Explozie de varicelă în România la Spitalul ”Victor Babeș” din Timișoara

de: BZI.ro
10:38, 23 mart. 2022

Pare să fie o explozie de varicelă în România, sau cel puţin în Spitalul ”Victor Babeș” din Timișoara unde ajung tot mai multe cazuri. Medicii afirmă faptul că majoritatea pacienţilor care ajung în unitatea medicală au o formă uşoara care nu necesită internare.

În Iași, specialiştii au transmis mai multe recomandări în cazul în care eşti infectat cu varicelă. De exemplu managerul Florin Roșu a vorbit pentru BZI.RO despre principalii pași în caz de infectare.

Explozie de varicelă în România, cu cazuri uşoare care nu necesită internare

Dr. Adelina Marinescu – medic specialist boli infecțioase a transmit faptul că pare să fie o explozie/creștere a cazurilor de varicelă în România. De exemplu la Spitalul ”Victor Babeș” din Timișoara ajung tot mai mulţi pacienţi care sunt infectați dar care fac forme uşoare ce nu necesită internare. În schimb sunt doi copii care sunt sub atenţia medicală pentru că au unele complicații. Unul dintre minori a dezvoltat o encefalită. Al doilea copil este sub monitorizare pentru că are febră prelungită. Boala este întâlnită cel mai frecvent iarna și primăvara, dar în ultimii ani se poate constata o extindere a perioadei în care apar asemenea cazuri.

Primele simptome sunt cele de subfebrilitate (37-37,5) sau chiar febră (38-39), oboseală, dureri de cap, indispoziție și stări de rău, dar și apetit diminuat. După cel mult două zile de la apariția primelor semne de boală, apar petele roșii pe corp care se transformă în vezicule pline cu lichid. În evoluție normală, dacă nu este ruptă, vezicula scade în volum treptat în 12-24 de ore, începând din centru, apoi se turtește prin reducerea conținutului, care se resoarbe. În a 3-a sau a 4-a zi, vezicula se usucă și se transformă în crustă. (…) au transmis specialiștii.

Vaccinarea împotriva varicelei este cea mai bună modalitate de a preveni infectarea

În schimb, specialiştii consideră că cea mai bună modalitate prin care putem preveni infectarea împotriva varicelei este vaccinare. Serul poate fi adminitrat copiilor care au peste 9 ani și este recomandat ca acesta să fie făcut până când micuții împlinesc 12 ani. Unele studii arată că vaccinul împotriva varicelei protejează două decenii. Totuşi, chiar dacă se vaccinează în copilărie, adulţii pot face boala. Asist univ. dr. Adelina Marinescu vorbește despre faptul că în asemenea cazuri, adulţii vor face cel mult o formă uşoară, neputând apărea complicații. Acest lucru este cu atât mai important cu cât adulţii sunt cei mai predispuși să dezvolte cazuri mai complicate decât copiii. În schimb, medicul Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași a transmis ce complicații pot apărea în urma infectării cu varicelă. Doctorul a precizat faptul că boala este una extrem de contagioasă şi se manifestă prin apariția unor leziuni, vezicule rotunde:

Aceasta se manifesta prin apariţia unor leziuni, vezicule rotunde, ovale cu un lichid clar, incolor, îi spunem noi cu aspect de picătură de rouă, înconjurate de o aoreola roşie. Acela este momentul când pacientul trebuie izolat. Vorbim despre o boală extrem de contagioasă. (…) a precizat medicul.

Vom vedea dacă presupusa explozie de cazuri de varicelă va pune probleme sistemului medical din România.