Expoziție inedită instalată în spațiul simbolic al Casei Balș! Rectorul Aurelian Bălăiță: „Este un eveniment important pentru universitatea noastră” – GALERIE FOTO

de: Denisa Pintilie
02:00, 15 dec. 2022

Expozitie inedită instalată în spațiul simbolic al Casei Balș! Această expoziție povestește istoria Universității de Arte „George Enescu” Iași de la înființare și până astăzi. Cu această ocazie se va lansa website-ul universității, astfel încât să poată fi promovat patrimoniul cultural al Iașului prin intermediul personalităților istorice

Miercuri, 14 noiembrie 2022, s-a deschis la Galeria Universitas (Casa Balș) a Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași expoziția cu caracter documentar intitulată „Ecouri europene în istoria educației artistice ieșene”, proiect conceput cu sprijinul Rectoratului și a Institutului de Cercetare Multidisciplinară în Artă (ICMA) din UNAGE. Inițiativa dorește să atribuie spațiului primului etaj din clădirea istorică ce găzduiește, de asemenea, rectoratul UNAGE din Iași (str. Cuza Vodă nr.29), o dimensiune informativă și de reprezentativitate instituțională.

Cristian Nae, directorul Institutului de Cercetare Multidisciplinară în Arte povestește cum multe dintre exponane se află deja în muzee

Expoziție inedită instalată în spațiul simbolic al Casei Balș! Documentele vor fi disbonibile în mediul virtual

Prin intermediul website-ului se va promova patrimoniul cultural al Iașului prin intermediul personalităților marcante

Cristian Nae, directorul Institutului de Cercetare Multidisciplinară în Arte, povestește cum multe dintre exponate se află deja în muzee. Documentele vor deveni accesibile publicului în special, în mediul virtual. Cu această ocazie a deschiderii acestei expoziții se lansează website-ul, astfel încât să poată fi promovat patrimoniul cultural al Iașului.

„Este deschiderea unei expoziții cu caracter documentar care este instalată în spațiul simbolic al casei Balș, rectoratul Universității de Arte „George Enescu” din Iași și care povestește istoria acestei instituții de la înființare până astăzi. Este o istorie pe alocuri zbuciumată, plină de evenimente fericite și mai puțin fericite în perioada socialistă. Este primul pas către o arhivă de imagini, de obiecte”, declară Cristian Nae, directorul Institutului de Cercetare Multidisciplinară în Arte.

Prin intermediul website-ului se va promova patrimoniul cultural al Iașului prin intermediul personalităților marcante care au contribuit vreme de mai bine de 160 de ani la formarea educației artistice, dar și a culturii artistice din Iași.

Expoziția cu caracter documentar este realizată în cadrul unui proiect al UNAGE Iași, intitulat „aLab – Laborator de practică și cercetare artistică al UNAGE Iași

Resctorul UNAGE: „Este reflectarea parcursului primei instituții de învățământ artistic din România”

O expoziție inedită instalată în spațiul simbolic al Casei Balș, poate fi vizitată de oricine vrea să cunoască istoria țării

Expoziția cu caracter documentar este realizată în cadrul unui proiect al UNAGE Iași, intitulat „aLab – Laborator de practică și cercetare artistică al UNAGE Iași”.

Proiectul a vizat înființarea unui muzeu al universității, ca entitate ce va gestiona arhiva documentară multimedia a instituției, prin intermediul laboratoarelor de cercetare și practică artistică susținute de Institutul de Cercetare Multidisciplinară în Artă al UNAGE Iași. Echipa de implementare a proiectului a fost realizată din cercetători, doctoranzi, cadre didactice și personal didactic auxiliar.

„Este un eveniment important pentru universitatea noastră. Astăzi reușim să deschidem acest spațiu superb, o expoziție cu caracter documentar care reușește să reflecte cele mai importante momente din istorie. Este reflectarea parcursului primei instituții de învățământ artistic din România care reunește muzica, teatrul și artele vizuale.

Au dat concursul colegi de-ai noștri din fiecare cele trei domenii menționate, formând o echipă foarte inimoasă, iar rezultatul este la un nivel artistic și informațional de cea mai înaltă calitate”, spune Aurelian Bălăiță, rectorul Universității de Arte „George Enescu” Iași.

O expoziție inedită instalată în spațiul simbolic al Casei Balș, poate fi vizitată de oricine vrea să cunoască istoria țării.