Expoziție de artă contemporană la Palatul Culturii din Iași. „Rezidența Tescani 2023, 2024” și „Picturi italiene”
Muzeul de Artă din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” din Iași găzduiește în perioada 10 octombrie – 3 noiembrie 2024 două expoziții de mare interes: „Rezidența Tescani 2023, 2024” și „Picturi italiene”, de Sorin Scurtulescu. Vernisajul va avea loc joi, 10 octombrie 2024, la ora 17:00, în cadrul Palatului Culturii din Iași, oferind publicului ocazia să admire lucrările unor artiști contemporani de renume.
Două expoziții de mare interes vor fi expuse la Palatul Culturii din Iași, în perioada 10 octombrie – 3 noiembrie 2024
Expoziția „Rezidența Tescani 2023, 2024” reunește lucrări semnate de un număr impresionant de artiști care au participat la cele două ediții ale rezidenței de creație organizate la Tescani. Acest proiect cultural este inițiat și dezvoltat de artistul vizual Ovidiu Ungureanu, în colaborare cu Muzeul Național „George Enescu”, Secția „Dumitru și Alice Rosetti Tescanu – George Enescu”, și a avut ca scop crearea unui spațiu de interacțiune artistică și schimb de idei.
Printre artiștii care expun în cadrul acestei ediții se numără nume senore, precum Ilie Baca, Dionis Pușcuță, Gabriela Culic, Dan Gherman, Sorin Scurtulescu, Ciprian Bodea, Mariana Constantinescu, Ruslan Roșca, Ovidiu Ungureanu, Mihai Damian, Mihail Chiuaru și mulți alții. Expoziția reflectă diversitatea stilurilor și tehnicilor artistice abordate, oferind vizitatorilor o privire asupra multiplelor forme de expresie artistică contemporană.
„Rezidența este un prilej, pentru artiștii contemporani, de a împărtăși idei și valori, iar pentru noi, este o bucurie să admirăm rezultatele acestor întâlniri creative, desfășurate pe parcursul a două ediții, în expoziția găzduită acum de Muzeul de Artă din Iași”, a spus Andrei Apreotesei, manager al Complexului Muzeal Național „Moldova” din Iași.
Expoziția va fi prezentată de criticul de artă Maria Bilașevschi și eseistul Marius Manta. Marius Manta a evidențiat caracterul special al locului de desfășurare al rezidenței.
„Tescani, același loc primitor, care topește într-o alchimie aparte mesajele celor prezenți, dând, poate, mărturia cea mai frumoasă că într-un cotidian, adesea fără repere eficiente, se mai poate instaura dialogul viu, socratic, care să amintească de clasicul triptic frumos-bine-adevăr”, spune eseistul Marius Manta.
„Picturi italiene”, de Sorin Scurtulescu, este un omagiu adus Italiei
În cadrul fiecărei ediții a „Rezidenței Tescani”, se promovează un artist prin organizarea unei expoziții personale. În acest an, Sorin Scurtulescu, un artist vizual cu un portofoliu impresionant de expoziții naționale și internaționale, va prezenta publicului lucrările sale din ciclul „Picturi italiene”. Aceste lucrări au fost realizate în tehnica ulei pe pânză, în trei dintre cele mai frumoase orașe ale Italiei – Roma, Veneția și Milano.
Curatorul expoziției este Laura Codrina Ioniță, iar coordonatorul proiectului este Ovidiu Ungureanu. Lucrările expuse surprind esența Italiei, cu peisaje imortalizate în stilul caracteristic al lui Scurtulescu, lucrări pline de culoare și dinamism. Artistul a expus în importante galerii din întreaga lume, printre care Berry Campbell Gallery din New York, SIM Gallery din Reykjavik și Museum Ulm din Germania. De asemenea, operele sale se regăsesc în colecțiile unor muzee renumite, inclusiv Museu Serralves din Porto, Portugalia, și Muzeul de Artă din Timișoara.
Publicul va avea ocazia să admire lucrările celor doi artiști contemporani, ale căror viziuni și stiluri se completează în mod inedit, într-o expoziție ce propune o incursiune atât în arta românească, cât și în peisajele de inspirație italiană ale lui Sorin Scurtulescu.
Expozițiile „Rezidența Tescani 2023, 2024” și „Picturi italiene” pot fi vizitate la Muzeul de Artă din cadrul Palatului Culturii din Iași până pe 3 noiembrie 2024, de miercuri până duminică, între orele 10:00 și 17:00, cu ultima intrare la 16:30. Evenimentul reprezintă o oportunitate pentru iubitorii de artă contemporană, de a descoperi lucrările unora dintre cei mai apreciați artiști vizuali din România și de a reflecta asupra importanței dialogului artistic în peisajul cultural actual.