Exmatricularea lui Nicușor Dan

de: Sorin Rosca Stanescu
10:00, 09 mai 2024

Scenariul lansat pe piață cum că președintele Klaus Iohannis face din umbră manevre pentru ca Nicușor Dan, după ce va câștiga un nou mandat la Primăria Generală a Capitalei, să fie lansat în cursa pentru Cotroceni, susținut de struțo-cămila PSD-PNL, a căzut. Au cam căzut și scenariile care îi acuzau împreună și separat pe Marcel Ciolacu și pe Nicolae Ciucă de un complot politic care urmărea sacrificarea propriilor candidați și susținerea mascată a lui Nicușor Dan pentru un nou mandat. Se conturează în schimb un alt scenariu, la care mă voi referi în cele ce urmează, de exmatriculare bine planificată și regizată a aceluiași Nicușor Dan.
Ce putem observa analizând cea mai importantă competiție electorală din tot ceea ce înseamnă alegeri locale? Că Nicușor Dan, în ciuda modului catastrofal în care a administrat Capitala, beneficiază în continuare de încrederea a circa 35% dintre cetățenii cu drept de vot. Iar ceilalți, contracandidații săi, vrând-nevrând, sunt siliți să împartă celelalte procente. Și cu cât competiția devine mai strânsă, cu cât sunt mai performanți Piedone, Firea și Burduja, cu atât cresc șansele lui Nicușor Dan ca, în condițiile unui singur tur de scrutin, să obțină cel mai bun procent dintre voturi și să câștige. Dacă este adevărat ceea ce cred eu, și anume că până în prezent nu a existat niciun complot PSD-PNL, împreună sau separat, pentru a-l împinge mascat pe Nicușor Dan către un nou mandat, atunci suntem obligați să luăm în calcul o realitate: până în prezent, în această precampanie electorală care se sfârșește luni, contracandidații lui Nicușor Dan au evitat, indiferent cât de mult au fost provocați, să se atace între ei. În schimb, fiecare dintre aceștia a încercat din răsputeri să demonteze sau măcar să șubrezească piedestalul pe care s-a cocoțat actualul primar. Ceea ce mă îndeamnă să fac un exercițiu de imaginație, la capătul căruia ajung la concluzia că există o înțelegere aparent tacită, dacă nu care cumva perfectată în spatele ușilor închise, ca, pe ultima sută de metri, chiar în condițiile unui singur tur de scrutin, Nicușor Dan să poată fi catapultat din fotoliul de primar. Cum ar suna această înțelegere, explic imediat.

Pentru a nu antagoniza electoratele sub nicio formă, Firea, Piedone și Burduja nu se atacă reciproc, dar în schimb fac eforturi din ce în ce mai consistente, unele chiar spectaculoase, de a-și promova viziunea și proiectele pentru Capitală. Campanii de tip constructiv, pozitiv, cum sunt ele definite în manuale. Ceea ce înseamnă că, pe parcursul celor 30 de zile de campanie electorală, cei trei competitori la care mă refer vor încerca din răsputeri să adune de partea lor cât mai mulți votanți, pentru a ieși cât mai bine în clasament și pentru a reuși să promoveze cât mai mulți consilieri în viitoarea conducere a Capitalei. Cu sau fără cercetări de piață, ale căror rezultate în mod inevitabil vor fi din ce în ce mai puțin măsluite, cu câteva zile înainte de încheierea campaniei, partidele pe care le au în spate competitorii, ei înșiși și analiștii din presă vor ști cu precizie în ce poziție se află fiecare. Și vor mai ști că un sprint spectaculos pe ultima sută de metri, în ultimele câteva zile înaintea votului, este imposibil. În aceste condiții, dacă scenariul meu se confirmă, unul sau doi dintre adversarii lui Nicușor Dan își vor ceda public voturile celui de-al treilea. Celui care este mai bine plasat. În favoarea lui Piedone, Firea sau Burduja. Vor face în consecință apel la electoratul care îi susține, explicând care este rațiunea politică care îi determină să facă acest gest, care este interesul real al bucureștenilor și vor face apel la electori să-și transfere voturile către cele aflat în fruntea cursei, dar separat să rămână consecvenți în ceea ce privește votul pentru consilierii celor trei formațiuni politice. Va fi nevoie de câteva zile pentru ca această idee și acest proiect să poată fi înțelese și procesate de către alegători. În felul acesta, Nicușor Dan va fi învins, iar struțo-cămila PSD-PNL, care până în prezent a luat doar decizii prostești, își va putea cârpi cumva imaginea. Le atrag atenția cititorilor că, deși plauzibil și probabil, acesta este doar un scenariu și nimic mai mult. Dar dacă aș fi consultantul politic ale celor trei partide, cu certitudine aș insista pentru implementarea lui.