Exclusiv! Primarul din comuna Miroslovesti a fost reclamat la DNA pentru abuz in serviciu – FOTO

de: Catalin Mihaila
22:40, 01 mart. 2015

Conducerea Primariei Miroslovesti, cat si o serie de functionari publici sunt reclamati la Departamentul National Anticoruptie de catre un afacerist. Acesta reclama faptul ca pentru a desfasura activitati de comert pe teritoriul comunei intai trebuie sa treci pe la edilul sef si sa platesti niste biruri. In caz contrar nu ti se elibereaza acte necesare pentru a desfasura activitati. Ionut Feraru detine o societate infiintata in anul 2002, NUTU ONEX SRL cu sediul in comuna Tupilati, judetul Neamt si are ca activitate extractia de agregate minerale de rau. Activitate se desfasoara in albia raului Moldova in zona comunei Miroslovesti judetul Iasi, la limita administrativa cu judetul Neamt.

„Perimetrul de exploatare la care facem referire, respectiv cursul raului Moldova, este administrat de Agentia Nationala Apele Romane prin Directia de Apa Siret-Bacau reglementat si in Monitorul Oficial ca fiind bun in patrimoniul statului. Activitatea societatii noastre se bazeaza pe obtinerea unor avize si autorizatii de la aceasta institutie care si supravegheaza buna desfasurare a lucrarilor urmarindu-se si regularizarea cursului de apa in vederea evitarii inundatiilor din urma viiturilor de apa. Inca din anul 2009, dupa alegerile din anul 2008 si schimbarea primarului comunei Miroslovesti, suntem hartuiti si reclamati de acesta cu intentia de a ne inchide activitatea si a concedia un numar de peste 15 oameni, lucru dovedit prin procesele-verbale de control ce au urmat (aproximativ doua pe saptamana) de la diferite organe de control ale statului (Apele Romane, Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, Garda de Mediu, Finante, Politie Economica etc.). Toate acestea pornind de la faptul ca domnul primar al comunei Miroslovesti, Gospodaru Ionut, a perceput o taxa “de excavare” din codul fiscal ce ne obliga la plata unor sume exorbitante, respective 218.400 lei (ron)/an. Aceasta taxa nu se adreseaza obiectului nostru de activitate, cuantumul taxei era maxim prevazut drept pentru care am contestat-o catre organul emitent si apoi instantelor judecatoresti”, a declarat Ionut Feraru.

Activitati comerciale la primarie, fapt interzis de lege

Potrivit administratorului firmei, dupa ce a fost ales primar Ionut Gospodaru a fost chemat la Primarie si i s-a precizat ca functioneaza in mod ilegal. „I-am aratat toate actele si mi-a spus ca lipsesc unele avize de la primarie. Am venit cu un dosar cu actele necesare pentru obtinerea avizelor si am aratat ca nu mi s-a eliberat, desi am solicitat conform legii. Apoi mi-a explicat ca trebuie sa platesc niste taxe. Am fost de acord mai ales ca riscam sa raman fara activitate. La cateva zile primesc niste facturi emise de la Primaria Miroslovesti retroactive pe anii 2006, 2007 si 2008. In total trebuia sa dau peste 6 miliarde de lei vechi. Niste sume exagerat de mari. Mai mult decat atat, din cate stiu o primarie nu poate sa emita facturi. Este interzis prin lege sa desfasoare acte de comert. Bineinteles ca le-am refuzat si le-am returnat. De atunci a inceput calvarul si am fost nevoiti sa-i actionam in instanta”, a precizat administratorul firmei NUTU ONEX SRL.

„Pe toata durata desfasurarii actiunii din partea primarului si a functionarilor primariei am avut nenumarate piedici in a ne desfasura activitatea, acestia blocandu-ne toata corespondenta cu primaria si emiterea documentelor de care aveam nevoie, de altfel s-a refuzat primirea corespondentei si orice legaturi solicitate de catre societatea noastra, netinand cont de faptul ca litigiul aparut intre societate si primarie se afla pe rolul unei instante judecatoresti si pana la finalizarea acesteia relatia de colaborare intre societate si institutie se putea desfasura normal.

