EXCLUSIV! În fața unei asemenea situații se vor revolta și scandaliza mii de oameni. Viața școlarilor și elevilor este pusă în pericol

de: Valentin Hutanu
04:00, 23 nov. 2019

Realități crunte sunt dezvăluite de importante cadre didactice. Dramatic este că, dacă nu se vor lua măsuri rapide, viața școlarilor și elevilor este pusă în pericol! Mesajul este unul fără precedent. Aspectele țin de sănătatea publică a mii și mii de tineri

O problemă gravă este semnalată de managerii unităților educaționale preuniversitare din județul Iași! Dacă nu se vor lua măsuri rapide, viața școlarilor și elevilor este pusă în pericol. Aceștia solicită înființarea de cabinete medicale școlare în unitățile de învățământ.

„Elevii de aici nu au dreptul la același tratament cu cei din Iași sau din alte orașe?

Aspectele țin de sănătatea publică a mii și mii de tineri. În prim-plan este necesitatea înființării de cabinete medicale școlare în unitățile de învățământ.

„Îmi pun problema de ce la Hârlău nu se poate, nu trăim în aceeași țară? Elevii de aici nu au dreptul la același tratament cu cei din Iași sau din alte orașe? Știu scuza autorităților în domeniu… Mereu dau vina pe problema finanțării. O scuză absolut nesusținută din moment ce sunt atâția medici care caută un loc de muncă”, transmite profesorul Aurel Neicu.

El este director al Colegiului Național „Ștefan cel Mare” din Hârlău

„Medic pentru fiecare școală” sau „O toaletă civilizată în fiecare școală”

Pe acest plan, directorul Neicu se gândește că ar fi normal ca autoritățile responsabile să demareze un proiect „Medic pentru fiecare școală” sau „O toaletă civilizată în fiecare școală”. De asemenea, profesorul arată că a făcut numeroase demersuri pentru înființarea un cabinet medical în școala pe care o coordonează.

„Demersuri începute în urmă cu 15 ani. La un moment dat a venit doamna Dr. Barbu de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) cu promisiunea fermă că vom avea un cabinet școlar cu un medic angajat pentru toate școlile din oraș. Am acceptat această propunere și am oferit un spațiu pentru desfășurarea activității. Din păcate, au fost doar promisiuni, iar de la DSP am primit răspunsuri evazive, cum că e datoria Consiliului Local. Din informațiile mele, și Consiliul Local Hârlău a încercat obținerea finanțării pentru un post de medic școlar”, mai detaliază directorul colegiului.

„În timpul examenelor naționale nu avem măcar o asistentă medicală”

El mai spune că, an de an, a ridicat în Consiliul Local această problemă. Asta alături de ceilalți directori de școli și licee din Hârlău.

„Noi suntem obligați să avem autorizație sanitară pe propria răspundere dată de directorul în funcție. Asta fără să se ia în calcul consecințele ce derivă de aici. Îmi pun problema de ce la Hârlău nu se poate, nu trăim în aceeași țară? Elevii de aici nu au dreptul la același tratament cu cei din Iași sau din alte orașe? Știu scuza autorităților în domeniu, mereu dau vina pe problema finanțării. O scuză absolut nesusținută din moment ce sunt atâția medici care caută un loc de muncă. Acum e perioada când mulți copii sunt bolnavi, au viroze, răceli și nu au cui să se adreseze, decât medicului de familie, pe care îl găsesc doar la locul său de domiciliu. Nu mai vorbim de faptul că în timpul examenelor naționale nu avem măcar o asistentă medicală care să fie în școală în cazul unor situații neprevăzute. Suntem în secolul XXI, sper să audă și cei care trebuie să rezolve această situație”, a conchis profesorul Aurel Neicu.

„E timpul ca Statul român să intervină! Nici măcar apă curentă nu este în multe școli…”

Președintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar Iași arată că situația este și mai gravă. Profesorul Laviniu Lăcustă consideră că este necesar ca Statul român să intevină de urgență.

„E timpul ca Statul român să intervină! Nici măcar apă curentă nu este în multe școli… Trebuie să avem un proiect național de investiții legat de sănătatea și igiena copiilor și elevilor. E clar că, în multe cazuri, comunitățile locale, Consiliile Locale, nu au posibilități să susțină asemenea investiții. Aici trebuie proiecte guvernamentale. Vorbim de zone prioritare și de interes major pentru România. Ele nu trebuie amânate, uitate! O țară care nu investește în Educație, Tineri și Inovație nu are viitor”, a mai spus liderul de sindicat.