Expoziție spectaculoasă de plante exotice în Grădina Botanică din Iași! Poate fi admirată o specie japoneză pe care samuraii o detestau, deoarece o asociau cu ritualul Harachiri – GALERIE FOTO

de: Ștefana Șovea
02:00, 07 feb. 2024

În ziua de 10 februarie, ora 11.00, debutează Expoziția de plante exotice în Complexul de sere al Grădinii Botanice „Anastasie Fătu” a Universității ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași, care va putea fi vizitată până în ziua de 10 martie, ora 17.00

Evenimentul a fost dedicat exclusiv primei colecții de azalee și camelii din România, iar în acest an, la cea de-a 49-a ediție, plantele sunt prezentate în diferite amenajări inspirate de natură sau de imaginația peisagiștilor instituției, care le îngrijesc și le diversifică permanent.

Anul 2024 vine cu o expoziție spectaculoasă de plante exotice în Grădina Botanică „Anastasie Fătu” din Iași

Începutul anului 2024 vine cu o expoziție spectaculoasă de plante exotice în Grădina Botanică „Anastasie Fătu” din Iași. Cea de-a 49-a ediție a expoziției se deschide publicului în data de 10 februarie, la ora 11.00, iar numeroasele exemplare de azalee și camelii vor fi expuse în amenajări peisagistice inspirate din grădinile asiatice.

Azaleele și cameliile provin din zona tropicală și subtropicală a Asiei de Est, dar în cadrul expoziției sunt prezentate multe alte specii reprezentative pentru diverse biomuri terestre: begonii, orhidee, peperomii și filodendroni din pădurile de foioase tropicale, aloe, agave, crasulacee și euforbii din zonele uscate ale Africii și Asiei sau cactuși din deserturile americane. Un punct de interes permanent reprezintă colecția de plante insectivore, la care tipul de nutriție mixotrofă a determinat apariția de adaptări spectaculoase.

Din același grup al plantelor cu adaptări impresionante, de data aceasta, la condiții de secetă sau lumină directă a soarelui, fac parte specii din familia Bromeliaceae, endemice pentru America de Sud, care sunt grupate, pentru prima dată, într-o dioramă care sugerează habitatul unde acestea trăiesc. Sunt expuse specii tericole ale genurilor Bromelia, Fosterella si Puya, rupicole, care aparțin genurilor Pitcairnia și Vriesea sau epifite, din genurile Acanthostachys, Aechmea, Chryptanthus și Tillandsia, denumite și plante aeriene datorită adaptărilor de a se dezvolta în lipsa solului.

„Plantele expuse sunt din toată lumea, cel mai bine reprezentate sunt zonele tropicale din Asia și America, multe specii provin din Africa, zonele uscate, și mai sunt câteva specii din Australia. Anul acesta avem ceva deosebit, modul în care este prezentată familia genului Bromelia. Am realizat un mic colț în care am încercat să amintim modul în care se găsesc în natură plantele din această familie. Multe specii sunt epifite, trăiesc folosindu-se de alte plante, dar folosindu-se doar ca spațiu”, declară Camelia Ifrim, biolog principal, șefa secției Complexul de sere.

Legătura pe care o are specia de flori Camellia cu samuraii

În cadrul acestor amenajări, un loc special este destinat pereților vegetali verticali, pe care sunt reprezentate simboluri din filosofia și tradițiile japoneze, realizate prin combinarea a 6 taxoni diferiți.

Ieșenii pot vedea imaginea fioroasă a unui samurai, realizată pe un perete vegetal. Specia de flori Camellia are o legătură interesantă cu samuraii, țara de proveniență fiind Japonia.

Istoria samurailor a început în secolul al VII-lea, iar acești războinici aveau o repulsie față de florile Camellia, deoarece le asociau cu ritualul Harachiri. Motivul principal pentru care le detestau este căderea bruscă a florii, asemănată cu decapitarea.

„Vizitatorii pot vedea imaginea unui perete vegetal unde am încercat să realizăm din plante imaginea fioroasă a unui samurai. Samuraii au o legătură foarte interesantă cu plantele din genul Camellia. Aceste flori provin din Japonia și sunt cultivate de sute de mii de ani în acea zonă. Samuraii erau niște persoane atât războinice, cât și foarte cultivate, încurajau toți timpul aspectele legate de artă.

Deși florile Camellia erau foarte frumoase, samuraii nu le agreau, deoarece le asociau cu acel ritual, Seppuku sau Harachiri, de decapitare al samurailor care nu erau loiali stăpânului. Imaginea capului ce cade era legată de căderea florii de Camellii, care este una bruscă. Din acest motiv, foarte mult timp, samuraii nu foloseau florile acestea și aveau o repulsie față de ele”, adaugă Camelia Ifrim, biolog principal, șefa secției Complexul de sere.

Un alt aspect interesant legat de această specie este utilizarea în obținerea culorii imperiale violet, care este culoarea reprezentativă a Casei Imperiale Japoneze.

„Cenușa acestei flori era folosită pentru realizarea culorii violet, culoare imperială, culoarea reprezentativă a Casei Imperiale Japoneze, și era interzisă tuturor muritorilor de rând. Astfel, cei care cultivau aceste flori trebuiau să le dea nobililor”, mai spune Camelia Ifrim, biolog principal, șefa secției Complexul de sere în legătură cu expoziția de plante exotice din Grădina Botanică Iași.

Secțiile exterioare și serele vor putea fi vizitate între 9.00-17.00. Prețul unui bilet este de 15 lei, iar pentru studenți, pensionari și grupuri (minim 10 persoane) este de 10 lei, respectiv 5 lei pentru elevi, individual sau în grup (minim 10 persoane), inclusiv pentru organizatorii, profesorii și părinții care îi însoțesc. Fotografiatul este liber.