Expoziție de pictură, organizată la Clubul Pensionarilor „Oancea” din Iași! Vedeta a fost portretista Mihaela Berari – FOTO

de: George Popa
02:00, 01 nov. 2021

În cadrul expoziției organizate la Clubul Pensionarilor „Oancea” din cartierul Tătărași, de pe strada Ciornei, numărul 7, Mihaela Berari a avut ocazia să își expună câteva dintre picturile sale. Femeia pictează de când a intrat în clasa întâi, însă abia când a ieșit la pensie a avut cu adevărat timp să se ocupe de această pasiune

Expoziție inedită, organizată de pictorița Mihaela Berari, într-un cadru special, la clubul pensionarilor din cartierul Tătărași. Pictorița s-a născut la Dorohoi, județul Botoșani, în anul 1957. Aceasta a absolvit liceul teoretic din localitate, după care a urmat cursurile Școlii Postliceale CFR din cadrul Ministerului Trasportului și Comunicațiilor în București, specializâdu-se ca Telegrafist I în anul 1977. După o carieră de 30 de ani în cadrul CFR Suceava, aceasta a ieșit la pensie de pe funcția de asistent-șef Stație CFR. Pe când lucra la CFR, Mihaela Berari nu prea avea timp să se ocupe de pasiunea sa.

„Din cauza faptului că am lucrat la calea ferată 12 cu 24 ca secretară și telegrafistă, timpul nu mi-a permis să mă ocup de pictură, dar printre picături mai reușeam și mai făceam câte un portret, pentru că eu sunt portretistă. După ce am ieșit la pensie, m-am reapucat de vechea mea pasiune de când eram copil”, a povestit Mihaela Berari.

Artista a decis să se mute în Iași pentru a fi aproape de fiul ei, care împărtășește aceeași pasiune cu ea.

„Băiatul meu pictează și el portrete, însă nu are același stil cu al meu. A fost web designer pentru o firmă americană, acum este programator”, a mai adăugat artista.

Tot la clubul pensionarilor din cartierul Tătărași pot fi admirate operele de artă ale unui bunic în vârstă de 93 de ani. Ce face acesta pare ireal.

Ce cursuri a urmat pictorița

Artista nu a urmat cursurile unui liceu sau ale unei facutăți de artă. Aceasta pictează din pasiune.

„Fiecare om se naște cu un dar, unii cântă, alții dansează, eu însă m-am născut cu darul de a picta. Încet, încet am început cu icoane, ca iconară, pe lemn, rigips sau carton, după care am intrat în Asociația Artiștilor „Octav Băncilă” cu sediul la Cercul Militar Iași, unde am luat contact cu marele artist pictor, domnul Calistrat Robu, care a fost foarte încântat de talentul meu”, a povestit Mihaela Berari.

Singurele cursuri pe care le-a făcut pictorița de-a lungul timpului au fost online.

„Am făcut niște cursuri online în care m-am cizelat. Cursurile au fost ținute de un mare artist plastic din București, Laurențiu Popa. Anul trecut am participat chiar la tabăra de pictură de la Somova, din Deltă. Tabără în care ne-am adunat mai mulți artiști plastici din toată țara și am pictat alături de el. Am învățat acolo tehnica rembrandtiană, clar-obscur și strat în strat, tehnici care mi-au fost de mare folos. Chiar și în prezent urmez cursurile sale de pictură”, a mai adăugat portretista.

Ce premii a obținut artista în decursul carierei sale

De-a lungul timpului, artista a participat la mai multe expoziții la care a obținut și premii. Primele participări la expoziții le-a avut în cadrul Centrului „Vovidenia”, în anul 2016, unde a avut ocazia să expună icoane. La „Salonul de Vară” organizat la Cercul Militar – Iași în 2018, pictorița a obținut o diplomă din partea organizatorului, pictorul Calistrat Robu. În cadrul Cenaclului Cercului Militar, pasiunea pentru pictură a femeii s-a transformat în activitate continuă, participând la multiple evenimente, activități și expoziții.

„Nu am luat niciodată premii în bani, premiile pe care le-am obținut au fost reprezentate prin diferite mascote, cărți sau diplome”, a spus Mihaela Berari.

Cel mai apreciat tablou pictat de artistă a fost „Regina Maria”. Tabloul se află în prezent expus la Casa Armatei.

„Am avut multe oferte pentru acest tablou, însă nu am vrut niciodată să-l vând, pentru că este tabloul meu de suflet. În general, cam două zile îmi trebuie ca să pictez un tablou. Dacă nu îmi place foarte mult subiectul tabloului, atunci îmi este mai greu să îl fac și îmi trebuie aproximativ o săptămână”, a adăugat artista.

Ce tablouri pictează Mihaela

La început, picta portrete în creion, apoi a început să picteze icoane pe lemn, carton sau gips carton. Mai apoi și-a diversificat aria, începând să picteze și natură moartă sau peisaje. Cu toate astea, pictorița se axează cel mai mult pe portrete. Vinde operele de artă dacă are oferte, însă îi pare nespus de rău că nu are posibilitatea să își expună picturile publicului larg. Prețul pe care îl cere în prezent pentru un tablou variază între 200 și 1.000 de lei.

„Am făcut și portrete la comandă sau am reprodus tablouri celebre, tot la comanda clienților. Cineva mi-a cerut să îl pictez pe domnul Bahrin (Constantin Bahrin, interpret de muzică populară – n.r. ), altcineva m-a rugat să îi fac portretul fiicei sale. Durează între două zile și o săptămână să realizez o comandă, în general”, a mai spus artista.

În anul 2020, Mihaela Berari devine membră a Asociației Artiștilor Plastici „IAȘIART”. În edițiile anterioare, reporterii „BZI” au scris despre profesoara care a făcut jumătate de milion de kilometri ca să ofere un viitor copiilor.