Experimentul care a șocat Europa! Adevăratele riscuri ale panourilor fotovoltaice

de: Redacția BZI
23:18, 13 dec. 2024

Un consultant în securitate cibernetică din Salonic, Grecia, a reușit să arate vulnerabilitățile grave ale panourilor fotovoltaice din întreaga lume, folosindu-se doar de un laptop și un smartphone. Vangelis Stykas, cunoscut ca „white-hat hacker”, un specialist care testează securitatea software-ului pentru a ajuta companiile să identifice și să remedieze problemele, a reușit să ocolească dispozitivele de siguranță ale acestor sisteme și să acceseze mai multă energie electrică decât întreaga rețea a Germaniei, arată Bloomberg.

Potrivit expertului, pentru a pune în pericol securitatea rețelei energetice a Europei este suficient un hacker și câteva panouri fotovoltaice cu defecțiuni.

Componente esențiale

Testele realizate de Stykas au vizat în principal invertoarele, componente esențiale ale sistemelor fotovoltaice care transformă lumina solară în energie electrică, conectându-se la cloud. Aceste invertoare pot fi infectate cu malware, iar hackerii ar putea lansa atacuri de tipul „capcane digitale”, ce ar duce la întreruperea funcționării lor.

Creșterea rapidă a numărului de panouri fotovoltaice instalate pe acoperișurile locuințelor aduce cu sine o vulnerabilitate majoră pentru rețelele energetice. Dacă hackerii reușesc să exploateze aceste puncte de conectare, ar putea provoca un colaps în cascadă al rețelelor electrice din toată Europa. Acest risc reprezintă o preocupare majoră pentru companiile de utilități și guverne, care se confruntă tot mai frecvent cu atacuri cibernetice.

„Suntem din ce în ce mai dependenți de aceste dispozitive esențiale, dar în timp ce devin vitale pentru infrastructura națională, ele nu sunt complet sigure. Dacă pot fi atacate cibernetic, acestea lasă întreaga rețea energetică a Europei, pe care se bazează stilul nostru de viață, vulnerabilă”, a declarat Stykas, co-fondator al firmei de securitate cibernetică Atropos.ai.

Panourile fotovoltaice

De asemenea, recent, compania românească Electrica SA a fost ținta unui atac cibernetic major, ceea ce a generat un val de îngrijorare cu privire la securitatea rețelelor energetice.

Pe măsură ce panourile fotovoltaice devin tot mai populare, riscurile legate de securitatea acestora cresc. Potrivit estimărilor IEA, până în 2030, mai mult de 100 de milioane de gospodării din întreaga lume vor depinde de energia solară, dar acest progres aduce și provocări semnificative.

Cererea crescută pune presiune pe lanțurile de aprovizionare, iar companiile de energie sunt forțate să colaboreze cu producători mai puțin cunoscuți, care nu investesc suficient în securitatea software-ului. Aceasta poate însemna o expunere mai mare la riscurile de securitate cibernetică.