EXPLOZIV! Suprafețe impresionante de teren din Iași, executate silit de la o rețea de evazioniști fiscali. Imobilele au fost cumpărate cu bani negri

de: Vlad Alexa
04:00, 03 mart. 2020

O companie ieșeană din domeniul „consultanței pentru afaceri și management” rămâne fără numeroase terenuri aflate în zona Miroslava. Firma fără angajați care a făcut prejudicii de 22 de milioane de lei a fost folosită într-o rețea de evaziune fiscală care a fost destructurată în urma unei anchete a Direcției Naționale Anticorupție. Pentru acoperirea datoriilor făcute prin eschivarea plăților către bugetul de stat și taxei pe valoare adăugată se încearcă acum vânzarea imobilelor cumpărate de administratorii firmei cu bani negri

În luna martie sunt organizate mai multe proceduri pentru valorificarea unor terenuri care au fost executate silit de la o rețea de evazioniști fiscali. Aflate într-o zonă extrem de căutată, pe raza comunei Miroslava, imobilele au fost cumpărate în anii precedenți pentru a acoperi o serie de afaceri ilegale realizate prin intermediul unor companii fantomă. Varciun SRL nu a avut niciodată angajați, dar cu toate acestea deține numeroase imobile, dar și datorii care ajung la 22 milioane lei. Firma care se ocupă în mod oficial cu „Activități de consultanță pentru afaceri și management” este administrată în mod oficial de basarabeanul Petru Valentin Caminski, însă a fost controlată din umbră de alte personaje controversate, printre care și Laurențiu Popovici, condamnat la închisoare pentru evaziune fiscală.

Firma are mai multe imobile pe raza comunei Miroslava

Pentru a acoperi datoriile de 22 milioane de lei, la începutul lunii martie a acestui an sunt organizate o serie de licitații pentru vânzarea unor terenuri care aparțin Varciun SRL, care are sediul social în localitatea Șipote. Este vorba despre mai multe imobile deținute pe raza comunei Miroslava. Concret, este vorba despre un teren categorie arabil în suprafață de 15.000 mp estimat la 98.270 lei, un teren de 10.000 mp estimat la 65.514 lei și un alt teren arabil de 20.000 mp situat în extravilanul comunei Miroslava, estimat la 131.027 lei.

„Licitația va avea loc la data de 17 martie, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă ce va conține cerere de participare la licitație și dovada achitării taxei de participare”, se prezintă în rechizitoriul DNA – Serviciul Teritorial Iași.

Tranzacții fictive și rambursări ilegale de TVA

Controversatul om de afaceri Laurențiu Popovici, născut în 1995, este cel care a controlat firma vreme de mai mulți ani, până în momentul în care s-a retras și a lăsat dreptul de administrare lui Petru Valentin Caminski. Prin intermediul Varciun SRL și a altor companii înregistrate la Iași, Popovici împreună cu alți parteneri au realizat o rețea de evaziune fiscală care a adus prejudicii de peste 40 milioane de lei.

„Inculpații Popovici Laurențiu, Irinescu Diana Isabela și Carp Septimiu George Vasile au constituit o asociere în vederea derulării de operațiuni comerciale în scopul obținerii unor venituri financiare prin eludarea legii sau neplata taxelor cuvenite bugetului de stat, prin intermediul societăților comerciale VARCIUN SRL Iași, IMPERIAL BUSINESS SRL Iași, ISAB TRADE SRL Iași, FM COMIMPEX SRL Iași, PAPIRUS TRADE SRL București și LERNER GROUP SRL Iași (fosta AVDT Consulting SRL Iași), producând un prejudiciu bugetului de stat în valoare totală de 40.052.553,58 lei”, se arată în rechizitoriul DNA – Serviciul Teritorial Iași.

Firma înființată în 2006 nu a depus bilanțul financiar-contabil în tot acest timp

Majoritatea firmelor menționate au intrat în procedura falimentului, Varciun SRL fiind cea care este ținută în continuare în insolvență. Asta se întâmplă în condițiile în care firma înființată în 2006 nu a depus bilanțul financiar-contabil în tot acest timp.

„Activitatea infracțională a constat în importuri de uleiuri minerale neaccizate din spațiul extra-comunitar care au fost introduse ulterior nelegal în circuitul carburanților auto, fără calculul, evidențierea și plata către bugetul de stat a accizei și taxei pe valoarea adăugată; neevidențierea veniturilor realizate din întreaga activitate comercială desfășurată, în totalitate sau în parte (inclusiv prin operațiuni comerciale cu privire la alte mărfuri); sustragerea de la controlul fiscal prin nefuncționarea la sediul social declarat și nedepunerea declarațiilor fiscale obligatorii”, se mai arată în rechizitoriul DNA.

Există suspiciuni că activitatea infracțională a îmbrăcat forme transfrontaliere, întrucât pentru a-și asigura produsele, liderul grupării a înființat societăți și în alte state europene.