Exclusiv! Un politician din Iași a câștigat o bătălie cu ANI! Scandalul a plecat de la un simplu vot în Consiliul Local!
Primarul unei comune ieșene a reușit să învingă în instanță Agenția Națională de Integritate (ANI). Primarul interimar al comunei Oțeleni are două dosare cu ANI. Felician Gherăescu ocupă funcția de primar după demiterea celui care a câștigat mandatul la alegerile locale
Un ales local din județul Iași a câștigat procesul intentat inspectorilor de integritate. Astfel, judecătorii din cadrul Curții de Apel Iași au admis contestația formulată de Mihai Felician Gherăescu. Instanța a dispus anularea raportului de evaluare întocmit la finele lunii martie a acestui an pe numele său de către reprezentanții Agenției Naționale de Integritate (ANI).
Gherăescu ocupă în prezent funcția de primar interimar al comunei Oțeleni. Acesta a ajuns în funcție după ce Ciprian Aiojoaei a fost demis în urma unei sentințe. Pentru că s-a votat în Consiliul Local pentru ocuparea funcției de primar interimar, Gherăescu a fost dat pe mâna ANI.
Acesta a contestat concluziile ANI în două dosare. Primul a fost câștigat de primarul interimar.
Totul a pornit pe data de 26 martie 2019, când reprezentanții ANI au menționat că instituția a constatat starea de incompatibilitate, conflict de interese de natură administrativă și avere nejustificată în cazul a 19 foști și actuali aleși locali.
„Conflictul de interese a fost anulat de instanță. Practic, s-a anulat raportul ANI nu erau interdicții de a se vota în Consiliul Local, însă ei au interpretat cum au vrut! Eu m-am ales cu două rapoarte ANI. Sper ca, acum, să fie mai bine”, a declarat ieri Felician Gherăescu.
Ce au spus cei de la ANI
Printre cei 19 aleși locali vizați de ANI la finele lunii martie se regăsea și Mihai Felician Gherăescu, viceprimar cu atribuții de primar în cadrul Primăriei comunei Oțeleni, din județul Iași, dar și consilier local, el fiind acuzat de conflict de interese administrativ.
„În calitate de consilier local (mandatul 2016-2020), acesta a votat adoptarea Hotărârii Consiliului Local din 23 iunie 2016 privind alegerea viceprimarului comunei Oțeleni, potrivit căreia persoana evaluată a fost aleasă în funcția de viceprimar, încălcând astfel dispozițiile legale. Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris, în exercitarea dreptului la apărare”, au menționat cei de la ANI.
Conform acestora, viceprimarul ieșean ar fi fost în conflict de interese administrativ, deoarece „persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcție publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influența îndeplinirea cu obiectivitate a atribuțiilor care îi revin potrivit Constituției și altor acte normative”, dar și pentru că „primarii și viceprimarii sunt obligați să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziție, în exercitarea funcției, care produce un folos material pentru sine, pentru soțul său ori rudele sale de gradul I”.