Expunerea la plumb, factor de risc pentru bolile cardiovasculare

de: BZI.ro
12:04, 08 aug. 2020

Expunerea la plumb duce la boli cardiovasculare. Se consideră că expunerea la plumb este un factor de risc pentru bolile cardiovasculare. Acest metal toxic prezent in industrie este folosit din ce în ce mai puțin, dar rămâne o problemă de sănătate publică.

Decesele premature din boli cardiovasculare și boli cardiace ischemice sunt legate de expunerea la plumb, potrivit rezultatelor unui studiu publicat în revista medicală Lancet Public Health. Expunerea provine dintr-o utilizare istorică a acestui metal toxic în combustibili, vopsea, instalații sanitare, alimente și emisii industriale.

Studiul a utilizat datele din Studiul Național de Sănătate și Nutriție (NHANES-III) a 14.289 de persoane în vârstă de 20 de ani și mai mari din Statele Unite, între 1988 și 1994, și la sfârșitul anului 2011. Toate participanții au fost supuși unui examen medical.

În timpul studiului, 4.422 de persoane au murit, inclusiv 1.801 din boli cardiovasculare și 988 de boli de inimă.

Expunerea la plumb duce la boli cardiovasculare

La începutul cercetării, nivelul mediu de plumb găsit în sângele participanților a fost de 2,7 pg / dL. Unul din cinci participanți (3.632 de persoane) a avut niveluri de 5 pg / dL sau mai mult, iar cei cu cel mai ridicat nivel de plumb au fost mai în vârstă, mai puțin educați, bărbați, fumatori și consumatori de cantități mari de alcool, au avut diete mai puțin sănătoase, au avut un nivel mai ridicat de colesterol și au mai multe șanse de a avea hipertensiune arterială sau diabet.

Cercetătorii au observat că persoanele cu un nivel ridicat de plumb (6,7 µg / dL) aveau un risc cu 37% mai mare de moarte prematură din orice cauză. Ei au dublat riscul de deces din cauza bolilor ischemice cardiace cu niveluri mai mici (1 pg / dL).

„Descoperirile noastre sugerează că din 2,3 milioane de decese în fiecare an, în Statele Unite, aproximativ 400.000 pot fi atribuite expunerii la plumb, o estimare de zece ori mai mare decât cea actuală”, concluzionează autorii.

Această cifră surprinzător de mare este comparabilă cu numărul de morți datorit expunerii la fumul de tutun.