un milion de euro pe an pentru șacalii imobiliari – FOTO, VIDEO

de: Vlad Alexa
04:00, 06 iun. 2020

Fabrica de mase plastice Moldoplast Iași, care a fost cea mai importantă unitate de profil din România, a fost transformată în afacere imobiliară care produce profit pentru un număr restrâns de persoane. La scurt timp după ce a fost privatizată în condiții scandaloase în favoarea afaceristului Michael Nseir, toți muncitorii au fost concediați, iar producția Moldoplast SA Iași a fost închisă definitiv. În cadrul fabricii din Calea Chișinăului lucrau odată 3.000 de ieșeni care produceau materiale plastice exportate în toate țările Europei, fiind unic producător pentru numeroase produse. Firma nu a fost falimentată, dar noii șefi au schimbat obiectul de activitate în „închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate” și produce anual peste un milion de euro profit pentru afaceristul sirian Michael Nseir cu doar 9 angajați

Fabrica de mase plastice Moldoplast Iași a fost unul dintre cele mai mari simboluri ale industriei ieșene care prelucra produse din plastic exportate în toate țările Europei. În anul 1989, fabrica avea aproape 3.000 de angajați, dar odată cu privatizarea scandaloasă la nivelul anului 2005, fosta companie de stat a blocat complet activitatea de producție, iar toți salariații au fost concediați colectiv. Platforma industrială din Calea Chișinăului care se întinde pe o suprafață uriașă de 9.2 ha de teren a fost cumpărată la vremea respectivă cu prețul derizoriu de 3 milioane de euro, asta deși imobilele și activele Uzinei de prelucrare a maselor plastice – SC Moldoplast Iași erau evaluate la cel puțin 9 milioane euro în vremea respectivă.

Cumpărătorul a fost firma International Import Export Comp Srl Iași, controlată de afaceristul sirian Michael Nseir. În momentul de față, toate clădirile și terenurile care aparțin Moldoplast Iași au fost vândute sau închiriate către diverse instituții ale statului sau companii private.

SC Moldoplast SA Iași face profit de peste un milion de euro anual din afacerea imobiliară a lui Michael Nseir

Deși nu mai are activitate de producție de peste zece ani, SC Moldoplast SA Iași produce profit mai mult ca niciodată, însă doar pentru afaceristul sirian. Unicul acționar al societății, International Import Export Comp Srl Iași, controlată de Michael Nseir, a schimbat la scurt timp după privatizare obiectul de activitate din „prelucrarea maselor plastice” în „închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate”. Cu 9 angajați, Moldoplast SA a înregistrat în anul fiscal 2018 un profit de 5,4 milioane lei la o cifră de afaceri de 9,5 milioane lei, adică aproape 50 la sută profit. Și în anii anteriori, compania controlată de Michael Nseir a înregistrat profit de peste un milion de euro anual din afaceri imobiliare.

Una dintre cele mai mari hale a fost transformată în magazinul de bricolaj Baumax, deținut de același Michael Nseir, iar aceeași locație este ocupată acum de Leroy Merlin după închiderea Baumax. Același sirian a făcut pe platforma din Calea Chișinăului și fabrica de confecții Michael Com, care a fost de asemenea închisă. În clădirile fostei uzine de mase plastice din Iași vin și pleacă diverși chiriași, cel mai mare spațiu fiind ocupat aici de Urgent Cargus Curier, dar și de Lem’s sau Volta în trecut. Prețul mediu de închiriere cerut în această zonă este de 7 euro/mp pe lună.
Pe Calea Chișinăului nr. 23, Michael Nseir mai deține firma SEA SRL, fără niciun angajat și cu pierderi constante, care se ocupă cu dezvoltarea și promovarea imobiliară. My Plast Investments Srl este singura companie controlată de Michael Nseir din această zonă care are activitate de producție.

Afaceristul Michael Nseir a cumpărat fabrica Moldoplast de la stat prin AVAS București și a vândut tot la stat către OCPI Iași

Michael Nseir, prin International Import Export Comp Srl Iași, a plătit 3 milioane de euro în 2005 pentru companie. Din acestă sumă, 1 milion euro a fost achitat la tranzacție, iar alte 3 milioane reprezentau datoriile firmei care au fost asumate de Nseir, dar care nu au fost achitate integral. Din cele 9,2 ha de teren cu construcții, la doar câteva luni a fost vândut către Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară OCPI Iași o clădire pe o suprafață de 1.500 mp, actualul sediu al instituției, cu un preț de 2,8 milioane de euro. Practic, în doar câteva luni, afaceristul sirian și-a acoperit investiția vânzând tot statului, de la care a cumpărat fabrica, doar 1.500 mp din cei 9,2 ha din platforma aflată pe Calea Chișinăului nr. 23.

Import Export Comp Srl este proprietara Moldoplast Iași

Ca urmare a finalizării negocierilor pentru privatizarea Moldoplast SA Iași, Laszlo Gyerko, vicepreședintele AVAS pe probleme de privatizare la acea vreme, a declarat: „Am convingerea că trecerea în proprietate privată a Moldoplast Iași va avea influențe economice și sociale pozitive asupra întregii zone și, mai ales, asupra salariaților acestei companii”. În noiembrie 2005, la sediul Autorității pentru Valorificarea Activelor Statului a fost semnat contractul prin care s-a vândut pachetul de 10.844.516 de acțiuni reprezentând 96,3608 la sută din capitalul social al SC Moldoplast SA Iași.

Cumpărătorul pachetului majoritar de acțiuni este International Import Export Comp Srl Iași, iar în decembrie 2006 s-a făcut transferul efectiv de proprietate de la AVAS București către firma controlată de Michael Nseir. El a fost singurul care a participat la licitația suspectă. Același afacerist sirian a stat și în spatele devalizării unor importante companii de stat precum Terom SA sau Iași Conf SA (Întreprinderea de confecții Iași).

„Privatizarea va începe cu 200 de salariați care vor fi disponibilizați. Este un principiu al economiei de piață. Niciun investitor nu vine să pună toți muncitorii să muncească, pentru că nu are cum”, a declarat în februarie 2015 directorul Moldoplast SA, Sergiu Ambrono.

Următorul director al fabricii folosit ca mână dreaptă de afaceristul sirian este Dan Silvestru, care s-a ocupat îndeaproape în devalizarea firmei.

Întreprinderea de prelucrare a maselor plastice din Iași era cea mai importantă fabrică de profil din România

Întreprinderea de prelucrare a maselor plastice din Iași a fost înființată în anul 1961, prima capacitate de producție fiind pusă în funcțiune în anul 1963. Până în anul 1982, când a fost pusă în funcțiune secția de prelucrare polietilenă din comuna Belcești, județul Iași, întreprinderea a parcurs mai multe etape de dezvoltare, devenind cea mai importantă unitate de profil din țară, atât din punct de vedere al capacității de producție (care ajunsese la 86.160 tone/an), cât și al tehnologiilor utilizate.
Fabrica Moldoplast era producător unic din țară pentru: tuburi din PVC cu perete profilat, plăci ondulate din PVC, profile termocontractibile, tuburi și furtunuri flexibile, furtun de înaltă presiune armat cu fir poliesteric, repere auto fabricate din diverși polimeri. Unele tehnologii specifice erau chiar proprietatea societății, aceasta fiind titulară a 24 de brevete de invenție.