Exclusiv! O afacere care produce milioane de euro in Iasi este facuta KO! Panica s-a instaurat in randul comerciantilor. Urmeaza controale dure

de: Ciprian Boaru
21:23, 22 mart. 2019

@ Comisarii de la OPC au inceput o avalansa de controale in randul agentilor economici care administreaza dozatoare de cafea @ Echipamentele nu mai pot fi lasate pe trotuare @ Obligatia este de a le conecta la o sursa de apa @ Vanzarile societatilor se vor diminua, dar deocamdata nu se stie cu cat @ "Cred ca este o actiune normala, asa este peste tot in Europa. Suntem obligati sa racordam echipamentele la o sursa de apa. Insa, sunt si niste chestiuni neclare", a declarat Roxana Cupet @ Controalele se vor desfasura pana pe data de 29 martie

Firmele care au raspandit dozatoare de cafea in tot orasul sunt controlate la sange de catre comisarii de la Comisariatul Regional pentru Protectia Consumatorului Regiunea Nord- Est (CRPCNE) Iasi.

In urma cu cateva zile, de la Bucuresti s-a dat un ordin prin care agentii economici care au in exploatare dozatoarele amintite sa fie controlati si amendati, dupa caz. Mai precis, dozatoarele nu mai pot fi depozitate in afara locatiilor, ci in incinta acestora, unde sunt mult mai aproape de o sursa de apa. Masura va afecta incasarile firmelor. Spre exemplu, sunt situatii in care dozatoarele pot fi accesate si in cazul in care unitatea de alimentatie publica este inchisa. Daca echipamentul este montat in interior, clientii nu mai pot avea acces. Aici vorbim despre o piata ieseana de milioane de euro, cu mii de dozatoare de cafea. Totodata, conditiile vor fi mult mai drastice in ceea ce priveste si etichetarea aparatelor. Spre exemplu, daca dozatorul are optiunea "lapte", trebuie specificata originea produsului.

"Urmare unor controale desfasurate de corpul control al Presedintelui ANPC impreuna cu Directia Generala de Control si Supraveghere Piata si Armonizare Europeana, cu privire la modul de informare al consumatorilor in cazul dozatoarelor de cafea, ciocolata calda, lapte, ceai si produse derivate de cafea, au reiesit o serie de abateri din care exemplificam: utilizarea denumirii de «lapte» pentru un produs pe baza de componente vegetale si cazeina, denumit de unii producatori «albitor», utilizarea denumirii de «ciocolata calda» pentru un produs care nu corespunde prevederilor Ordinului 335/714/318/2003 cu privire la natura, originea, fabricarea, etichetarea si marcarea unor produse din cacao si ciocolata destinate consumului uman, neindicarea produselor alergene etc.", se arata in ordinul transmis de catre ANPC.

Citeste si: Tranzactie imobiliara record in mijlocul Iasului: se vinde un teren in valoare de peste 4 milioane euro

In cazul in care aceste recomandari nu vor fi respectate, se pot aplica amenzi ce pot ajunge si la 10.000 lei. "Au venit in aceasta saptamana si au mutat automatele inauntru. Au zis ca trebuie sa fie aproape de apa. Cred ca o sa fie mai putini. Veneau sa ia cafea si cand magazinul era inchis", a spus vanzatoarea din zona centrala a Iasului. Operatorii economici care nu au apucat sa faca modificarile au afisat pe dozatoare mesajul "aparat temporar nefunctional".

Citeste si: Scandal urias la Primaria Iasi. Zeci de persoane au fost de fata. Primarul a ramas inmarmurit

Comerciant: "Inca este neclar"

Reporterii BZI au obtinut din partea operatorilor economici o opinie legata de actiunea de control. "Cred ca este o actiune normala, asa este peste tot in Europa. Suntem obligati sa racordam echipamentele la o sursa de apa. Insa, sunt si niste chestiuni neclare", a declarat Roxana Cupet, reprezentant Gil Cafe SRL, societate cu o cifra de afaceri in 2017 de 945.815 lei, pierderi de 528.3994 lei, datorii de 4,7 milioane lei, cu un numar de 7 angajati.

Citeste si: Exclusiv! Tupeu de borfas! Motelul Bucium functioneaza fara autorizatie de patru ani. Vasile Puscasu: "Ma luati la intrebari pe mine?" – FOTO, VIDEO

In schimb, unul dintre cei mai mari comercianti de pe piata din Iasi este Express Caffe SRL, societate controlata de catre Constantin Hondrea. In 2017, cifra de afaceri a fost de 15.372.506 lei, profit de 544.906 lei, datorii de 4.974.679 lei, cu un numar de 56 angajati.