EXCLUSIV! De ce experiențe are parte, chiar în aceste zile teribile ale pandemiei de COVID-19, o studentă din Iași la o celebră universitate din Marea Britanie
Sunt săptămâni teribile pentru întreaga lume! Indiferent de locul unde trăim, ceea ce facem și care sunt pasiunile sau preocupările, e important să ne adaptăm și să mergem mai departe. În acest context, reporterii Cotidianului BUNå ZIUA IAȘI – BZI au dialogat, pe fondul gravei pandemii de COVID-19, cu o studentă din Iași care urmează cursurile unei celebre universități din Marea Britanie. Ce gânduri are, cum se derulează activitatea on-line acolo, ce crede că se va întâmpla în viitor și ce sentimente are acum? Pe de altă parte, așa cum ar trebui să se întâmple în mod normal și în cazul unor instituții de învățământ superior din România, aceasta arată că beneficiază de tot suportul informațional și didactic din partea universității britanice unde studiază. Interesant este, însă, așa cum dezvăluie ieșeanca, faptul că britanicii anticipează că pandemia nu se va sfârși așa de repede și că e posibil ca în toamna acestui an să mai fie un vârf al acesteia
Este o perioadă extrem de dură pentru întreaga lume, indiferent de locul unde trăim, ceea ce facem și care sunt pasiunile sau preocupările! Având în vedere toate acestea, reporterii Cotidianului BUNå ZIUA IAȘI – BZI au dialogat, pe fondul gravei pandemii de COVID-19, cu o tânără din Iași care urmează cursurile unei celebre universități din Marea Britanie. Alături de aceasta, an de an, mulți alți absolvenți de liceu din capitala Moldovei studiază acolo.
Contează ca tu să dovedești că te implici și că vrei să studiezi
Ce gânduri are, cum se derulează activitatea on-line acolo, ce crede că se va întâmpla în viitor și ce sentimente are acum, toate acestea au fost abordate cu Miruna Cozianu, care în 2019 a absolvit Colegiul Național „Emil Racoviță”, iar acum este studentă la cunoscuta Universitate Warwick din Marea Britanie.
„Eu, din fericire, chiar pe 15 martie m-am întors în țară pentru că, așa cum e sistemul academic din Anglia, atunci începe vacanța de primăvară. Aceasta durează cam cinci – șase săptămâni. Efectiv, cursurile on-line s-au reluat în această luni (20 aprilie 2020 – n.r.). Universitatea mea s-a angajat ca, de două ori pe săptămână, să-mi ofere, on-line desigur, informații despre ce proiecte avem, seminarii și tot ceea ce înseamnă activitatea ce ține de sarcina mea ca student, dar și de cele pe care profesorii trebuie să le parcurgă cu noi, studenții.
Practic, eu sunt acum în cel de-al III-lea trimestru. Sunt informată la timp cu idei, proiecte și ce eseuri sau teme trebuie să rezolv. Eu am un avantaj, oarecum, deoarece sunt în anul I și, în acest interval, nu sunt date examene… Practic, în baza a ceea ce faci, câtă dovadă dai de implicare și de interes pentru a continua mai departe în domeniul ales, obții note care sunt criteriul care te face să intri sau nu în anul al II-lea”, mărturisește Miruna Cozianu.
„Nu reușesc să fiu la fel de productivă…”
Cu toate acestea, tânăra spune că nu simte că are aceeași evoluție la fel cum ar fi fost dacă se afla, fizic, la Universitatea pe care o urmează! Ea argumentează spunând că este mai bine să ai în față profesorul, să mergi la seminarii și să ai parte și de celelalte experiențe studențești.
„Acum, ca să mă gândesc prin ce trec, ce trăiri și sentimente mă încearcă, pot spune că nu e chiar așa ușor… În primul rând, eu nu mă simt la fel de productivă, de eficientă la fel ca atunci când eram la facultate, efectiv. Mă distreză multe, sunt alte tentații care nu mă determină să fiu focusată sută la sută. Acolo, aveam un program bine stabilit, erau seminarii, erau cursurile unde ne întâlneam cu profesorii. Acum, nimic nu mai e la fel, dar asta nu înseamnă că nu-mi urmez parcursul ce ține, chiar și în actualul context greu, de pregătirea mea și de studiul pe care trebuie să-l urmez”, mai detaliază studenta.
Marea Britanie este pregătită pentru un nou vârf al pandemiei
Pe de altă parte, așa cum ar trebui să se întâmple în mod normal și în cazul unor instituții de învățământ superior din România, Miruna Cozianu are parte de tot suportul informațional și didactic din partea universității britanice unde studiază. Cu toate acestea, deja, studenta arată că britanicii anticipează că pandemia nu se va sfârși așa de repede și că e posibil ca în toamna acestui an să mai fie un vârf al acesteia.
„Da, periodic, eu și colegii mei de la specializarea pe care o urmez avem parte de informații despre seminarii și alte cursuri, derulate on-line, de care mă pot interesa și pe care le pot parcurge. Îmi sunt oferite toate elementele care să-mi permită să mă dezvolt, să mă implic și să mă perfecționez. De asemenea, avem parte și de sfaturi și suport tehnic pe planul a ceea ce înseamnă să derulăm studiul on-line deoarece oficialii de acolo se așteaptă ca și în toamna acestui an să mai fie un vârf al pandemiei și, în consecință, să nu putem fi prezenți fizic la cursuri. Așadar, fac tot ceea ce trebuie ca să ne obișnuiască și pe noi cu o asemenea posibilitate”, a conchis Miruna Cozianu.