Expert contabil decapitat intr-un jaf de 7 milioane euro
@ Un expert a confirmat ilegalitatile sesizate de Directia Generala a Finantelor Publice Judetene cu privire la modul in care a cheltuit Primaria Iasi creditul in valoare de 2.000 de miliarde lei vechi contractat de la banca Dexia Kommunalkredit Bank AG @ Expertiza a fost depusa la dosarul in care primaria a contestat raportul Finantelor @ Acest document, dar si o serie de expertize tehnice depuse de Prefectura Iasi arata ca prejudiciul ar fi de circa 7 milioane euro @ Raportul de expertiza a fost realizat de Mihaela Tanase @ Dupa ce a depus raportul, primaria a facut si o plangere la Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania – CECCAR Iasi, iar Mihaela Tanase a fost suspendata @ Filiala Iasi a CECCAR este condusa de Gheorghe Lazar, care a ocupat functii de conducere la Finante in perioada guvernarilor PSD
Expertii au confirmat jaful Dexia. Adica un expert al CECCAR Iasi a confirmat raportul intocmit de Directia Generala a Finantelor la data de 23.11.2011, in care erau prezentate unele ilegalitati legate de modul in care Primaria Iasi a cheltuit 2.000 de miliarde lei, bani proveniti din creditul contractat de municipalitate de la banca Dexia Kommunalkredit Bank AG. Acest document dar si rapoartele unor experti tehnici angajati de Prefectura Iasi in perioada in care institutia era condusa de Dragomir Tomaseschi, au aratat ca prejudiciul adus bugetului local in urma abuzurilor financiare respective este de circa 7 milioane euro. Primaria Iasi a contestat in instanta „raportul Dexia” adica raportul cu numarul nr.4489/23.11.2011 intocmit de Directia Generala a Finantelor Publice Judetene. La solicitarea municipalitatii, judecatorii au desemnat un expert contabil care urma sa se pronunte daca cele constatate de Directia de Finante sunt reale. Expertul desemnat se numeste Mihaela Tanase si este membru al CECCAR Iasi. Dupa ce instanta a decis numele expertului, Primaria Iasi a facut mai multe cereri de recuzare pe motivul ca Mihaela Tanase ar fi candidat pe listele PP-DD pentru un post de consilier local in municipiul Iasi la alegerile din iunie 2012. Cererile de recuzare a expertului au fost respinse de instanta.
Expertul a constatat ca s-au furat bani
In luna iunie a anului acesta, expertul depune la dosar raportul. In documentul depus de expert se arata prejudiciul calculat de Finante. In plus, expertul a confirmat ilegalitatile din raportul Directiei de Finante, avansurile ilegale platite constructorilor pentru operatiuni de amenajare de santier, lucrari decontate, dar care nu au fost realizate etc. Expertul a depus raportul la inceputul lunii iunie a.c, dar fara stampila CECCAR, deoarece municipalitatea refuza sa-i plateasca munca. Instanta a decis ca raportul sa fie achitat de primarie, adica de partea din dosar care a solicitat aceasta proba. Insa pentru ca ii era nefavorabil, primarul Gheorghe Nichita a refuzat sa plateasca munca expertului. La randul sau Mihaela Tanase a depus mai multe cereri si adrese la dosar in care solicita instantei sa puna in vedere municipalitatii sa-i achite serviciile, precizand de asemenea ca expertiza va contine stampila CECCAR in momentul in care va fi platita. In loc sa achite expertiza, primaria a depus impotriva Mihaelei Tanase o plangere la CECCAR Iasi. Comisia de disciplina a acestei institutii s-a miscat repede si a suspendat-o pe Mihaela Tanase pentru o perioada de 6 luni. Fiind suspendata,aceasta nu a mai putut obtine stampila CECCAR pe expertiza, care nu a mai putut fi folosita. Instanta a desemnat un alt expert in persoana lui Sorin Gaina, de care nu a auzit nimeni, cel putin in randurile expertilor contabili. Conducerea CECCAR a refuzat sa spuna de ce a suspendat-o pe Mihaela Tanase. „Pot sa va spun doar ca a fost o ancheta disciplinara declansata in urma unei plangeri depuse de Primaria Iasi. Nu va pot spune motivele suspendarii”, a declarat Mihaela Crusitu, director executiv al CECCAR Iasi.
Prin urmare, in loc sa-si apere o colega, la plangerea lui Nichita, conducerea CECCAR a eliminat-o pe aceasta tocmai inainte ca instanta sa se pronunte asupra unui prejudiciu de 7 milioane euro. Modul in care a actionat aceasta organizatie are legatura cu faptul ca Gheorghe Lazar, presedintele CECCAR Iasi, a ocupat functii de conducere la Directia de Finante in perioada guvernarilor PSD. Mihaela Tanase nu a putut fi contactata.
Ce contine „raportul Dexia”
Conform raportului Dexia, municipalitatea a prejudiciat bugetul local prin plata in mod nejustificat a unor sume de bani catre firmele de constructii cu care a incheiat contracte pentru asfaltarea strazilor, decontarea unor lucrari care nu au fost efectuate etc. „In timpul controlului pentru confirmarea unor constatari ale echipei au fost solicitate verificari de la Garda Financiara sectia Iasi. In urma acestora au rezultat elemente care au condus la ideea ca executia lucrarilor nu a prins in opera toate materialele prevazute in proiectele intocmite, comparativ cu situatiile de lucrari care au stat la baza intocmirii facturilor. In aceste conditii consideram ca doar efectuarea unei expertize tehnice poate confirma sau infirma constatarile organelor de control”, arata raportul Directiei de Finante. In programul de asfaltari finantat prin creditul Dexia au fost incluse un numar de 129 de strazi. Lucrarile respective au fost realizate de firmele SC Citadin SA, SC Constructii Feroviara Grup Colas SA, SC Euroconstruct Group SRL, SC Compania de Constructii Feroviara Campulung Moldovenesc si RJR International SRL Iasi in calitate de proiectant. Analizand documentatia, inspectorii au constatat ca s-au decontat lucrari de asfaltare a strazii Emil Racovita in conditiile in care aceasta artera de circulatie nu a fost deloc modernizata. Ulterior s-a constatat ca de fapt au fost realizate lucrari de constructie la Liceul Emil Racovita, valoarea acestora fiind de 1,5 miliarde lei vechi. In plus s-au decontat cheltuieli de organizare de santier fara documente justificative in valoare de 908.736 lei.
Fondurile provenind din creditul Dexia au mai fost folosite pentru finalizarea lucrarilor de la Hala Centrala, dar si pentru edificarea blocurilor de locuinte din zona Gradinari. Si la cele doua obiective au fost gasite nereguli.