„Fabrica de Fum” a vândut mezeluri cu atestat tradițional de 1 milion de lei. Producătorul din Iași a lansat noi produse. „Ne adresăm clienților cu pretenții”
„Fabrica de Fum”, afacerea cu produse tradiționale din carne, înființată în urmă cu 6 ani de ieșenii Marius și Liliana Lungu și Paul Ioan Gabriel, a înregistrat vânzări mai mari în anul 2021. Ceafa de porc afumată, pastrama de porc și slăninuța afumată sunt produse cu atestat tradițional
„Fabrica de Fum”, afacerea cu produse tradiționale din Iași, s-a dezvoltat în ultimii 6 ani. În anul precedent a înregistrat o creștere ușoară a cifrei de afaceri și a depășit pragul de 1 milion de lei, o creștere de 10 la sută față de 2020. Anul acesta, fondatorii afacerii se așteaptă la vânzări cu 25 la sută mai mari. În fabrica din Iași, localizată la ieșirea din CUG se fac manual mezeluri cu atestat tradițional, afumate cu lemn de cireș și sare.
„Mulți clienți care veneau spuneau că nu e ca prima dată. I-am sfătuit să fie atenți la ce stare au în momentul în care cumpără produsele noastre pentru că, dacă sunt supărați sau au mâncat ceva înainte, gustul final poate fi influențat. Mereu îi sfătuiesc să citească eticheta. Avem produse tradiționale făcute ca la carte, respectăm niște reguli și aceleași rețete ca acum 6 ani, nu folosim aditivi, conservanți, ci fum natural, carne, condimente. Am mărit puțin prețurile, dar nu cât ar fi trebuit. La materia primă au crescut cu 35 la sută, iar noi am scumpit cu 20-25 la sută. Am încercat să păstrăm prețurile ca să supraviețuim. Toți suntem afectați”, susține Liliana Lungu, unul dintre fondatorii afacerii, director comercial la „Fabrica de Fum”.
Pentru materia primă, ieșenii colaborează cu trei abatoare mari din zona Moldovei
Producătorii din Iași, din cauza pestei porcine africane, se gândesc la extinderea furnizorilor.
„Noi depindem de carnea de porc românească. Respectăm niște rețete tradiționale, nu vrem să o înlocuim cu carne de porc din Spania sau alte țări, pentru că și gustul se schimbă. Acum nu este nicio problemă cu materia primă, dar suntem îngrijorați în privința situației cu pesta porcină din România. Luăm de la mai mulți furnizori pentru că nu găsim tot ce avem nevoie la o singură fermă”, susține Paul Ioan Gabriel, director de vânzări la „Fabrica de Fum”.
Pentru că produsele sunt făcute manual, traseul cărnii din fermă până la băcănie durează 10 zile. Carnea este tăiată în bucăți și condimentată, apoi este introdusă în camera de maturare, unde stă cel puțin 7 zile. Produsul se scoate zilnic și se întoarce manual pentru a fi pătruns bine de condimente. Apoi se agață la zvântat 24 de ore și se introduce la fum. Ciclurile și temperaturile la care se afumă diferă de la produs la produs. Pe urmă se tratează termic, prin coacere, iar apoi mai stă cel puțin o zi într-un proces de eliminare a excesului de apă, în camera frigorifică. Când a ajuns la umiditatea stabilită, produsul se ambalează și se comercializează sub două forme: proaspăt și ambalat în vid.
„De asta se ocupă bucătarul nostru, Marius (n.r. – Marius Lungu, unul dintre fondatorii „Fabrica de Fum”), și alți doi angajați. Am reușit să mai angajăm o persoană pentru a crește producția pe măsura cererii”, mai spune Liliana Lungu.
Altă afacere cu produse tradiționale din carne cea este a ieșenilor Andrei și Andreea Podeanu.
Produsele marca „Fabrica de Fum” din Iași ajung în toată țara, dar și în străinătate
Clienții sunt cu preponderență din România, Iași sau București. Produsele se vând cu prețuri cuprinse între 40 și 70 de lei pe kilogram.
„Vindem în Iași, în special, dar și în restul țării, în București, Galați, Constanța și Cluj-Napoca. Ne adresăm clienților cu pretenții, de aceea și avem clienți constanți, care consumă produse sănătoase. Cârnăciori, slăninuță, piept de porc, acestea sunt printre cele mai vândute produse. Vindem și pachete în străinătate, dar și în băcănii. Avem toată lista cu magazinele pe pagina de Facebook.
Am lansat de curând două tipuri de conserve de carne, sterilizate, cu o perioadă de garanție mare. Bucătari din București și chefi cunoscuți au apreciat produsele noastre și de aceea ne-am gândit să ieșim pe piață cu această variantă, a conservelor de carne. Marius, bucătarul nostru cu 25 de ani de vechime, este creatorul rețetelor. Vrem să ieșim pe piață în luna decembrie cu o linie nouă de ambalare, puțin din fiecare. Avem acum 25 de sortimente de produse”, mai spune Paul Ioan Gabriel.
Garanția este de 30 de zile la produsele sigilate și de 10-14 zile la cele proaspete. Produsele sunt recomandate a fi ținute în hârtie, pentru că evaporarea apei se face ușor, astfel acestea se păstrează într-o stare proaspătă, fără să prindă mucegai. Începuturile afacerii cu produse tradiționale au fost prezentate de reporterii BZI în edițiile anterioare.
Fondatorii afacerii „Fabrica de Fum” din Iași vor să facă noi investiții și în viitorul apropiat.
ATESTAT CEAFĂ DE PORC AFUMATĂ ȘI COAPTĂ „FABRICA DE FUM” AICI
ATESTAT PASTRAMĂ DE PORC COAPTĂ „FABRICA DE FUM” AICI
ATESTAT SLĂNINUȚĂ AFUMATĂ „FABRICA DE FUM” AICI