Executivul a adoptat o schemă de ajutor de stat pentru crescătorii de vaci de lapte. Câți bani primesc oamenii

de: BZI.ro
18:31, 08 feb. 2023

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunțat miercuri, la finalul ședinței de la Palatul Victorii, că Executivul a adoptat o schemă de ajutor de stat pentru crescătorii de vaci de lapte.

Cuantumul ajutorului de stat va fi de 73 de euro/animal.

Beneficiarii sunt crescătorii de animale care dețin minimum 10 capete vaci adulte, cu vârsta maximă de 12 ani, inclusiv, la data de 31 iulie 2022.

Condițiile pe care trebuie să le respecte beneficiarii

Valoarea totală ce poate fi acordată per beneficiar nu depăşeşte echivalentul în lei a 250.000 euro.

Condițiile pe care trebuie să le respecte beneficiarii menționați anterior sunt:

– au produs și valorificat lapte în perioada 1 august – 31 decembrie 2022;

– existența la data de 31 decmbrie 2022 a cel puțin 75% din efectivul de vaci adulte pentru care se solicită ajutor de stat, cu excepţia celor care s-au aflat în una dintre următoarele situaţii: faliment, lichidare, forţă majoră sau deţin exploataţii supuse restricţiilor sanitare veterinare privind mişcarea animalelor cauzate de bolile prevăzute la art. 5 alin. (1) lit. a) din Regulamentul (UE) 2016/429 al Parlamentului European şi al Consiliului din 9 martie 2016 privind bolile transmisibile ale animalelor şi de modificare şi de abrogare a anumitor acte din domeniul sănătăţii animalelor („Legea privind sănătatea animală”).

– să fie înregistrați în registrul unic de identificare, denumit în continuare RUI și să dețină cod unic de înregistrare atribuit de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură;

– să nu se afle în reorganizare, lichidare sau faliment, la data de 24 februarie 2022, conform evidențelor Oficiului Național al Registrului Comerțului sau în cazul persoanei fizice nu a fost emisă o decizie definitivă a instanțelor judecătorești de constatare a falimentului până la data de 24 februarie 2022.

PNL solicită ajutor de la Bruxelles pentru fermierii români

Europarlamentarii PNL Dan Motreanu și Daniel Buda au solicitat președintelui Comisiei Europene Ursula von der Leyen măsuri pentru susținerea fermierilor români. Potrivit unui comunicat de presă emis de PNL, aceștia au de suferit din cauza afluxului de cereale ieftine, din Ucraina, pe piața unică europeană. Dat fiind că prețul acestor cereale este mult mai mic, agricultorii din statele UE sunt nevoiți să-și vîndă propria recoltă la prețuri care nu acoperă nici măcar costurile de producție.

„Europarlamentarii PNL Dan Motreanu și Daniel Buda au solicitat președintelui Comisiei Europene Ursula von der Leyen să ia măsuri pentru sprijinirea financiară a agricultorilor afectați de afluxul pe piața unică europeană a cerealelor mai ieftine din Ucraina. Cei doi europarlamentari liberali au prezentat situația fermierilor din România și din alte state de pe granița de Est a UE, care sunt nevoiți să își vândă recolta la un preț sub costurile de producție”, se arată în comunicatul de presă transmis de PNL.

Prețurile pentru produsele agricole au scăzut considerabil

Conform sursei citate, s-a ajuns aici deoarece silozurile de cereale din statele europene învecinate Ucrainei s-au umplut la capacitate maximă cu produse din această țară. În aceste condiții, de surplus, prețurile pentru produsele agricole au scăzut considerabil. Iar cei care au de suferit, în principal, sunt fermierii locali.

„S-a ajuns aici după ce depozitele din zonele de graniță ale acestor state s-au umplut la capacitate maximă și nu pot prelua toate cerealele aduse din Ucraina, care sunt vândute pe loc, la prețuri mici. În plus, situația înrăutățește criza alimentară a țărilor din Africa de Nord și Orientul Mijlociu”, se mai arată în comunicat.