Ce pot pati femeile care se expun frecvent la substanțe chimice
Expunerea la substanțe chimice duce la avort. Cercetătorii de la Școala Yale de Sănătate Publică au descoperit că expunerea maternă la substanțele chimice sintetice utilizate pe scară largă în ambalajele alimentare și care se găsește în mod obișnuit în aprovizionarea cu apă potabilă este asociată cu riscul unei femei de avort spontan în al doilea trimestru, noteaza medicalxpress.com.
Toate femeile din studiul danez au prezentat multiple tipuri de substanțe per- și polifluoroalchilice (PFAS) în probele de ser materm. Studiul a estimat un risc crescut de aproape 80% până la 120% de avort spontan la femeile cu cel mai înalt nivel de doi compuși PFAS obișnuiți, comparativ cu cele din grupul cu cele mai mici niveluri de PFAS. Unele asociații pozitive, deși în mărimi mai mici și mai puțin consistente, au fost raportate și pentru expunerea la alte tipuri de compuși PFAS evaluați.
Studiul este publicat în revista Environmental Health Perspectives.
PFAS, introdus în anii ’40, este utilizat pe scară largă la fabricarea produselor de zi cu zi de pe tot globul – de la vase, la îmbrăcăminte, covoare și spumă pentru stingerea incendiilor. PFAS sunt, de asemenea, utilizate în industrii precum industria aerospațială, automobile, construcții, electronice și militara. Producătorii din Statele Unite au eliminat treptat producătorii celor două tipuri de PFAS din cauza îngrijorărilor cu privire la impactul asupra mediului și asupra sănătății umane, dar alți compuși din familia PFAS sunt produși ca înlocuitori. Utilizarea PFAS în produsele comerciale nu este reglementată în prezent în Statele Unite.
Expunerea la substanțe chimice duce la avort
„Reglementarea politicii expunerii la PFAS ar trebui să ia în considerare efectele adverse asupra sănătății mamei și a copilului, intrucat s-a sugerat în mod repetat că acestea sunt populații vulnerabile care trebuie protejate de expunerea la aceste substanțe chimice”, a spus Zeyan Liew, autorul principal al studiului și un profesor asistent în departamentul de Științe ale Sănătății Mediului de la Școala Yale de Sănătate Publică.
„Mai multe studii ar trebui să fie efectuate pentru a investiga dacă PFAS, poluanți răspândiți, care afectează aproape toate sarcinile din populația generală, sunt un factor de risc modificabil pentru avort”, a spus el. Avortul este destul de frecvent și afectează aproximativ 10% până la 20% din toate sarcinile recunoscute clinic.
Studii toxicologice anterioare au sugerat că doze mari de expunere la PFAS pot provoca pierderi de sarcină și decese infantile la rozătoare.
Acesta este cel mai mare studiu epidemiologic bazat pe gravide și a comparat 220 de femei care și-au dus sarcinile la bun sfarsit cu 220 care au suferit un avort spontan în al doilea trimestru.
Probele de ser au fost colectate în gestații timpurii (în jurul săptămânii opt), iar cercetătorii au măsurat nivelul seric al mai multor compuși PFAS obișnuiți la aceste femei. Nivelul de expunere PFAS în acest grup de sarcină în Danemarca este similar cu nivelul de expunere raportat în studiile asupra populației generale a Statelor Unite.
„Studii mecanice sunt necesare pentru a elucida posibilele mecanisme biologice care explică aceste asociații”, a spus Liew. „Mai mult, sunt necesare studii epidemiologice mai mari pentru a reproduce rezultatele noastre, pentru a evalua posibilele praguri sau efectele dependente de doză ale expunerii la PFAS asupra pierderii sarcinii și pentru a aborda confuziile cu istoricul sarcinii.”