Exclusiv! Cutremur de proporții în România în plină pandemie de Coronavirus! Polițiștii se revoltă împotriva Guvernului și a Ministerului Afacerilor Interne!

de: Ciprian Nedelcu
04:00, 22 apr. 2020

Guvernul și MAI au fost date în judecată la Iași de Sindicatul Polițiștilor de Frontieră. Reclamanții susțin că, prin modificarea legislației, instituțiile încalcă flagrant drepturile fundamentale ale polițiștilor. Aceștia cer daune morale de 20.000 de lei de la Guvern și de la MAI

Polițiștii de frontieră se revoltă la Iași! Guvernul României și Ministerul Afacerilor Interne (MAI) au fost date în judecată de Sindicatul Național al Polițiștilor de Frontieră.

Oamenii legii le cer magistraților din cadrul Tribunalului Iași să constate că cele două instituții au încălcat dreptul sindicatului de a fi informat și consultat în procedura de elaborare a proiectului O.U.G. 36/2020 (publicată pe 31 martie 2020). De asemenea, reclamanții cer daune morale în valoare de 10.000 de lei, de la fiecare dintre cele două instituții!

Acum, urmează ca Tribunalul Iași să stabilească un prim termen al procesului, după care judecătorii vor asculta ce au de spus părțile implicate, pentru a putea lua o decizie în acest caz.

„Aduc atingere carierei și încalcă drepturi fundamentale!”

Reclamanții au precizat că MAI a fost inițiatorul proiectului de ordonanță de urgență ce a fost adoptat de Guvern sub denumirea „Ordonanța de Urgență nr. 36/2020, pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru adoptarea unor măsuri pe timpul stării de urgență instituite prin Decretul nr. 195/2020, privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României” și care a fost publicată în Monitorul Oficial din 31 martie 2020.

„Sindicatul, ai cărui membri sunt polițiști din cadrul MAI, este titular al unui drept de a fi informat și consultat în procedura de elaborare a proiectelor de acte normative pentru care MAI este inițiator sau co-inițiator, acest drept fiind general recunoscut de Legea 52 din 2003, privind transparența decizională în administrația publică. Vătămarea dreptului sindicatului s-a concretizat efectiv prin emiterea și publicarea O.U.G. 36/2020 de către Guvernul României. Mai grav este că O.U.G. 36, emisă în condiții de nelegalitate, modifică Legea 360/2002, privind Statutul polițistului, prin măsuri despre care apreciem că aduc atingere carierei angajaților și contravin legislației în vigoare, încălcând drepturi fundamentale”, a precizat Adrian Ioan Diugu, președintele sindicatului.

Sancționați mult mai ușor

Reclamanții au subliniat faptul că, potrivit noii reglementări, „pentru abaterile disciplinare săvârșite pe timpul stării de urgență, de asediu, de mobilizare și pe timp de război, sancțiunile disciplinare se aplică după efectuarea cercetării prealabile, fără consultarea Consiliului de Disciplină”.

„În vreme ce scurtarea termenelor din procedura cercetării și sancționării abaterilor disciplinare este oarecum de înțeles, nu putem fi de acord cu modificarea procedurii prin omiterea consultării Consiliului de Disciplină. Rolul Consiliului de Disciplină este tocmai acela de a asigura un control de legalitate a procedurii de cercetare, acționând cu imparțialitate pentru stabilirea situației de fapt prin audierea persoanelor de interes, prin solicitarea declarațiilor scrise și a oricăror înscrisuri legale care sunt în legătură cu cazul analizat și care ar putea înlesni soluționarea acestuia. În cazul omiterii acestei etape a cercetării se aduce o veritabilă atingere dreptului la apărare, dar și dreptului la un proces echitabil”, a declarat Andreea Girigan, avocatul care reprezintă sindicatul în cadrul acestui proces.

Semnal de alarmă

Andreea Girigan a mai afirmat că încălcarea acestor drepturi fundamentale nu poate fi justificată de starea de urgență, chiar și în contextul derogării parțiale de la CEDO, deoarece asta presupune ca derogările să fie proporționale cu necesitatea.

„Atragem atenția asupra faptului că Statele parte la CEDO nu se bucură de o putere nelimitată în cazul derogărilor, Curtea fiind împuternicită să se pronunțe dacă statele au depășit „măsura strict cerută de exigențele” crizei. În al doilea rând, O.U.G. 36/2020 omite în mod deliberat respectarea articolelor privind transparența decizională în administrația publică, în sensul că nu au pus în dezbatere publică proiectul de ordonanță prin consultarea organizațiilor sindicale. Nu au fost respectate prevederile din Constituția României privind dreptul la informație, respectiv delegarea legislativă prin care Guvernul are posibilitatea emiterii de ordonanțe, prin nesupunerea aprobării ordonanței de către Parlamentul României, modificările fiind aduse unei legi speciale, nu unei legi organice”, a subliniat avocatul ieșean.

„Echivalează cu o muncă forțată!”

Andreea Girigan a adăugat că unele modificări nu sunt temporare, strict în perioada stării de urgență, ci pentru o perioadă nedeterminată.
Mai mult, aceasta contestă faptul că, acum, polițiștii nu își pot încheia cariera în perioada stării de urgență, prin împlinirea vârstei și a celorlalte condiții necesare pensionării în sistemul public de pensii, la împlinirea limitei de vârstă în grad profesional, la cerere, prin demisie sau pentru alte motive sau nevoi ale MAI, pe parcursul perioadei de punere la dispoziție.

„Deși înțelegem necesitatea asigurării personalului polițienesc în prezenta situație, apreciem că interzicerea încetării raporturilor de serviciu în aceste cazuri echivalează cu o muncă forțată, interzisă de Convenția nr. 29/1930 și de Codul Muncii, interzisă de Carta Drepturilor Fundamentale UE și chiar incriminată de Codul Penal”, a încheiat avocatul ieșean.