Există tratament pentru boala Alzheimer? Dr. Raluca Prepeliță, medic primar psihiatru: „Sunt medicamente antidemențiale, care nu vindecă, ci încetinesc evoluția bolii” – VIDEO

de: BZI.ro
10:34, 16 nov. 2022

Dr. Raluca Prepeliță, medic primar psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie Socola Iași, a discutat în emisiunea BZI LIVE despre tratamentul bolii Alzheimer. Câte tipuri de tratament există și care este rolul acestora?

Boala Alzheimer reprezintă o patologie neurodegenerativă progresivă, care afectează gândirea coerentă, memoria și comportamentul pacienților. În timp, afecțiunea duce la imposibilitatea desfășurării activităților zilnice.

Boala Alzheimer este cea mai frecventă formă de demență la persoanele cu vârsta de peste 65 de ani. Aceasta se manifestă prin dificultate de a-şi aminti conversaţii, evenimente şi acţiuni recent efectuate sau de memorare ale informaţiilor nou achiziţionate (pierderea memoriei recente). Ulterior, pot să apară și alte simptome, cum ar fi: dezorientare temporo-spațială, tulburări ale dispoziţiei (depresie, apatie) şi de comportament (agresivitate), atacuri de panică nejustificate, apariţia suspiciunilor nefondate la adresa persoanelor din jur (familie, îngrijitori) și dificultăţi de vorbire, deglutiţie şi de menţinere a posturii în şezut.

Există tratament pentru boala Alzheimer? Dr. Raluca Prepeliță: „Există două tipuri de tratament”

Din păcate, boala Alzheimer, fiiind o patologie progresivă, nu se vindecă. Cu toate acestea, există două tipuri de tratament, care încetinesc boala din evoluția naturală. Potrivit medicului Raluca Prepeliță, tratamentele merg pe anumite substanțe la nivel cerebral, care sunt în cantități scăzute.

„Există două tipuri de tratament. Sunt medicamentele antidemențiale, care nu vindecă, ci încetinesc evoluția bolii. O încetinesc din evoluția naturală, adică nu ne gândim că fac minuni. Merg pe anumite substanţe de la nivel cerebral, care sunt în cantități scăzute. De exemplu, inhibitorii de acetilcolinesterază și ceilalți NMDA, care sunt două tratamente actual aprobate și la nivel de agenție națională a medicamentelului și a FDA-ului. FDA (Food and Drug Administration) are acum aprobat și un medicament combo, zic ei, cu donepezil și memantină.”, a declarat medicul Raluca Prepeliță, pentru BZI LIVE.

Dr. Raluca Prepeliță a precizat că tratamentul pentru boala Alzheimer se prescrie în următorul mod: rivastigmina, galantamina, două dintre ele se dau în primele stadii de boală, donepezilul se dă în toate cele trei stadii, iar memantina se poate asocia cu un medicament din prima categorie, respectiv donepezilul și se dă în faza doi și trei de boală.

„Aceste două antidemențiale sunt două categorii, două clase. Rivastigmina, galantamina, două dintre ele se dau în primele stadii de boală, donepezilul se dă în toate cele trei stadii, iar memantina se poate asocia cu un medicament din prima categorie, respectiv donepezilul și se dă în faza doi și trei de boală. Cum am spus, acționează la nivelul unor neurotransmițători, pentru a crește nivelul acelora la nivel cerebral.”, a completat medicul.

Dr. Raluca Prepeliță, medic primar psihiatru: „Vorbim de tratament și în contextul în care pacienții au o anumită vârstă și au anumite afecțiuni”

Tratamentul pentru boala Alzheimer este indicat și în funcție de simptomele comportamentale ale pacienților. De exemplu, dacă apar fenomene depresive se introduce un antidepresiv, iar dacă pacientul nu poate dormi se prescriu hipnoinductoare de somn.

„În același timp, merg și pe simptomele comportamentale ale pacienților cu Alzheimer, iar adăugat acestor medicamente, de exemplu dacă apar fenomene depresieve, că pot să apară, se introduce antidepresiv. Dacă necesită medicamente pentru inducerea somnului, pentru că pacientul cu boală demențială nu poate dormi sau și-a inversat ritmul de somn și atunci trebuie reglat somnul, se dau hipnoinductoare de somn. În stările de agitație se dau medicamente pentru inhibarea acelor stări de agitație, iar pentru fenome psiho-productive, gen halucinații, delir sau tot ce înseamnă psihoză, se recomandă, în doză mică, antipsihotice, cel aprobat este risperidona.”, a mai spus medicul.

În cazul în care pacienții suferă și de alte afecțiuni, se prescriu medicamente în concordanță cu acestea. Dacă apar efecte adverse, precum insomnii, constipație, diaree sau amețeli, tratamentul trebuie înlocuit.

„Vorbim de tratament și în contextul în care pacienții au o anumită vârstă și au anumite afecțiuni, pentru că dozele trebuie modificate în funcție de afecțiuni. Dau efecte adverse și atunci există posibilitatea ca noi să inițiem un tratament antidemențial, dar ulterior să i-l înlocuim, pentru că pacientul are insomnii, constipație, diaree, amețeli.”, a adăugat medicul Raluca Prepeliță, în cadrul emisiunii BZI LIVE.