Exclusiv! Mărturiile unui medic din Iași care a mers în cele mai mari focare de coronavirus: la Suceava și în Republica Moldova! Aici a îngrijit doctori infestați cu virusul COVID-19! Viața lor depindea de el

de: evelina.chitoroaga
04:00, 21 mai 2020

Dr. Tudor Merticariu, medic urgentist la Iași, povestește în exclusivitate pentru Cotidianul „Bună Ziua Iași” despre experiența sa în Republica Moldova și Suceava, două mari focare de infecție cu COVID-19. Acesta s-a oferit voluntar să-și ajute colegii din cele două locații menționate să lupte împotriva coronavirusului. Deși părinții săi, ambii medici, au făcut tot posibilul să-l oprească să plece în două focare de infecție, dedicat meseriei, dr. Tudor Merticariu nu a stat pe gânduri. Acesta povestește cât de dramatică este situația în Republica Moldova, dar și în Suceava, prin ce situații a trecut, dar și ce a însemnat această experiență pentru el. Dr. Tudor Merticariu: „Nu este o situație ușoară nici pentru familie, pentru că iarăși am decis să plec după ce mă întorsesem din Suceava”

Dr. Tudor Merticariu este medic specialist în medicina de urgență la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași. Acesta a plecat, la scurt timp după ce s-a întors din focarul din Suceava, în Republica Moldova. A plecat să-și ajute colegii să trateze pacienții cu coronavirus.

„Toată echipa a fost voluntară, în 36 de ore s-au făcut listele. Am fost 53 de voluntari. Am luat această decizie din empatie pentru pacienți, dar și din necesitatea de a ajuta. O parte dintre noi a plecat și la Suceava. Nu mi-a fost neapărat frică. Teama este mereu prezentă și la Iași, și la Suceava sau oriunde ai merge, și asta pentru că virusul este omniprezent. A fost o experiență foarte plăcută, practic a fost un schimb de experiență cu cei de acolo, am vrut să vedem cum își tratează ei pacienții.

Practic ei au aceleași protocoale ca noi. A fost o experiență foarte interesantă în primul rând și consider că ne-am făcut treaba cu succes. Am avut și noi de învățat, dar și ei. Echipa României a fost împărțită în 3 orașe. Iașul a fost repartizat la Chișinău, unde am lucrat pe două spitale, atât pe Terapie Intensivă, cât și pe UPU. Ca și cazuistică, nu a fost foarte intensă pe UPU, ci mai degrabă pe Terapie Intensivă. Am îngrijit aproape exclusiv cadre medicale, medici și asistente infectate. Aș putea spune că sunt foarte mulți, foarte grav bolnavi, cu zecile. Cam dificilă situația acolo”, a specificat dr. Tudor Merticariu.

Iată eroul ieșean care a plecat să salveze Suceava! A îmbrăcat halatul alb, și-a sărutat soția și copiii mici și a plecat în spitalul groazei! Zeci de pacienți aveau nevoie de el

Părinții au încercat să-l oprească să plece

Dr. Tudor Merticariu povestește că părinții săi, ambii medici, au încercat să-l oprească să plece. Deși a înțeles intențiile părinților lui de a-l proteja, medicul a decis să plece, din dragoste pentru meserie și dorința de a ajuta.

„Nu este o situație ușoară nici pentru familie, pentru că iarăși am decis să plec după ce mă întorsesem din Suceava. Familia a fost temătoare, în special părinții. Ne duceam unde e mai rău. Au încercat toate strategiile de a mă opri să plec, dar ei au făcut un băiat curajos și nu am ținut cont. I-am asigurat că ne vor testa, ceea ce s-a și întâmplat. Am fost testați de două ori la plecare, de două ori la venire, i-am asigurat că voi fi atent și nu mă voi infecta, deși nu știa nimeni sigur. Riscul este și la Iași, și peste tot. În momentul când intri pe Terapie Intensivă sunt confirmați cu COVID-19, nu vorbim de suspiciuni, ci cazuri grave”, adaugă dr. Tudor Merticariu.

Dr. Tudor Merticariu: „În Republica Moldova nu se ține cont de izolare”

” În Republica Moldova au ținut carantină doar o săptămână și nu au mai ținut apoi cont de reguli”, spune medicul urgentist. Experiența pe care a avut-o peste Prut în calitate de medic l-a făcut să înțeleagă, așa cum susține, cât de importantă este disciplina autorităților, dar și a populației în vederea opririi răspândirii infecției cu COVID-19. „Am găsit pacienți mulți. În Republica Moldova nu se ține cont de izolare. Era ca într-o zi normală, oameni peste tot, nimeni nu purta mască. Ei nu au scos Poliția în stradă să dea amenzi și au lăsat loc liber fiecăruia. Lumea în România a ținut cont.

