Extractul din muguri de coacăz negru este un „cortizon natural”. Are efect antialergic, antioxidant și energizant
Coacăzul negru este cunoscut în principal pentru calitatea nutritivă a fructelor sale și în mod special pentru conținutul ridicat de vitamina C, de aproximativ 150 mg%, comparativ cu lămâile și portocalele, care conțin aproximativ 50 mg%. Pe de altă parte, în gemoterapie, s-a observat că extractul din muguri are acțiuni farmacologice semnificative, precum cele antialergice, antiinflamatorii, antibacteriene și antioxidante. Este considerat a fi un adaptogen, adică ajută la reducerea reacțiilor corpului în situații de stres, menținând sau readucând echilibrul.
Beneficii extract din muguri de coacăz negru
Efectul antialergic al extractului din muguri de coacăz negru este cel mai recunoscut și apreciat, fiind considerat un adevărat „cortizon natural”, care oferă efecte benefice, fără riscul de a dezvolta reacții adverse. În cazurile în care este posibil, utilizarea acestuia este recomandată în cure profilactice, ca o metodă de prevenire a manifestărilor neplăcute ale alergiilor, pe care le poate reduce în intensitate. Poate fi administrat și în tratamentul alergiilor (respiratorii, cutanate, digestive etc.), fie ca adjuvant la medicația antialergică sau asociat cu alte remedii din gemoterapie recomandate de un medic specializat în acest domeniu. Este important să ținem cont că diagnosticul de alergie trebuie stabilit de un medic alergolog, prin teste specifice, și poate varia de la forme ușoare până la forme severe, unele dintre ele fiind amenințătoare pentru viață, cum ar fi șocul anafilactic.
Pentru tratarea rinitei alergice, este recomandată începerea unei cure cu extract din muguri de coacăz negru cu o lună înainte de sezonul polenului, spre exemplu, și continuarea acesteia pe toată durata expunerii la alergen. Administrarea se va face de două ori pe zi. Pentru a ajuta la refacerea mucoasei nazale, puteți adăuga extract din muguri de carpen la tratamentul gemoterapeutic. Pentru copii, în special, se poate completa tratamentul cu extract din mlădițe de măceș, care va contribui la o recuperare mai rapidă.
Este important să nu întrerupeți terapia medicamentoasă decât sub supravegherea unui medic specializat în gemoterapie. În cazurile ușoare, acesta ar putea decide să urmați doar tratamentul gemoterapic. Pentru astmul alergic, medicul specializat în gemoterapie va recomanda asocierea extractului din muguri de coacăz negru cu alte remedii gemoterapeutice, cum ar fi cele din muguri de călin, carpen, mlădițe de măceș sau fag, în funcție de cazul individual.
În cazul alergiilor digestive, manifestările pot fi diverse, inclusiv umflarea buzelor sau a limbii, însoțite de senzația de amorțeală sau mâncărime. Alergiile alimentare pot duce la manifestări gastrointestinale precum balonare, crampe abdominale, greață, vărsături sau diaree. În aceste cazuri, este crucial să inițiați un tratament medicamentos. Până când primiți tratamentul recomandat de medic și în paralel cu acesta, puteți lua și extract din muguri de coacăz negru. În cazul unei alergii cronice, se recomandă urmarea unor cure periodice timp de două luni, cu extract din muguri de coacăz negru (2 ml dimineața), extract din mlădițe de rozmarin (2 ml la prânz) și extract din muguri de fag (2 ml seara).
Ce alte utilizări are
Manifestările cutanate produse de alergeni pot lua forma urticariei, manifestată prin erupții pe piele însoțite de mâncărime. De asemenea, se poate dezvolta o dermatită de contact ca urmare a expunerii la anumite plante, substanțe chimice, metale, cosmetice, medicamente, latex sau radiații solare. Acestea sunt situații diferite pentru care este necesar consultul unui medic alergolog. Extractul din muguri de coacăz negru poate fi administrat în cadrul unor cure periodice de două luni pentru a reduce intensitatea simptomelor la contactul cu alergenii.
Pentru persoanele care se confruntă cu stări de somnolență în timpul zilei, extractul din muguri de coacăz negru poate fi o opțiune. Prin stimularea suprarenalelor, acesta poate ajuta la prevenirea tendinței de a adormi. Se recomandă administrarea dimineața, câte 2 ml, ideal între orele 8-10, când acțiunea asupra suprarenalelor poate fi maximizată.
Proprietățile antioxidante ale acestui produs gemoterapic îl recomandă și în lupta împotriva procesului de îmbătrânire. Astfel, indiferent de contextul în care este folosit, trebuie să avem în vedere că acesta va contribui nu doar la menținerea, ci și la îmbunătățirea funcționării țesuturilor și organelor. Pentru a obține efectul anti-îmbătrânire, extractul din muguri de coacăz negru poate fi asociat cu alte remedii gemoterapeutice care reduc sclerozarea țesuturilor, precum cele din muguri de alun și mlădițe de mur.