EXCLUSIV! Inevitabilul s-a produs pentru un afacerist ieșean! Cât a fost pe val a tras un tun de 1 milion de euro. Parcursul necenzurat al combinațiilor cu oțel

de: evelina.chitoroaga
04:00, 03 apr. 2020

În trei ani, de unul singur, afaceristul pășcănean Daniel Bucșă a avut vânzări de aproape 6 milioane de euro. A atras atenția Fiscului, care a identificat un prejudiciu adus bugetului de aproape 1 milion de euro. De fapt, Bucșă a înregistrat contracte fictive pentru comercializarea de țeavă și produse petroliere, furnizorii fiind firme „fantomă”, cu dosare penale grele în spate. A contestat în instanță raportul de inspecție fiscală, dar fără succes. Apoi, Finanțele au cerut insolvența societății, pentru recuperarea prejudiciului. În 2019, era cât pe ce să scape. Decizia Tribunalului Iași era favorabilă lui Bucșă. Însă, recent, Curtea de Apel a întors decizia, soluția fiind definitivă.

Luptă aprigă între inspectorii fiscali de la Finanțele ieșene și firma DFD Conimpex SRL, din Pașcani, condusă de afaceristul Daniel – Constantin Bucșă. Încă din anul 2015 a fost vizată activitatea lui Bucșă. Conform unui raport de inspecție fiscală din data de 9.05.2016, s-a constatat un prejudiciu de aproape 1 milion de euro, făcut de afacerist prin neplata impozitului pe profit. Mai bine de un an, Bucșă a contestat raportul, dar Finanțele au câștigat. Emoțiile nu s-au terminat aici. Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Iași a cerut intrarea în insolvență a firmei controlate de pășcănean. Culmea, magistrații de la Tribunalul Iași au respins cererea. Obligatoriu, Finanțele au făcut apel, iar judecătorii au schimbat în totalitate soluția instanței inferioare.

„Admite apelul declarat de Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Iași, împotriva sentinței nr. 1101 din 25.09.2019 a Tribunalului Iași, Secția a II -a Civilă – Contencios Administrativ și Fiscal, sentință pe care o anulează în tot. Trimite cauza judecătorului sindic al Tribunalului Iași pentru deschiderea procedurii insolvenței debitorului SC DFD Conimpex SRL. Definitivă”, se arată în soluția Curții de Apel Iași, din data 06.02.2020.

După mai multe proceduri, se va trece la identificarea bunurilor ce aparțin lui Bucșă în vederea valorificării acestora, în contul prejudiciului.

Contracte dubioase

Inspecția fiscală a vizat perioada de activitate a societății în intervalul 1.01.2010 – 30.09.2015. S-a observat că societatea DFD Conimpex SRL avea relații comerciale cu 13 societăți, aflate în atenția finanțiștilor. Lista societăților este compusă din: Euro Company Stil SRL, Euro Casablanca SRL, Metal Bens SRL, Arika Decor SRL, Universal Green Trading SRL, Gecon Com Prod Serv SRL, Logistic Metconf SRL, Tehnoprest Prestarea SRL, C&V Varga Business SRL, Cometto Internațional SRL și Metal Finest SRL. În realitate, marfa nu exista, fiind rulate doar documente.

„Schimburile comerciale dintre operatorul economic DFD Conimpex SRL, în calitate de beneficiar și firmele menționate, în calitate de furnizori, au constat în țeavă de oțel, mărfurile fiind achiziționate din depozite situate în București, Târgoviște și Ploiești (deși aceste societăți nu au sediile sociale sau punctele de lucru declarate și înregistrate în aceste orașe, cu câteva excepții), ulterior fiind livrate la sediul agentului economic DFD Conimpex SRL (deși acesta nu figurează cu puncte de lucru declarate și nu deține spații de depozitare, nu a deținut niciun mijloc de transport marfă) „, se arată în raportul de inspecție fiscală.

S-au deschis dosare penale

Așa-zișii furnizori ai firmei din Pașcani au încă din 2012 sesizări penale pentru evaziune fiscală. Spre exemplu, Euro Company SRL a furnizat lui Bucșă balast de râu, dar livrarea a fost scriptică. Nici măcar nu s-a putut dovedi că există angajați în firma furnizoare. Mai departe, Arika Decor SRL a fost identificată ca o firmă de tip „fantomă”, prezentă pe piață doar pentru emiterea de facturi. Livrările către Bucșă nu aveau nicio susținere, fiind vorba despre produse petroliere. Nu existau angajați, puncte de lucru sau mărfuri care să susțină desfășurarea unei activități legale. Nu în ultimul rând, probleme evidente s-au identificat și la societatea Metal Finest SRL. Bucșă a declarat achiziții de 1.850.000 lei de la societatea menționată, dar cea din urmă era folosită doar pentru tranzacții dubioase, motiv pentru care s-a întocmit și o sesizare penală.

Combinație de unul singur

Prejudiciul adus de firma DFD Conimpex SRL a fost realizat doar prin Dan Bucșă, fiind singurul angajat al societății. Acesta colabora și cu contabila Magdalena Mătăsaru. În perioada 2013-2015 a înregistrat de unul singur o cifră de afaceri de aproape 6 milioane de euro. Din 2017, nu a mai fost depus bilanțul contabil al firmei. Apelat telefonic pe singurul număr disponibil, Bucșă nu a răspuns pentru a comenta decizia instanței.

De precizat că, în intervalul 1 ianuarie – 31 decembrie 2019, la nivelul județului Iași, AJFP a înregistrat încasări de aproape 5,4 miliarde lei, adică 1,1 miliarde euro, de la persoane fizice și juridice. La nivel de regiune, media de încasări lunară a fost de 1,3 miliarde lei. Față de anul 2018, diferențele nu sunt majore. În ceea ce privește sumele suplimentare identificate în urma inspecțiilor fiscale, la nivelul județului Iași, acestea ating pragul de 175.681.277 lei, adică 37,3 milioane euro. În 2018, suma a fost mult mai mică, de aproape 110 milioane lei. Diferența este cauzată de restructurarea activității ANAF. În această perioadă, activitatea de inspecție fiscală a fost redusă.