Extract de tămâie: Utilizarea ingredientului în medicina tradițională

de: BZI.ro
12:35, 06 apr. 2022

Cu siguranță că mirosul unui extract de tămâie este asociat în mintea fiecăruia cu biserica. Însă, acest extract are și unele proprietăți medicinale. Tămâia are un al doilea nume, fiind numită în popor și boswellia. Tămâia crește în Peninsula Arabică și insulele învecinate. Proprietățile benefice ale acestei plante sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri. În ultima perioadă numărul copacilor a scăzut rapid, deoarece locuitorii locali folosesc lemnele acestora pentru a-și încălzi casele.

Din păcate nimeni nu face plantații noi, iar acest copac crește destul de greu. Există multe varietăți de tămâie și compoziția chimică a acestora poate varia. Dar aproape fiecare tămâie are proprietăți utile și conține substanțe rășinoase. Dacă tai coaja arborelui de tămâie, atunci din acesta se eliberează o substanță rășinoasă, care se întărește în aer și formează picături asemănătoare chihlimbarului. Această rășină este sursa uleiurilor esențiale vindecătoare.

Mai mult de atât, tămâia are proprietăți antibacteriene

Extract de tămâie: Proprietățile medicinale ale ingredientului

Din cele mai vechi timpuri, tămâia nu era folosită doar la biserici. Acest ingredient medicinal are un efect antiinflamator, poate înlocui perfect medicamentele din acest grup. Uleiul acestui copac are un efect de întinerire asupra organismului, astfel bătrânii foloseau extractul pentru îngrijirea corpului.

Mai mult de atât, tămâia are proprietăți antibacteriene. Aceasta reface perfect pielea lezată. Servește ca un excelent agent de întărire a sistemului imunitar. Mai mult de atât, extractul are un efect stimulator asupra activității tractului gastro-intestinal. Dacă luăm în considerare proprietățile vindecătoare ale extractului, atunci una dintre ele este capacitatea de a dizolva cicatricile vechi.

Tămâia prezintă proprietăți antiseptice, nu degeaba este folosită pentru fumigația camerelor

Unii bătrâni spun că extractul are capacitatea de a îmbunătăți memoria. Tămâia, atunci când este aplicată local, oprește chiar și cea mai gravă sângerarea. Ingredientul se distinge și prin proprietățile sale de vindecare a rănilor. Tămâia prezintă proprietăți antiseptice, nu degeaba este folosită pentru fumigația camerelor. Iar uleiul de tămâie se distinge și prin proprietățile sale analgezice. Astfel, acesta reușește să normalizeze metabolismul grăsimilor. Ajută la reducerea colesterolului rău din sânge, având un efect calmant asupra sistemului nervos.

Când este indicat să administrezi remediul vechi: Cum să pregătești un remediu din tămâie

Pentru afecțiunile respiratorii, se recomandă dizolvarea a 10 grame de tămâie în 30 ml de alcool medicinal și administrarea a 10 picături de soluție medicinală până la ameliorarea bolii. Utilizarea proprietăților extractului este recomandată pentru tratamentul bolilor articulațiilor.

Astfel, este necesar să pregătești un unguent din aceasta. Pentru a pregăti remediul trebuie să macini 20 de grame de materie primă cu 100 de grame de vaselină, poți folosi untură de casă, dar aceasta nu trebuie să fie sărată. Ulterior, remediul se pune într-o baie de apă până se dizolvă complet. Este necesar să depozitați o astfel de compoziție într-un recipient de sticlă și într-un loc ferit de lumina soarelui. În doar câteva zile vei obține un medicament excelent pentru artrită, reumatism și hernie de disc.

Unii bătrâni spun că extractul are capacitatea de a îmbunătăți memoria

Tămâia este, de asemenea, renumită pentru utilizarea sa cosmetică. Uleiul de tămâie poate fi adăugat la măști și șampoane. Are un excelent efect de regenerare, pielea este întinerită, parul devine neted și mătăsos.

Pentru a normaliza starea sistemului nervos, este bine să folosești extract de tămâie sub formă de picături. Astfel, este necesar să adăugi un amestec de 8 picături de ulei de tămâie și 50 de grame de miere, lapte și sare de mare la o baie de apă. Câteva picături de ulei pot fi folosite pentru inhalare atunci când suferi de boli respiratorii. Chiar și în cele mai vechi timpuri, vindecătorii foloseau proprietățile vindecătoare ale uleiului de tămâie pentru a trata bolile rinichilor și vezicii urinare. Folosirea tămâii este recomandată pentru tratarea unei răceli, boală a gâtului și a amigdalelor.

Din cele mai vechi timpuri, tămâia nu era folosită doar la biserici