Am fost victime ale unor abuzuri din partea primarului Gospodaru Ionut si a functionarilor primariei, respectiv secretar si contabil blocandu-ne obtinerea unui aviz necesar la Consiliul Judetean unde solicitasem un certificat de urbanism. In lipsa acestuia societatea si-a oprit activitatea”, a mai spus Feraru.

Hotarari judecatoresti nerespectate de primar

Pana in anul 2014 au existat o serie de actiuni in instanta, iar rezultatul hotararii a fost ca societatea nu trebuie sa achite nicio taxa de excavare asa cum se ceruse de primar. Chiar si asa primarul Ionut Gospodaru nu doreste sa elibereze documentele cerute si cauta diferite motive. „Consideram ca asupra societatii noastre primarul Gospodaru Ionut a comis un abuz prin refuzarea primirii corespondentei si neeliberarea documentelor solicitate pe motiv ca societatea are datorii la taxele locale. Amintim faptul ca s-au mai facut asemenea plangeri la Parchetul de pe langa Judecatoria Pascani si nu s-a luat nicio masura. Stim ca se lauda cu relatii politice mari si ca nimeni nu are ce sa-i faca. Ca urmare ne-am indreptat catre DNA in speranta ca se vor lua masuri. Nu suntem singura societate cu asemenea probleme la nivel de primar si primarie, fiind si alte societati agricole cu subventii blocate si alte societati cu acelasi obiect de activitate de extractie, care in urma acestei taxe mari, una si-a declarat falimentul, iar o alta si-a redus activitatea pe acelasi considerent. Practic, daca nu-i dai primarului bani esti hartuit. Stiu oameni de afaceri din comuna care sunt pusi sa scoata bani din buzunar ca sa nu li se inchida afacerea”, a conchis Ionut Feraru.

Primaria transformata in cabinet de avocatura

Contactat de reporterul BUNA ZIUA IASI, primarul Ionut Gospodaru a precizat faptul ca sunt la primarie mai multe reclamatii din partea unor cetateni din zona in care reclama ca firma respectiva ar fi excavat pe terenul acestora. „Trebuie sa plateasca o taxa de excavare asa cum se procedeaza si in alte parti. Mai mult, aceasta firma a trecut de suprafata de excavare. Avem plangeri de la mai multi cetateni in care spun ca a intrat pe terenul lor. Nu pot elibera autorizatie de la primarie pana nu plateste taxele. Ne judecam cu ei, daca pierdem, asta este”, a declarat primarul comunei Ionut Gospodaru. Interesant este faptul ca edilul sef s-a transformat in avocatul cetatenilor care invoca ca ar avea probleme cu firma respectiva. Plangerile trebuiau inaintate organelor de ancheta si nicidecum primariei. De partea cealalta, Ionut Feraru a precizat faptul ca primarul minte si ca oamenii care au facut plangeri sunt pusi de primar. „Cum poate sa spuna ca am intrat pe terenul lor daca toate controalele care mi-au fost trimise mi-au dat dreptate. Sunt masuratori facute, tot. Acesti oameni sunt pusi de primar sa faca plangeri. Daca intr-adevar am intrat pe proprietatea lor, atunci trebuiau sa faca plangeri la Politie sau la Parchet, nu la Primarie. Sunt multe probleme la Miroslovesti mai ales cu oamenii care desfasoara activitati comerciale in zona. Speram ca organele abilitate sa faca dreptate”, a incheiat Ionut Feraru.
De mentionat faptul ca primarul a pierdut mai multe procese cu oameni de afaceri din zona si a fost nevoit sa plateasca de la bugetul comunei sume importante de bani. Spre exemplu, firma Adems a recuperat de la primarie o suma de circa 600.000 lei. Mai mult, o alta firma cere Primariei Miroslovesti sa-i returneze de la buget 400.000 lei pentru un abuz facut de cei de la conducere. „Ne judecam in instanta. Daca o sa pierdem, o sa dam banii, doar am mai pierdut cu Adems”, a declarat cu nonsalanta Ionut Gospodaru.