Experiment de senzație într-un laborator din Iași! Un grup de studenți a obținut rezultate spectaculoase pentru cel mai consumat aliment din România! Nu există casă în care să nu se mănânce acest produs
Un grup de persoane au făcut un experiment de senzație cu cel mai căutat produs pentru mâncare din lume, într-un laborator! Studenții Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași testează diverse rețete de pâine organică în atelierele de microproducție – panificație. Aceștia au testat cinci variante de pâine organică, pâine cu maia și fructe deshidratate reprezentate de caise și prune, pâine cu maia naturală cu merișoare și nucă, pâine cu un cocktail de fructe deshidratate, nuci, migdale, alune de pădure, practic fructe cu coajă tare, pâine cu cartofi și maia naturală și pâine intermediară cu semințe
Studenții Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) „Ion Ionescu de la Brad” din Iași testează diverse rețete de pâine organică în atelierele de microproducție – panificație. Concret, este vorba despre tinerii din anii III sau IV de studiu care sunt la specializările din cadrul domeniului ingineria produselor alimentare și care au, în această perioadă, practică de specialitate. Studenții au testat 5 variante de pâine organică, pâine cu maia și fructe deshidratate reprezentate de caise și prune, pâine cu maia naturală cu merișoare și nucă, pâine cu un cocktail de fructe deshidratate, nuci, migdale alune de pădure, practic fructe cu coaja tare, pâine cu cartofi și maia naturală și pâine intermediară cu semințe.
Ar fi nevoie de fructe deshidratate, în cazul nostru prune și caise, apă la 37 de grade și făină, iar pentru a monitoriza fermentația ar fi nevoie de un termometru cu termocuplu
Maiaua naturală poate fi realizată chiar și în sistem casnic foarte ușor dacă suntem atenți la anumite aspecte.
„Împreună cu studenții am lucrat 5 variante experimentale de pâine organică a cărei afânare a fost realizată cu maia naturală obținută prin fermentarea fructelor deshidratate. Precizăm că maiaua naturală poate fi realizată chiar și în sistem casnic foarte ușor dacă suntem atenți la anumite aspecte. Ar fi nevoie de fructe deshidratate, în cazul nostru prune și caise, apă la 37 de grade, și făină, iar pentru a monitoriza fermentația ar fi nevoie de un termometru cu termocuplu. După parcurgerea perioadei de fermentație de 72 de ore, practic în prima fază, are loc obținerea maceratului prin divizarea fructelor în amestec cu apă, după fermentarea de 72 de ore obținem maceratul pe care-l filtrăm. Sucul rezultat va fi utilizat pentru îmbogățirea cu făină, iar prin fermentarea glucidelor fermentescibile obținem o maia naturală”, a descris șef lucrări dr. Otilia Murariu, specialist în biotehnologii agroalimentare, responsabil în cadrul atelierelor de microproducție patiserie și panificație.
Prețul va fi cu aproximativ 20 la sută mai mare decât cel al pâinii normale, din comerț. De asemenea, modul de preparare și ingredientele sunt simple și ușor de obținut.
Studenții de la Controlul și expertiza produselor alimentare și Inginerie și management în alimentație publică și agroturism au în lucru și mai multe probe de carne
Studenții Facultății de Zootehnie din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) „Ion Ionescu de la Brad” din Iași experimentează, împreună cu profesorii îndrumători, cele mai potrivite condimente exotice. Acestea ar putea fi folosite la produsele din carne. În atelierele de microproducție procesare carne, tinerii de la specializările pentru Controlul și expertiza produselor alimentare și Inginerie și management în alimentație publică și agroturism au în lucru mai multe probe de carne. Pentru acestea au folosit diverse combinații de condimente exotice precum: curcumina, ghimbir, tarhon, oregano, rozmarin, fenicul, curry, coriandru, chimion.
S-au încercat noi condimente exotice pentru a frăgezi carnea, dar și pentru a crește apetitul atunci când vorbim despre consum
Noile condimente exotice au rolul de a frăgezi carnea, dar și pentru a crește apetitul atunci când vorbim despre consum.
„Probele pe care le facem noi în această perioadă au ca scop final brevetarea de noi produse. Practic, am încercat noi condimente exotice pentru a frăgezi carnea, dar și pentru a crește apetitul atunci când vorbim despre consum. Am sesizat că este nevoie pe piață de astfel de produse și încercăm să le înlocuim pe cele tradiționale, usturoi, piper și boia.
Nu știu câtă lume se mai regăsește în acele condimente; încercăm să venim și cu o altă alternativă a produselor noastre în ceea ce prtivește gradul de condimentare, de tot ce se înseamnă frăgezire, pentru a surprinde o structură de maturare corespunzătoare. Pentru fiecare produs testat s-au folosit câte trei feluri de condimente, pentru a nu fi agresive și pentru a obține produse ce ar putea fi introduse în piață, să le brevetăm”, a declarat șef lucr. dr. Marius Ciobanu, cadru didactic la disciplina Tehnologia procesării cărnii, din cadrul USAMV Iași.
Centrul pentru valorificarea microproducției agricole și veterinare, respectiv de produse tradiționale, la USAMV Iași
Până la brevetarea noilor condimente obținute la USAMV Iași, o parte dintre studenții aflați în ultimul an de studii au ales ca pentru lucrarea de licență să studieze același subiect, al condimentelor exotice potrivite pentru carne. După ce produsele trec de toate etapele tehnologice, acestea sunt testate în cadrul laboratoarelor de analize senzoriale pe care le au studenții în cadrul activităților didactice. De completat că la Universitatea de Agronomie se va deschide și un Centru pentru valorificarea microproducției agricole și veterinare, respectiv de produse tradiționale.
Astfel, de la magazinul alimentar cu produse proprii vor putea fi achiziționate diverse alimente ce provin din fermele Universității, din atelierele de micro-producție. În urma activităților desfășurate în fermele și atelierele de micro-producție ale facultăților de Agricultură, Horticultură, Zootehnie și Medicina Veterinară, studenții și cadrele didactice obțin diverse produse, cum ar fi preparate din carne, lactate, produse de panificație, legume, fructe, vin, dar și răsaduri, puieți sau viță-de-vie. Toate aceste produse tradiționale „made by USAMV Iași” vor fi comercializate la acest magazin alimentar, care va fi deschis chiar în campusul Universității de Agronomie Iași, din Dealul Copoului.