Expunerea nocturnă la lumină albastră, asociată cu risc crescut de cancer colorectal

de: Echipa Bzi.ro
10:52, 17 oct. 2020

Un nou studiu arată un risc crescut de cancer colorectal pentru persoanele care sunt frecvent expuse la lumina albastră. Autorii au încercat astfel să înțeleagă mai bine efectele luminii albastre asupra corpului.

Lumina albastră este emisă de soare, dar și de luminile artificiale, cum ar fi iluminatul urban în aer liber și obiectele cu diode emițătoare de lumină (LED-uri). Aceste lumini sunt din ce în ce mai prezente în viața noastră de zi cu zi și contribuie la expunerea crescută la acest tip de lumină, care este potențial periculoasă pentru sănătate.

Cercetătorii de la Institutul de Sănătate Globală din Barcelona (ISGlobal) au realizat un studiu privind asocierea dintre expunerea nocturnă la lumina artificială în aer liber și cancerul colorectal. Rezultatele publicate în Epidemiologie arată că expunerea la spectrul de lumină albastră crește riscul de a dezvolta cancer.

Cercetătorii amintesc că studiile anterioare au descoperit asocieri între expunerea pe timp de noapte la lumina artificială, în special la lumina albastră și diverse efecte adverse asupra sănătății, inclusiv tulburări de somn, obezitate și risc crescut de dezvolta diferite tipuri de cancer, mai ales la muncitorii in schimburi de noapte. De exemplu, un studiu anterior realizat de ISGlobal a descoperit o legătură între expunerea la lumina albastră pe timp de noapte și un risc crescut de cancer de sân și de prostată. Mai mult, Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) a Organizației Mondiale a Sănătății a clasificat munca de noapte drept „probabil cancerigenă pentru oameni”.

Expunerea la lumina albastră perturbă secreția de melatonină

„Folosind aceeași metodologie ca și studiul anterior, am decis să analizăm relația dintre expunerea la lumină artificială și cancerul colorectal, al treilea tip de cancer cel mai frecvent în lume după cancerul pulmonar și sân”, explică prof. Manolis Kogevinas, coordonatorul noului studiu. Pentru a face acest lucru, cercetătorii au analizat datele obținute de la aproximativ 2.000 de adulți din Barcelona și Madrid: 660 au avut cancer colorectal, iar restul au fost selectați aleatoriu din populația locală. Nivelurile de lumină artificială în aer liber pe timp de noapte (străzi și magazine) au fost determinate folosind imagini de la Stația Spațială Internațională.

Rezultatele din ambele orașe au arătat că participanții cei mai expuși la lumina albastră au avut un risc cu 60% mai mare de a dezvolta cancer colorectal în comparație cu populația mai puțin expusă, în timp ce nu s-a găsit nicio asociere cu lumina spectrală.

„Expunerea nocturnă la lumină, în special lumina cu spectru albastru, poate reduce producția și secreția de melatonină, în funcție de intensitatea și lungimea de undă a luminii”, adaugă prof. Kogevinas. Deoarece expunerea la lumină a fost estimată din imaginile din satelit, acest calcul nu a luat în considerare comportamentele individuale, cum ar fi utilizarea rulourilor.

Efecte evidențiate, de asemenea, asupra ochilor

Prin urmare, cercetătorii au reușit să interpreteze estimarea expunerii la lumină analizand cantitatea de lumină la care sunt expuși oamenii atunci când sunt în afara casei lor și în interiorul casei lor, înainte de a închide obloanele și de a merge la culcare. Potrivit prof. Manolis Kogevinas, „efectele luminii asupra sănătății umane sunt din ce în ce mai îngrijorătoare”. Acesta din urmă concluzionează că „cercetarea efectelor potențiale ale expunerii la lumină este încă în fază incipientă, așa că mai este de lucru pentru a oferi recomandări puternice, bazate pe dovezi, pentru a preveni efectele secundare”.

Toxicitatea luminii albastre se manifesta si la nivelul ochilor. S-au evidențiat efecte fototoxice pe termen scurt legate de expunerea acută și efecte pe termen lung legate de expunerea cronică.”

Acestea includ riscul de a dezvolta degenerescență maculară legată de vârstă (AMD) și o perturbare a ritmurilor de veghe alternativă a somnului indusă de expunerea pe timp de noapte la o lumină LED bogată în albastru. Copiii și adolescenții, ai căror ochi nu o filtrează pe deplin, constituie o populație foarte sensibilă.