EXCLUSIV! Situație teribilă, în coasta Iașului. Un monument vechi de 2.500 de ani a fost distrus! Imagini șocante – FOTO

de: Valentin Hutanu
03:59, 11 nov. 2019

O nouă dovadă de inconștiență și de încălcare flagrantă a legilor. Totul s-a petrecut chiar în apropiere de orașul Iași. Imaginile arată o realitate cruntă. Autoritățile locale susțin că nu au autorizat așa ceva. Un cunoscut profesor și istoric face dezvăluiri teribile. În prim-plan este un monument istoric, cu o vechime de aproximativ 2.500 ani. După 1989, acesta a suferit numeroase distrugeri, unele ireparabile

În țările normale, asemenea situații grave sunt pedepsite. Acolo s-au făcut eforturi pentru protejarea și conservarea unor asemenea monumente istorice. Din păcate, în județul Iași, starea de fapt este una extrem de gravă.
Chiar dacă este un monument, cu o vechime de aproximativ 2.500 ani, acesta a suferit numeroase distrugeri. Unele dintre ele sunt ireparabile. Din păcate, nimeni nu a făcut mare lucru pentru a stopa așa ceva. Este vorba despre Dealul Cătălina, pe care se află situl arheologic „Cetatea de la Cotnari”. El este este situat în partea de nord-vest a localității Cotnari. Gunoaie, degradare și o cruce de beton armat, ridicată ilegal. Asta chiar pe valul de apărare al cetății. Mai mult, s-au făcut săpături și trepte în val.

„Nu mai distrugeți monumentele istorice”

Un cunoscut profesor și istoric face dezvăluiri teribile. „Nu mai distrugeți monumentele istorice, domnilor primari! Urme ale trecutului, multe de o valoare artistică și istorică excepțională. Sunt monumentele istorice care stau «cuminți» și își așteaptă rândul în a intra pe mâna «doctorilor». Vorbim și despre intervenția restauratorilor… Stau și așteaptă ca autoritățile locale în frunte cu primarul, care răspund de ele, împreună cu proprietarii, să le ofere o șansă. Sau măcar să… nu le distrugă”, transmite conf. univ. dr. Vasile Cotiugă. Acesta activează în cadrul Facultății de Istorie de la Universitatea „Cuza” din Iași.

Este una dintre cele mai faimoase cetăți dacice din Moldova

Acesta a arătat că, în urmă cu ceva ani, tot aici s-a construit o antenă de telefonie mobilă. Asta ilegal și chiar în cetatea dacică de pe Dealul Cătălina din Cotnari. Este vorba despre una dintre cele mai faimoase cetăți dacice din Moldova.

„Acum, aici a fost ridicată ilegal o cruce de beton armat pe valul de apărare al cetății. Chiar s-au săpat și trepte în val!! Chipurile, un monument dedicat eroilor neamului!! Domnule primar, ceea ce ați făcut se numește distrugerea unui monument istoric! Este adevărat, dumneavoastră habar nu aveți ce înseamă un monument istoric. Dacă ați fi știut, nu făceați grătare de ziua comunei în cetatea getică. Nu ați fi ars gunoiul într-o groapă săpată ilegal în cetate!!”, a mai spus profesorul Cotiugă.

„Din pacate, neamul nostru nu este distrus de străini, ci de noi”

Având în vedere toate acestea, primarul de la Cotnari neagă că a autorizat așa ceva. „Nu am cunoștință de așa ceva. Daca e așa cum spuneți, nu are acceptul Primăriei. Nu știu să fie altă cruce în afară de cea de lemn care e acolo. Voi verifica situația la fața locului”, a spus și Vasile Crețu, primarul de la Cotnari. De reamintit că Dealul Cătălina face parte din masivul Dealul Mare-Hârlău. Se prezintă sub forma unui platou cu lungimea de 1.100 metri. Lățimea maximă este de 150 metri și altitudinea de aproximativ 100 metri. În secolele IV-III î.Hr., întregul platou a fost amenajat defensiv prin construirea unei cetăți geto-dacice. Aici sunt și elemente exterioare de fortificații.