Pe Terapie Intensivă erau între 40 și 50 de pacienți, dintre care 20 intubați și în stare foarte gravă. În UPU erau câte 50 de pacienți într-o zi normală. O asemănare izibitoare și realistă a fost că și la Suceava, și la Chișinău au fost foarte multe cadre medicale infectate, medici și asistente infectați. Diferența a fost mai mult pe parte logistică și din punct de vedere al materialelor. În speță, în Republica Moldova nu stăteau atât de bine, nu prea aveau medicamente și aparatură. Prin sprijinul Guvernului au fost trimise tiruri cu medicamente, care sigur le-au fost de ajutor”, mai spune dr. Tudor Merticariu.

Colegii lor din Oradea s-au infectat cu coronavirus în Republica Moldova

Medicul urgentist de la UPU Iași povestește pentru BZI că în Republica Moldova s-a lucrat extrem de intens, cu riscuri mari. Colegii lor de breaslă din Oradea, cei mai mulți, care au mers în Cahul, s-au infectat aproape toți cu coronavirus.

„Din păcate, colegii din Cahul au fost confirmați cu coronavirus aproape toți. Nu știm cum au lucrat, în ce condiții. De aceea făceam și ture de 4 ore pe Terapie Intensivă, pentru că la 8 ore ești obosit, faci greșeli. Ți-ai ridicat masca, nu o pui cum trebuie și riști să te contaminezi. Odată ce te-ai contaminat, îi contaminezi și pe ceilalți. Colegii mei erau asimptomatici. În Republica Moldova lucram 4 ore pe Terapie Intensivă, ne dezechipam, aveam 2 ore libere în care făceam alte treburi, 4 ore iarăși pe Terapie Intensivă. Erau cicluri de 24 de ore, iar în UPU lucram ture de 8 sau 12 ore. Am fost cazați într-un cămin, în condiții decente. Cum spuneam, noi nu am plecat în vacanță sau la distracție, am plecat să muncim”, adaugă medicul urgentist.

Medicii ieşeni şi-au făcut bagajele şi au plecat să-şi salveze colegii din Suceava! În curând, Spitalul Regional de Urgențe va fi redeschis cu forţe proaspete! – VIDEO

A stat două săptămâni și în Suceava

Dr. Tudor Merticariu a plecat în Republica Moldova la scurt timp după ce a revenit din Suceava. A stat acolo aproximativ două săptămâni, timp în care, împreună cu ai săi colegi, a pus din nou pe picioare spitalul intrat în carantină. A intrat în carantină după ce mai multe cadre medicale și pacienți s-au infectat unii de la ceilalți, cu coronavirus.

„Suceava este orașul meu natal. Am pregătit acolo UPU, care practic nu exista, pentru că tot personalul era suspect de coronavirus sau confirmat. Încet, încet s-au pus bazele. Au fost și colegi din Suceava diagnosticați pozitiv care au venit la spital. Pest 20 la sută din pacienții care se prezentau ulterior în UPU erau diagnosticați cu COVID. Ca volum de muncă aveam câte 75 de pacienți cu coronavirus în 24 de ore”, mai spune dr. Tudor Merticariu.

Încă îi este frică să-și vadă părinții

Medicul urgentist spune că ar pleca din nou oricând, dacă ar fi solicitat, deși îi este teamă că și-ar putea îmbolnăvi părinții. Nici după 2 teste negative făcute după ce a revenit în Iași nu a îndrăznit să-și vadă părinții din frica de a nu-i infecta.

„Teama vine din faptul că nu știi cine este infectat și interacționezi cu toată lumea. Subit devii simptomatic cu dispnee, tuse. Frica este de a nu pasa virusul părinților mei. Nici acum, după două teste negative, nu am intrat în contact cu părinții mei. Vreau să mai aștept. Și ei sunt cadre medicale și au stat în carantină două luni. Literalmente nu au ieșit din casă și mi-ar părea rău să știu că eu i-am infectat. Sper ca într-un final să pot să-i îmbrățișez. Nu am avut niciodată intenția să renunț. Pentru asta m-am înscris și mă voi înscrie oricând. Nu mi-e teamă de o boală. Când toată lumea fuge, noi trebuie să intervenim”, încheie dr. Tudor Merticariu.