Exercițiile fizice, efect pozitiv asupra oboselii generată de artrita reumatoidă

de: BZI.ro
17:39, 22 ian. 2021

Oboseala poate avea un impact major asupra calității vieții. Un program de exerciții de intensitate moderată până la mare ar putea avea un impact pozitiv asupra oboselii și depresiei. Oboseala este o comorbiditate frecventă în artrita reumatoidă. Acest lucru duce la oboseală continuă și epuizare profundă, care, în anumite circumstanțe, poate avea o influență puternică asupra vieții. Depresia și tulburările de anxietate pot fi, de asemenea, legate de oboseală. Oamenii de știință din Suedia investighează dacă exercițiile fizice ar putea avea un efect pozitiv asupra oboselii generată de artrita reumatoidă.

Pacienții au urmat un program de exerciții timp de 20 de săptămâni

Oamenii de știință au studiat pacienți cu artrită reumatoidă cu vârsta peste 65 de ani. 36 de pacienți au efectuat un program de exerciții într-o sală de sport. Acestia au urmat un antrenament de rezistență și forță cu intensitate medie spre mare sub supraveghere. 38 de pacienți au facut parte din grupul de control și au efectuat exerciții ușoare acasă. Programul de instruire a durat 20 de săptămâni. Oamenii de știință au examinat dacă aspectele individuale ale oboselii s-au îmbunătățit (de exemplu oboseala fizică sau oboseala mentală).

Depresia și oboseala s-au îmbunătățit

În grupul de exerciții, depresia și oboseala fizică și mentală s-au îmbunătățit după 20 de săptămâni. Modificări au putut fi observate și la măsurarea unor valori metabolice (grăsimi, zahăr in sange etc.). Cu toate acestea, oboseala generală, activitatea și motivația nu s-au schimbat. De asemenea, tulburările de anxietate nu au fost afectate.

Prin urmare, un program de exerciții de intensitate moderată până la mare ar putea avea un impact pozitiv asupra oboselii și depresiei. Studiile au arătat, de asemenea, că exercițiile fizice și un stil de viață sănătos au un impact pozitiv asupra artritei reumatoide și a problemelor articulare.