Expoziție inedită la Muzeul Unirii Iași, a unui pictor care a lăsat meseria de ofițer de marină pentru a-și urma pasiunea: „Oricât aș încerca eu să mă dezlipesc, persistă dragostea de mare și se regăsește în imaginile pe care le realizez” – GALERIE FOTO

de: Redacția BZI
02:00, 18 aug. 2023

Până pe data de 1 septembrie 2023, Muzeul Unirii din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași organizează expoziția de arte vizuale „Jurnal de bord”, semnată de artistul plastic Mircea Popițiu

Artistul a avut o carieră frumoasă ca ofițer de marină, iar în paralel a progresat în tainele artei, ca autodidact, urmând să dezvolte o carieră din asta. Prima expoziție a avut-o în anul 1993, la Muzeul Marinei din Constanța.

Artistul a lăsat meseria de ofițer de marină pentru a urma pasiunea vieții lui

Artistul a avut o carieră frumoasă ca ofițer de marină, iar în paralel, a progresat în tainele artei ca autodidact

Mircea Popițiu are 63 de ani și a absolvit, în anul 1986, Academia Navală „Mircea cel Bătrân” din Constanța, urmând apoi o frumoasă carieră în domeniu, ca ofițer de marină. Pasiunea pentru pictură a început în perioada adolescenței, persistând până în prezent. În perioada cât a avut această frumoasă meserie pe mare, Mircea Popoțiu a ținut un jurnal în care a realizat schițele tuturor momentelor frumoase pe care le-a trăit pe navă.

„Am absolvit, în anul 1986, Academia Navală «Mircea cel Bătrân» din Constanța și până în anul 2000 am fost ofițer de marină. În toată această frumoasă perioadă țineam un jurnal în imagini, cu schițele tuturor momentelor pe care le-am văzut sau trăit pe vapor.

În anul 2000 am decis să intru în rezervă, iar peste ceva ani am ales să studiez la Universitatea de Vest din Timișoara, absolvind, în 2011, Facultatea de Arte și Design. Am luat această decizie din dragostea mea pentru pictură. După ce am terminat facultatea am fost obsedat de ideea de a reuși să pictez ceea ce simt eu în adâncul sufletului și atunci am trecut la genul acesta de picturi care sunt realizate în tehnică mixtă”, spune artistul Mircea Popițiu.

Artistul mărturisește faptul că oricât ar încerca nu se poate dezlipi de mare, ceea ce se poate observa și în lucrările realizate de acesta. În anul 1986 a primit propunerea de a picta Capela Militară din Constanța, iar după ce a finalizat lucrarea a luat decizia de a intra în rezervă, pentru a-și putea urma pasiunea.

„Am încercat să surprind și să pun pe pânză ceea ce am simțit eu în perioada cât am fost ofițer marin. Oricât aș încerca eu să mă dezlipesc de marină, persistă dragostea de mare și se regăsește în imaginile pe care le realizez. Eu am avut această funcție din anul 1986 până în anul 2000, când am primit o propunere, aceea de a picta capela militară, și după ce am făcut asta am luat decizia de a trece în rezervă și a mă dedica artei”, mai spune artistul Mircea Popițiu.

Lucrările artistului pot fi admirate în cadrul expoziției „Jurnal de bord”, etalată pe simezele Muzeului Unirii

Artistul are foarte multe lucrări în colecții particulare din Canada, SUA, Germania, Franța, Spania, Olanda

Până acum, palmaresul lui Mircea Popițiu însumează numeroase expoziții personale deschise în țară, în Tulcea, Constanța, Arad, Timișoara, Deva, Hunedoara, Sibiu, Cluj-Napoca, București, Bistrița, dar și în străinătate. De asemenea, are o bogată activitate de animator cultural, conducând, la Deva, Galeria „EM Art” și revista culturală cu același nume. Artistul mărturisește faptul că are foarte multe lucrări în colecții particulare din Canada, SUA, Germania, Franța, Spania, Olanda.

„Am pătruns în lumea artei ca autodidact, în 1993, când am avut prima expoziție la Muzeul Marinei din Constanța. Pe urmă am continuat cu expoziții în muzeele de artă din țară. Pornind din sudul țării și terminând la Iași, voi încerca să închei un proiect expozițional la noi în țară, intenționând să deschid ceva în străinătate. Marea majoritatea a lucrărilor mele au plecat în străinătate, unde am foarte multe lucrări în colecții particulare din Canada, SUA, Germania, Franța, Spania, Olanda.

Pentru mine fiecare lucrare este la fel de valoroasă și niciodată nu am pictat pentru bani. Un mare artist a spus în felul următor, pentru a deveni un pictor bun trebuie să te naști la malul mării sau să trăiești foarte mult în preajma ei. Eu nu m-am născut la malul mării, dar faptul că am stat în preajma ei mi-a dat o forță de creație”, adaugă artistul Mircea Popițiu.

Lucrările artistului Mircea Popițiu pot fi admirate în cadrul expoziției „Jurnal de bord”, etalată pe simezele Muzeului Unirii de miercuri până duminică, între orele 10.00-17.00.