Extinderea Palas, proiect de 200 milioane de euro. Concurs internațional de arhitectură pentru clădirea înaltă
Dezvoltarea zonei Sf. Andrei înseamnă 200 de milioane de euro, pe o suprafață de aproape 4 hectare. Arhitecți, locatari, reprezentanți ai dezvoltatorului au dezbătut importanța extinderii Complexului Palas.
„Vorbim de două lumi complet diferite: partea de sus cu monumente, instituții și partea de jos (Sf. Andrei), mai apropiată de partea nedezvoltată, rurală. Piațeta și pasajul vor deschide o legătură pietonală cu Splai Bahlui. Se va merge pe microspații de calitate”, a fost sinteza proiectului.
Încă 2.500 de locuri de parcare în zona centrală și încă 6.000 de locuri de muncă sunt promisiunile Iulius Real Estate
Dezbaterea publică privind proiectul de extindere a Complexului Palas a continuat și în cursul zilei de ieri. De data aceasta, discuțiile s-au axat pe dezvoltarea din zona Sf. Andrei. Matei Bogoescu, arhitectul companiei Iulius Real Estate, a prezentat detaliile din Planul Urbanistic Zonal (PUZ). În sală au fost prezenți arhitecți, profesori, dar și locuitori din zona Sf. Andrei. Zeci de persoane s-au înscris la cuvânt, dezbaterea desfășurându-se pe parcusul a 6 ore și 38 de minute.
„Vorbim de două lumi complet diferite: partea de sus cu monumente, instituții și partea de jos (Sf. Andrei), mai apropiată de partea nedezvoltată, mai apropiată de partea rurală, nedezvoltată. Piațeta și pasajul vor deschide o legătură pietonală cu Splai Bahlui. Se va merge pe microspații de calitate”, a precizat arhitectul Bogoescu.
PUZ-ul prevede construirea de spații de birouri, rezidențiale, spații comerciale, servicii , parcări, amenajări exterioare (străzi, accese pietonale și auto, spații verzi). Investiția este prevăzută într-un perimetru format din străzile Sf. Andrei, Tănăsescu, Al. Ipsilanti Vodă, Buznea, Iancu Bacalu, Trei ierarhi, Trecătoarea Arh. Ion Mincu. Suprafața studiată este de aproximativ 4 hectare.
Concurs de soluții
Reprezentanții Iulius Real Estate au anunțat că soluția arhitecturală va fi dată de echipa care va câștiga un concurs ce se va desfășura la nivel internațional. Contestatarii proiectului au invocat edificarea unei clădiri înalte în zona Sf. Andrei ce ar bloca relația directă cu Palatul Culturii. De Fapt, Palatul a fost singurul impediment invocat de către critici. Proiectul a fost contestat de profesorul Laurențiu Rădvan și arhitectul Andrei Ciuhodaru. Arhitectul Bogoescu a declarat în nenumărate rânduri că regimul de înălțime este unul orientativ.
„Este un potențial prezentat, nu este vorba despre clădiri”, a spus Bogoescu.
Arhitectul Dragoș Ciolacu nu agreează ideea unui concurs.
„Nu cred că ar fi bine un concurs. Este o piesă foarte importantă pentru Iași ca să intre în hazardul concursului. O personalitate a arhitecturii ar trebui să fie invitată”, a subliniat Ciolacu.
Locuitorii din Sf. Andrei au îmbrățișat dezvoltarea zonei. Aceștia s-au plâns de rata crescută a infracționalității și de prezența unor imobile care contrastează cu bunul-simț arhitectural.
Investiții de 200 de milioane de euro
Raluca Munteanu, Business Development Manager la Iulius Real Estate, a anunțat că investiția este de 200 de milioane de euro.
„Discutăm despre beneficii de infrastructură. Pasajul subteran înseamnă 50 de milioane de euro. Vor fi încă 2.500 locuri de parcare, față de tot atâtea existente, 30 milioane de euro în străzi, alei, pietonale, consolidăm centrul de afaceri. Discutăm despre 6.000 de locuri de muncă. Vorbim despre 200 de milioane de euro investiție totală”, a anunțat Munteanu.
Aceiași oficiali ai companiei au precizat că investiția se va derula cu ajutorul a nu mai puțin de 15 finanțatori. Aceștia își doresc un proiect care să nu pună probleme, să respecte în totalitate legislația în vigoare. Municipalitatea ieșeană ar urma să câștige anual, din taxele și impozitele pe clădiri și terenuri, aproximativ 2 milioane de euro. Totodată, reprezentanții beneficiarului au detaliat că, în premieră, un dezvoltator ca Iulius Real Estate a reușit să cumpere în jur de 60 de proprietăți din zona Sf. Andrei.
Primarul a intervenit
La o parte din dezbatere a participat și primarul Mihai Chirica. Acesta a precizat că părerile pro și contra sunt binevenite, pentru că nu toți locuitorii orașului pot fi de acord cu aceeași situație.
„Investitorul nu face ce vrea, ci ceea ce trebuie. Ne putem consulta ca să facem lucrurile care trebuie. Dacă acea clădire înaltă de care s-a vorbit s-ar fi aflat mai la deal, sau mai la vale, tot ar fi fost discuții”, a declarat primarul.
Susținător al proiectului de extindere a fost și consilierul PSD Gabriel Surdu. În timpul discursului, emoțiile l-au cuprins puternic:
„Cel mai frumos este să pătrundem în acest proiect, să vedem frumusețea lui. Mi-ar plăcea să fotografiez Palatul Culturii din acea clădire înaltă. Eu zic să-l iubim”, a încheiat Gabriel Surdu.