Expoziţia „Patrimoniul Mondial UNESCO din România” a fost vernisată la Córdoba
Expoziţia Patrimoniul Mondial UNESCO din România, realizată de fotograful Florin Andreescu, va fi deschisă până pe 1 decembrie, la sediul Primăriei din Córdoba.
La vernisaj, care a avut loc pe 31 octombrie, au participat Blanca Torrent Cruz, delegatul pentru cultură şi patrimoniu istoric al Primăriei oraşului Córdoba, şi directorul Institutului Cultural Român de la Madrid, Maria Floarea Pop.
Ce este Patrimoniul Mondial UNESCO din România?
Patrimoniul Mondial UNESCO din România este un proiect fotografic al artistului Florin Andreescu, care pune în valoare frumuseţea patrimoniului cultural românesc şi este inspirat din nenumăratele călătorii pe care autorul le-a făcut în România, unde a fotografiat obiective mai mult sau mai puţin cunoscute.
Publicul va avea ocazia să reflecteze asupra prezentului, dar şi asupra trecutului siturilor culturale româneşti (Maramureş, Delta Dunării, Sighişoara sau mănăstirile din Nordul Moldovei) şi să descopere valorile cultural identitare româneşti surprinse şi încadrate atât de spectaculos de ochiul profesionist al lui Florin Andreescu.
“În nenumăratele călătorii pe care le-am făcut prin ţara mea am fotografiat obiective mai mult sau mai puţin cunoscute. Dacă ar trebui să fac o clasificare a acestora, mi-ar fi imposibil, pentru că fiecare ocupă un loc în inima mea şi simt că aceste locuri şi peisaje capătă o aură magică doar împreună.
Într-un anume fel, aceasta este şi misiunea Listei Patrimoniului Mondial UNESCO, de a configura un profil geografic, cultural şi etnografic al unei ţări în care elementele sunt interconectate şi la fel de importante. Fiecare loc este o pagină de istorie, fiecare peisaj aduce un ton aparte, fiecare tradiţie povesteşte ceva despre sufletul unui popor.
Prin această expoziţie, dedicată siturilor din România, înscrise în lista Patrimoniului Mondial UNESCO, vă invit să îmi cunoaşteţi ţara şi să cunoaşteţi totodată moştenirea culturală şi naturală a noastră, a tuturor, pentru că Patrimoniu Mondial, indiferent de teritoriul pe care se află, aparţine tuturor popoarelor lumii şi este o sursă de viaţă şi de inspiraţie de nepreţuit pentru generaţiile viitoare”, a declarat Florin Andreescu.