EXCLUSIV! Ei sunt liceenii din Iași cei mai afectați de coronavirus! Motivul este unul la care nimeni nu poate oferi o soluție în aceste zile – FOTO
Starea de fapt legată de pandemia COVID-19 este una ce provoacă situații extreme inclusiv la nivelul Iașului! Un grup de liceeni din Iași sunt în stare de alertă având în vedere situația complicată. Așa ceva nu s-a mai întâmplat până acum. Părinții și profesorii acestora caută soluții și așteaptă vești de la autorități. Viitorul lor depinde de cum va evolua situația și de ce măsuri vor fi luate. La acest moment, mulți dintre adolescenți și-au schimbat complet atitudinea și felul în care se gândesc să abordeze problema. Interesant este că, în urmă cu un deceniu, peste 120 de tineri din Iași optau să urmeze o facultate în străinătate. Acum, numărul acestora s-a înjumătățit. Inclusiv instituțiile de învățământ din Marea Britanie, spre exemplu, se așteaptă la o scădere cu peste 80 la sută a liceenilor din România care vor mai alege să studieze în aceste universități anglo-saxone
Pandemia COVID-19 complică situația a zeci de liceeni din județul Iași. Majoritatea sunt în clasa a XII-a și urmează cursurile la colegii și licee valoroase din oraș. Cu toate că în urmă cu câteva luni au luat o serie de decizii legate de viitorul lor, tot ceea ce se întâmplă acum a schimbat complet situația. În prim-plan sunt tinerii care deja au aplicat pentru a studia la o universitate din vestul Europei.
Nimic din ceea ce au plănuit nu mai este valabil acum. Într-un termen scurt, aceștia împreună cu familia și profesorii trebuie să se gândească la soluții de avarie. Interesant este că, în urmă cu un deceniu, peste 120 de tineri din Iași optau să urmeze o facultate în străinătate. Acum, numărul acestora s-a înjumătățit. Inclusiv instituțiile de învățământ din Marea Britanie, spre exemplu, se așteaptă la o scădere cu peste 80 la sută a liceenilor din România care vor mai alege să studieze în aceste universități anglo-saxone
„Privesc cu îngrijorare tot ceea ce se petrece… Nu știu ce decizie voi lua”
În acest context, părinții sunt bulversați și privesc temători evoluția întregii situații.
„Eu privesc alături de copiii mei cu îngrijorare ceea ce se întâmplă… Mă bucur de faptul că fiica mea cea mai mare tocmai și-a terminat doctoratul la o universitate din Marea Britanie și că, încă de acum ceva săptămâni, a venit acasă într-o perioadă de pauză. Ar fi fost teribil să nu o știu acasă având în vedere pandemia.
De asemenea, pentru fiica mea cea mai mică (anul acesta finalizează clasa a XI-a – n.r), la acest moment decizia de a pleca la studii universitare în străinătate este una, vă dați seama, nesigură. E clar că ne gândim ce vom face, doar că în actualul context nu e nimic cert!”, a mărturisit profesorul Ioana Constantinescu, manager Colegiul Tehnic „Ion Holban” Iași.
„Copii și părinții sunt plini de gânduri… Multe universități din străinătate au luat măsuri!”
Pe de altă parte, profesorii și managerii unităților de învățământ din Iași au luat legătura cu părinții și elevii, respectiv cu universitățile din străinătate unde aplicaseră aceștia.
„Da, situația liceenilor noști de clasa a XII-a care încă de la începutul acestui an școlar au aplicat pentru a studia în străinătate este complicată. De asemenea, am luat contact și cu instituțiile unde au hotărât să studieze! Procedura a început acum câteva luni, iar mulți erau pre-admiși. Totul depinde de finalizarea studiilor, anume de examenul de Bacalaureat și când se va susține.
Desigur, fiecare universitate are propriile condiții de admitere doar că, din ce am observat, acestea au luat măsuri speciale pentru proprii lor studenți, măsuri care nu-i includ pe cei din România! Așadar, e greu de spus și de anticipat ceea ce va urma și dacă vor mai alege să studieze în străinătate. Aceasta este realitatea la acest moment, trebuie să urmărim ceea ce se va întâmpla”, a precizat profesorul Cristina Timofte, directorul Liceului Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iași.
Totul ar fi trebuit să aibă loc în această perioadă
De asemenea, așa cum reliefează și managerii marilor colegii „Emil Racoviță”, „Național” și „Costache Negruzzi”, locuri de unde pleacă majoritatea absolvenților de studii liceale în străinatate de la Iași, arată că incertitudinea și nehotărârea sunt stările prin care trec atât liceenii, cât și părinții acestora.
„Aplicațiile pentru a studia în străinatate începeau încă de la finalul anului trecut, iar acum erau etapele finale ce țin de pre-admiterea copiilor la aceste universități. Acum, totul este suspendat și nu se știe ce se va întâmpla. Un criteriu important de admitere era examenul de Bacalaureat, doar că, la momentul în care discutăm, nu știm când se va derula. E clar că vor fi multe schimbări pe acest plan”, crede și Elena Calistru, directorul Colegiului „Național” Iași.
Ceea ce afirmă aceasta este confirmat și de directorii Mihaela Gotcu de la „Racoviță” și Elvira Rotundu de la „Costache Negruzzi”.
„Desigur, e o reconsiderare a planurilor și pentru elevii noștri. Se urmărește cu atenție evoluția pandemiei… Mulți deja aveau demarate procedurile pentru a fi acceptați la studii doar că, acum, nu mai sunt certitudini”, spune Gotcu. În plus, directorul de la „Negruzzi” crede că este prematur a se da un verdict, având în vedere contextul actual.
„Acum e pripit să ne pronunțăm cu privire la această problemă… Cu siguranță, fiecare copil alături de părinți analizează care sunt avantajele și care sunt dezavantajele situației. Vom vedea cum vor evolua lucrurile, vom ține lăgătura cu ei. Acum, am avut alte priorități pe care le-am administrat, dar urmează să abordăm și această tematică dacă se va impune”.
Au fost suspendate depunerile de aplicații pentru împrumuturile de studii în Marea Britanie
O altă problemă ivită ține de măsurile luate de Marea Britanie, țară de destinație pentru cei mai mulți dintre absolvenții de liceu din Iași. Momentan, au fost suspendate depunerile de aplicații pentru împrumuturile de studii în Marea Britanie. Totul urmează să fie lămurit chiar de către autoritățile engleze, în funcție de evoluția pandemiei.
Tinerii ieșeni optau pentru unități educaționale precum: Oxford, Cambridge, LSE, King’s College, Birmingham City University, University of Hull, University of Winchester, Anglia Ruskin University, Brunel University sau Greenwich. Procedura care trebuia urmată de aceștia era legată de pagina oficială a Student Finance ce ține de Executivul de la Londra. Aici, ei completau formularul EU20 la care adăugau datele de contact ale unei persoane cu statut academic sau profesional. Cele trei documente erau trimise apoi, într-un singur plic, la Students Loans Company. Acum, procedura a fost suspendată până la noi anunțuri.