Expoziție și lansare de catalog, la Muzeul de Artă, cu bronzuri de patrimoniu, la Palatul Culturii din Iași!

de: Valentin Hutanu
02:00, 27 oct. 2021

Palatul Culturii din Iași găzduiește, până pe 4 noiembrie 2021, expoziția „Bronzuri din patrimoniul Muzeului de Artă Iași”. Aceasta este organizată de Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, prin Muzeul de Artă. Expoziția, concepută în jurul unui parcurs cronologic ce se întinde din secolul al XIX-lea până în zilele noastre, prezintă piese din artă europeană, în special reducții în bronz ale unor opere celebre realizate la ateliere de turnătorie renumite

Expoziție și lansare de catalog, la Muzeul de Artă „Bronzuri din patrimoniul Muzeului de Artă Iași”. Complexul Muzeal Național „Moldova” (CMNM) Iași organizează acest eveiment la Palatul Culturii din Iași până pe 4 noiembrie 2021.

Evenimentul a inclus și lansarea „Catalogului colecției de sculptură în bronz din patrimoniul Muzeului de Artă Iași”, semnat de Oana Dragotă, muzeograf, și Antonela Anastasiu, conservator. Evenimentul este prezentat de dr. Maria Bilașevschi, critic de artă.

Patrimoniul Muzeului de Artă, de la Palatul Culturii din Iași, include 65 de lucrări în bronz

Patrimoniul Muzeului de Artă – Palatul Culturii din Iași include 65 de lucrări în bronz a căror valoare este dată de autori, tematică, vechime, dar și de noblețea materialului-suport din care sunt realizate. Evenimentul expozițional este o ocazie unică de a aduce în prim-plan opere deosebite, unele dintre acestea fiind prezentate în premieră publicului larg.

Expoziția, concepută în jurul unui parcurs cronologic ce se întinde din secolul al XIX-lea până în zilele noastre, prezintă atât piese din artă europeană, în special reducții în bronz ale unor opere celebre realizate la ateliere de turnătorie renumite, ca Barbedienne sau Susse Frères, precum și lucrări din sculptură românească.

Selecția de bronzuri incită la un dialog între măiestrie, tehnică și libertate de creație

Concepute de autori din generații diferite, de la Ștefan Ionescu-Valbudea, Oscar Spaethe, Oscar Han, Ion Irimescu, Gabriela Manole-Adoc, până la Ilie Bostan, Dimitrie Verdianu sau Elena Surdu-Stănescu, selecția incită la un dialog între măiestrie tehnică și libertate de creație. Sculpturile sunt prezentate alături de lucrări bidimensionale aparținând colecției de grafică din patrimoniul Muzeului de Artă Iași, majoritatea gravuri, interogând raportul dintre unicitate și multiplicitate în artă, aspect relevant mai ales în cazul bronzurilor de ediție.
Expoziția poate fi vizitată de marți până duminică, în intervalul orar 10:00 – 17:00 (ora 16:30, ultimul bilet), până pe 4 noiembrie 2021, cu respectarea măsurilor de siguranță sanitară în vigoare.