Menopauză: modul în care expunerea la ftalați perturbă somnul
Expunerea la ftalați perturbă somnul. Un nou studiu indică o posibilă asociere între expunerea la ftalați și tulburările de somn la femeile aflate în postmenopauză.
Exista o legătură între substanțele chimice din mediu și tulburările de somn în timpul menopauzei. În această perioadă de tulburări hormonale, este frecvent să experimentați nopți albe. Conform rezultatelor unui nou studiu, acest lucru se poate datora substanțelor chimice din mediu.
Într-adevăr, cercetările bazate pe datele din Studiul de sănătate al femeilor de la Midlife sugerează că expunerea la diverse substanțe chimice, cum ar fi ftalații, găsite în multe produse utilizate zilnic, este asociată cu tulburările de somn la femeile în trecute de patruzeci de ani.
Falații sunt peste tot
În trecut, studiile anterioare au arătat că somnul modificat a fost rezultatul scăderii nivelului hormonal. Această cercetare indică acum rolul perturbatorilor endocrini. Un studiu anterior a sugerat că expunerea crescută la ftalați a crescut semnificativ riscul de bufeuri. Alte studii au arătat asocieri între expunerea la ftalati și probabilitatea de a se trezi noaptea, precum și riscul de a dezvolta depresie.
Astăzi, ftalații sunt omniprezenti în viața de zi cu zi: ambalaje, perdele de duș, materiale de construcție, vopsele etc. Multe produse cosmetice îl conțin, precum spray de păr, lac de unghii etc. Multă vreme au fost folosiți și în jucării pentru copii. Cunoscut pentru impactul asupra hormonilor asociați cu somnul, ftalații s-au transformat intr-o cale interesantă de cercetare pentru cercetători.
Expunerea la ftalați perturbă somnul
Ca parte a acestei cercetări, ei au analizat datele colectate de la mai mult de 760 de femei aflate în premenopauză și perimenopauză. Rezultatele sugerează că frecvența tulburărilor de somn este asociată cu nivelurile de ftalat urinar ale participanților. Acesta este primul studiu cunoscut care a documentat această corelație. Cu toate acestea, relația pare complexă, deoarece alte variabile, precum fumatul, s-au dovedit că influențează efectul.
„Acest studiu ridică îngrijorări și întrebări cu privire la o posibilă contribuție a ftalatilor la tulburările de somn la femeile aflate în premenopauză și în perimenopauză. Cercetări suplimentare asupra acestor perturbatori endocrini și interacțiunile lor cu hormonii, somnul și starea de spirit la femei sunt necesare”, a spus Dr. Stephanie Faubion, director medical NAMS. Cercetările viitoare ar trebui să ofere o mai bună înțelegere a mecanismelor care stau la baza modului în care hormonii și expunerea la perturbatorii endocrini influențează somnul, în special la femeile de vârstă mijlocie.