Explorarea conceptului de fericire sau împlinire la tineri, într-o lume plină de provocări – GALERIE FOTO/VIDEO

de: Andreea Timofte
02:00, 30 mai 2023

Ieri, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a avut loc un eveniment dedicat explorării conceptului de fericire sau împlinire la tineri, într-o lume plină de provocări – cea contemporană

Evenimentul desfășurat în Sala Senat a reunit experți, profesioniști și tineri din diferite domenii, pentru a aborda această temă într-o manieră interdisciplinară. Într-o lume în continuă schimbare și evoluție, societatea se concentrează din ce în ce mai mult asupra bunăstării și fericirii individuale. Invitații au oferit răspunsuri la întrebarea:

„Cum putem promova fericirea tinerilor și cum pot găsi aceștia echilibrul și satisfacția, într-o lume atât de dinamică?”.

„Discuția este una de maximă importanță și actualitate, se referă la provocările lumii contemporane, mai ales din viața tinerilor. Am ales această temă pentru că mi se pare foarte oportun, nu doar din perspectivă educațională, ci și personală. Crizele prin care trăim afectează viața tinerilor, pune sub semnul întrebării viitorul profesional, așa cum îl gândeau ei. Este de bun augur să analizăm acest subiect, al provocărilor, al crizelor, din perspective diferite. Perspectiva spirituală este extrem de importantă, în ceea mă privește, eu vorbesc din perspectiva sociologului și antropologului, despre noile tehnologii, inteligența artificială”, a declarat prof. univ. dr. Nicu Gavriluță.

Cea mai mare provocare a tinerilor din ziua de azi

Invitații speciali, rector prof. dr. Tudorel Toader, prof. univ. dr. Nicu Gavriluță, pr. Constantin Sturzu și dr. Cozmin Mihai, au încercat să dezbată cele mai mari probleme, provocări din viața tinerilor, din perspective complet diferite.

„Trăim într-o epocă cu provocări nemaicunoscute în istorie, în Biblie se spune «nimic nou sub soare», dar iată că sunt lucruri noi. Cred că provocarea cea mai importantă este cea adusă de dezvoltarea tehnologiei. Aici există tendința de a ne înstrăina de noi înșine, iar tinerii sunt cei mai afectați de acest lucru. Sunt mai ușor de ispitit, tentați de a intra în jocul acesta pe care îl aduce lumea virtuală.

Aici este pericolul risipirii, al pierderii identității. Soluția este să ne oprim un pic, să mai reflectăm, să ne tragem sufletul, să ne uităm un pic la înșine și să vedem cine suntem, în ce loc am ajuns. Cine suntem noi cu adevărat, nu într-o postare”, a precizat pr. Constantin Sturzu.

Onestitatea, cea mai bună soluție

Din punct de vedere religios, onestitatea tinerilor ar reprezenta calea spre rezolvarea tuturor dilemelor.

„În plan ideologic există multe provocări… Sunt ideologii care atentează la identitatea omului, la ceea ce este omul structural gândit, bărbat și femeie. Aici, iarăși, tinerii sunt cei mai afectați și, din nou, este nevoie să se întoarcă la ceea ce este natural, original, adevărat în viața noastră… Am încredere în această onestitate a tinerilor. Orice tânăr este onest și caută cu adevărat va găsi răspunsuri la toate provocările din ziua de azi”, a menționat pr. Constantin Sturzu.