Expoziția temporară „Ceramica de Tansa din patrimoniul Muzeului Etnografic al Moldovei”

de: BZI.ro
14:27, 10 dec. 2020

Deținător al unei valoroase colecții de ceramică, Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași organizează în perioada 11 decembrie 2020 – 24 ianuarie 2021, la Palatul Culturii din Iași, expoziția temporară „Ceramica de Tansa”.

Situat în Podișul Moldovei, în zona de contact administrativ dintre județele Iași și Vaslui, satul Tansa a fost, la sfârșitul veacului XIX – începutul secolului XX, un important complex meșteșugăresc, produsele de olărit, rotărit, butnărit, dulgherit, pietrărit, fierărit, cojocărit realizate în această așezare fiind apreciate și cumpărate de negustorii din Roman, Negrești, Băcești, Vaslui și Iași.

Centrul de ceramică țărănească de la Tansa s-a constituit într-un reper al acestei ocupații în regiunea de Nord-Est a Moldovei, ceramica utilitară de tipul celei roșii smălțuite folosite în gospodărie fiind principala categorie lucrată. Formele întinse, precum străchinile, talgerele ori castroanele aveau cea mai mare căutare, iar cănile mari și mici, cu cioc sau fără, precum și lăptărețele completau inventarul casnic al gospodăriei țărănești. Între produsele cu o deosebită importanță economică se regăsea cărămida pentru sobe sau pentru pereți, care se producea atât pentru localnici, cât și pentru locuitorii altor sate.

Vineri, 11 decembrie 2020, de la ora 11.00, expoziția „Ceramica de Tansa din patrimoniul Muzeului Etnografic al Moldovei” va fi prezentată publicului în cadrul unui vernisaj online, pe pagina facebook.com/PalatulCulturiiIași, după care va putea fi vizitată, respectând normele de siguranță sanitară impuse în contextul pandemiei, de marți până duminică (inclusiv), între orele 10.00 și 17.00 (ora 16.30, ultimul vizitator).