Exploatarea gazelor din Marea Neagră a început. Ministrul Virgil Popescu: „România va avea gaze şi din alte surse iarna viitoare”

de: BZI.ro
15:15, 22 mart. 2022

Ministrul Energiei Virgil Popescu a anunţat că România va avea gaze şi din alte surse iarna viitoare, inclusiv din Marea Neagră, deoarece exploatarea gazelor din Marea Neagră a început deja, de către cei de la compania Black Sea Oil&Gas.

„România va avea gaze şi din alte surse iarna viitoare, inclusiv din Marea Neagră. Exploatarea gazelor din Marea Neagră a început deja, de către cei de la compania Black Sea Oil&Gas. Se fac deja teste pentru a introduce prima moleculă de gaz în sistemul naţional de transport. Începând de anul acesta vom avea un miliard de metri cubi de gaze în plus. Cei de la Romgaz vor finaliza în cel mai scurt timp preluarea perimetrului Neptun Deep, de la cei de la Exxon. Prin această tranzacţie, cei de la Romgaz preiau şi tehnologia şi contractele aferente pentru începerea lucrărilor, ca în 2026 să avem deja gaze naturale, pentru a fi folosite cât mai mult în România”, a scris Virgil Popescu, marţi pe Facebook.

Mai multe mine neexplodate în Marea Neagră plutesc în derivă

Ministrul Energiei a adăugat că „pentru a nu lăsa ca propaganda să inducă o serie de temeri vreau să atrag atenţia asupra faptului că perimetrul offshore Neptun Deep nu se află în zona care a făcut obiectul procesului dintre România şi Ucraina cu privire la Insula Şerpilor”.

Autoritățile din România și Bulgaria au transmis avertismente despre mine neexplodate în Marea Neagră, care plutesc din Odesa. După aceste avertismente, Ministerul Apărării Naționale (MApN) a transmis un comunicat oficial, pentru a clarifica situația.

„Conducerea Forțelor Navale Române a dispus în regim de urgențăintensificarea măsurilor de supraveghere a spațiului maritim al României. În acest sens, puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu” a ieșit luni, 21 martie, din portul militar Constanța, pentru a executa misiuni de cercetare în raioane maritime din apele teritoriale românești. Până la acest moment, nu au fost observate mine în aria de patrulare și nici nu au fost primite informații de la nave comerciale în acest sens”, precizează MApN în comunicat.

Forțele Navale Române sunt gata să acționeze cu mijloace de contracarare adecvate

Ministerul Apărării Naționale a transmis că Forțele Navale Române sunt pregătite să acționeze, în scopul contracarării potențialului pericol.

„În situația în care se vor constata astfel de situații, Forțele Navale Române sunt pregătite să acționeze cu mijloace de contracarare adecvate. În ultimii ani, Statul Major al Forțelor Navale a acționat pentru dezvoltarea de capabilități de luptă împotriva amenințărilor subacvatice, prin dotarea cu tehnică și aparatură performantă (Nava Maritimă Hidrografică „Cdor. Alexandru Cătuneanu”), prin dezvoltarea procedurilor operaționale și a deprinderilor unor echipe de militari (scafandri EOD, echipajele dragoarelor maritime, puitorului de mine), precum și prin participarea unor structuri specializate la misiuni și exerciții internaționale de luptă împotriva minelor marine și a amenințărilor subacvatice”, transmiteMApN, în comunicat.

Mai multe mine neexplodate care provin din zona portului Odesa plutesc în derivă și pun în pericol traficul maritim.

Direcția Hidrografică Maritimă din România, aflată în subordinea Forțelor Navale Române, a emis un avertisment cu privire la prezența acestor mine în zona de nord-vest a Mării Negre. Aceste mine erau amplasate de către armata ucraineană în zona portului Odesa pentru a contracara atacurile navale ale armatei ruse.

„Pericol de mine în zona de nord – vest a Mării Negre. În situația în care descoperiți obiecte plutitoare asemănătoare minelor raportați imediat la nr. tel. 0040.241.651.040”, se arată în avertismentul semnat de șeful Direcției Hidrografice Maritime, Nicolae Vatu.