EXCLUSIV! Era imobilul groazei din centrul vechi al Iașului, de care toți se fereau! Acum, clădirea se va transforma radical – FOTO

de: Valentin Hutanu
04:00, 16 dec. 2019

Veste interesantă pentru un imobil aflat în centrul vechi al Iașului. Până acum un an, această clădire era una a groazei, toți trecătorii evitând-o. Boschetarii au transformat-o într-un spațiu insalubru, cu mirosuri îngrozitoare. În acest context, Primăria Municipiului Iași (proprietar – n.r.) i-a evacuat pe toți cei care se aflau în clădire.

Moment interesant pentru un imobil aflat în centrul vechi al Iașului. Până în urmă cu doar câteva luni, acesta era unul a groazei, toți trecătorii evitându-l. Boschetarii l-au transformat-o într-un spațiu insalubru, cu mirosuri îngrozitoare. În acest context, Primăria Municipiului Iași (proprietar – n.r.) i-a evacuat pe toți cei care se aflau în clădire. Totul a fost igienizat și securizat.

Spațiu destinat actorilor și artiștilor

Dincolo de toate acestea, de anul viitor, municipalitatea intenționează să schimbe întreaga stare de fapt. Anunțul a fost făcut, în exclusivitate la BZI LIVE, de Andrei Apreotesei – managerul Ateneului Național Iași.

„Da, pot spune acest lucru în premieră! Clădirea de pe strada George Enescu, cea de lângă zidul Mănăstirii Golia și care se află în imediata apropriere a Casei „Ghica – Callimachi” va fi complet reabilitată. Aici, municipalitatea ieșeană, va investi în a se realiza trei apartamente pentru actorii Ateneului Național Iași. În fapt, tot imobilul va suferi transformări radicale. Vorbim de schimbarea la față a unei zone istorice a Iașului, loc unde sunt multe clădiri de patrimoniu ce au mare valoare istorică”, a menționat Apreotesei.

Loc de promenadă și de bun gust

Mai departe, managerul Ateneului arată că, ușor-ușor, acel areal-simbol al urbei va fi revitalizat.

„În viitor, tot acest areal urmează să fie schimbat, să fie un loc de promenadă. Ce frumos este să asculți actori care fac repetiții, să asculți muzică de calitate și ca totul să aibă altă înfățișare, un parfum de epocă și de clasic. Inclusiv Casa «Ghica Callimachi» va beneficia de un proiect frumos al Primăriei și legat de istorie”, a mai completat Andrei Apreotesei.

Construcție de patrimoniu, Casa „Ghica-Callimachi” datează din secolul al XIX-lea. Chiar dacă în perioada comunistă multe dintre clădirile istorice ale Iașului au avut de suferit sau au fost demolate, monumentul care se află pe strada Cuza Vodă (vechea Uliță a Goliei – n.r.), la întâlnirea cu străzile Armenească, George Enescu și Vovidenie, în imediata vecinătate a mănăstirii Golia, poate fi admirată și astăzi. Primăria Iași ar urma să o refacă complet, valoarea investiției fiind de circa 3,7 milioane euro. Municipalitatea vrea să o transforme din temelii pentru a putea să o facă un adevărat muzeu.