Excursii inedite ale unei profesoare din Iași. A mers cu o Dacia 1300 prin toată Europa ca să vadă specii rare de flori: „Nu am dormit la hotel niciodată, ne luam tot după noi, inclusiv murături” – FOTO

de: Ștefana Șovea
02:00, 10 nov. 2023

O profesoară din Iași are o poveste de viață aparte. A predat 48 de ani în mediul universitar ieșean și, deși are onorabila vârstă de 80 de ani, încă este căutată și apreciată de studenți. De-a lungul vieții a avut parte de excursii inedite alături de soțul ei și a reușit să meargă prin toată Europa cu o Dacia 1300, pentru a vizita cele mai frumoase grădini botanice

Liana Doina Toma a început să călătorească în anul 1971. Împreună cu soțul, regretatul profesor universitar Mihai Toma, se urca în autoturismul Dacia 1300 și pleca în lume. Aveau nevoie de bani doar pentru combustibil, pentru că luau de acasă tot ce aveau nevoie, inclusiv murături. După moartea soțului nu a renunțat la călătorii și a mers din nou în locurile pe care le-a vizitat alături de acesta.

„Mi-am satisfăcut dorința de copil, de a trăi în lumea florilor”

Liana Doina Toma a predat în cadrul Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” Iași, unde a pus bazele esențiale ale studenților. A fost profesor la disciplinele fiziologie vegetală și ecologie.

A absolvit Facultatea de Biologie din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj, iar la vârsta de 22 de ani a fost repartizată ca preparator universitar în cadrul Facultății de Agronomie din cadrul Institutului Agronomic, ajungând, după mulți ani, profesor universitar, unul iubit și apreciat de studenți.

„Sunt absolventa Facultății de Biologie din cadrul Universității «Babeș-Bolyai» din Cluj și am îndrăgit dintotdeauna biologia, în special pentru frumusețea ei. Îmi plac florile foarte mult și am obținut această repartizare la actuala Universitate de Științele Vieții «Ion Ionescu de la Brad» Iași, la disciplina de botanică, și în felul acesta mi-am satisfăcut dorința de copil, de a trăi în lumea florilor. Ulterior, am trecut la fiziologie, care se referă la cunoașterea sistematică a plantelor și la modul de funcționare. Este o profesorie pe care am efectuat-o cu foarte mare plăcere”, declară prof. univ. Liana Doina Toma.

A călătorit cu soțul, cu o Dacia 1300, prin toată Europa ca să viziteze cele mai frumoase grădini botanice

Liana Doina Toma a mers împreună cu soțul ei cu o dacie 1300 prin toată Europa să viziteze cele mai frumoase grădini botanice

Liana Doina Toma s-a cunoscut cu soțul ei în cadrul facultății, ambii fiind profesori. S-au căsătorit și timp de 30 de ani au trăit o frumoasă poveste de dragoste.

Cunoștințele științifice ale lui Mihai Toma din domeniul taxonomiei și ecologiei fungilor, precum și experiența acumulată în schimburile cu specialiști din Franța, au constituit premise pentru înființarea, în anul 1988, a Societății Micologice, prilej cu care a organizat, la Iași, pentru prima dată în România, o expoziție de ciuperci proaspete, comestibile, dar și otrăvitoare.

Participarea la numeroase manifestări științifice naționale și internaționale din domeniul micologiei i-au permis un contact permanent cu școli și cercetători de renume din Europa. Cu această ocazie, au vizitat toate țările Europei prin călătorii ce se întindeau chiar și o lună de zile. Singurii bani cu care plecau erau cei pentru combustibil, în rest își luau tot după ei, chiar și murăturile pregătite de părinți, iar seara înnoptau în cort.

„Cel mai tare mă bucură faptul că am reușit de-a lungul vieții să vizitez toate țările din Europa și să văd parcurile și grădinile botanice. Fiind o pasionată de peisagistică, tot ceea ce-am reușit să văd alături de soțul meu, care a decedat după 30 de ani cât am fost împreună, noi prezentam studenților diapozitive pe care le-am realizat. Am început, în anul 1971, aceste călătorii în care stăteam câte o lună de zile, erau atât de simple și frumoase. Într-adevăr, făceam un efort să plecăm, pentru că era destul de greu cu banii, dar noi plecam cu mașina și singurul cost pe care îl aveam era motorina.

Luam mâncare de acasă, soacra mea ne dădea murături care se făceau pe drum sau roșii care la fel, se coceau pe drum. Umpleam portbagajul mașinii Dacia 1300 cu bagaje și cu mâncare și niciodată nu mergeam la hoteluri, dormeam în cort. După ce a murit soțul meu, după 30 de ani cât am stat împreună, am început să merg cu agenții de turism în locurile în care am fost deja cu el”, adaugă Liana Doina Toma.

În 2004, prof. univ. Mihai Toma a decedat și a lăsat în urma sa nenumărate lucrări științifice, dar și mari realizări. După moartea regretatului profesor, Liana Doina Toma a început să viziteze din nou, prin intermediul agențiilor de turism, țările în care aceștia și-au făcut foarte multe amintiri frumoase.

A rămas la catedră până la vârsta de 70 ani, însă a ales să nu mai continue. fiindcă nu i-a plăcut drumul pe care a luat-o sistemul de învățământ.

„La 65 de ani am fost rugată să predau în continuare și am mai predat până la vârsta de 70 de ani, după am ales să las loc și celorlalți. Condițiile învățământului actual s-au schimbat foarte mult și nu mă mai regăsesc. Tehnologia a avansat foarte mult și eu simțeam că nu țin pasul. Mi-a plăcut foarte mult partea practică cu studenții și activitatea artistică, chiar am fost și coordonator la Cântarea României, unde Facultatea de Agronomie a luat de două ori premiul I pe Iași”, mai spune Liana Doina Toma, fosta profesoară care a vizitat cele mai frumoase grădini botanice.