Exclusiv! Acuzații teribile aduse fostului episcop de Huși Corneliu Bârlădeanu și ex-arhimandritului Sebastian Jitaru! „Săruturi cu limba, mângâieri pe organele genitale, inițiative de sex oral!” Magistrații vor decide dacă îi vor lăsa în libertate!
Fostul episcop Corneliu Bârlădeanu și ex-arhimandritul Sebastian Jitaru le solicită judecătorilor să dispună anularea arestării preventive. Magistrații din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție au stabilit ca termen al cauzei ziua de mâine. Corneliu Bârlădeanu și Sebastian Jitaru sunt cercetați pentru că ar fi abuzat sexual elevi din cadrul Seminarului Teologic din Huși. Judecătorii ieșeni au motivat decizia de a-i aresta preventiv pe cei doi
Fostul episcop Corneliu Bârlădeanu și ex-arhimandritul Sebastian Jitaru le cer magistraților să dispună anularea arestării preventive. Astfel, judecătorii din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) au stabilit ca termen al cauzei ziua de mâine. Corneliu Bârlădeanu și Sebastian Jitaru sunt cercetați pentru că ar fi abuzat sexual elevi din cadrul Seminarului Teologic „Sfântul Ioan Gură de Aur”, din Huși.
Corneliu Bârlădeanu, acuzat că a mângâiat organele genitale ale unui elev
În încheirea întinsă pe 47 de pagini, judecătorii din cadrul Curții de Apel Iași au redat atât concluziile avocaților, cât și pe cele ale procurorilor. Mai apoi, judecătorii ieșeni au explicat de ce, din punctul lor de vedere, se impune arestarea preventivă.
„În acest caz sunt îndeplinite în totalitate condițiile pentru a putea lua măsura arestării preventive. Judecătorul de drepturi și libertăți reține că, din actele și lucrările dosarului, rezultă probe și indicii temeinice că inculpații ar fi săvârșit faptele reținute în sarcina lor, așa cum au fost prezentate în referatul cu propunerea de arestare preventivă”, au menționat magistrații.
Aceștia au adăugat că situația de fapt reținută în sarcina celor doi este amplu expusă de procuror, care a făcut referiri concrete la probele relevante.
„Este conturată o suspiciune rezonabilă, în sensul că inculpații s-ar face vinovați de săvârșirea următoarelor fapte de natură penală. În perioada februarie – mai 2017, inculpatul Onilă Cornel (Corneliu Bârlădeanu – n.r.), în calitate de profesor, ar fi supus, prin constrângere psihică, unor acte de natură sexuală, respectiv sărutări cu limba, mângâieri în zona organelor genitale, dezbrăcarea acestuia și sărutarea corpului, pipăirea, precum și gesturile de a-i lua mâna și de a i-o plimba pe organele sexuale ale inculpatului pe partea vătămată, minor la acea dată. În perioada 19 – 23 mai 2017, același inculpat (Corneliu Bârlădeanu – n.r.) ar fi avut inițiative de a-i face sex oral persoanei vătămate (un elev minor la acea dată – n.r.), inițiative finalizate cu un astfel de act consumat, fapte comise prin constrângere psihică”, au adăugat judecătorii.
Sebastian Jitaru, acuzat că ar fi constrâns un minor să facă sex oral
Magistrații au adăugat, în ceea ce îl privește pe Sebastian Jitaru, că acesta ar fi constrâns psihic un elev să întrețină relații sexuale cu fostul episcop Corneliu Bârlădeanu.
„În luna februarie 2017, inculpatul Jitaru Cristi Sebastian ar fi comis prin constrângere psihică acte sexuale asupra persoanei vătămate, respectiv mângâierea în zona organelor genitale, dezbrăcarea acestuia și sărutarea lui pe corp, pipăirea sa, supunerea sa în final, profitând de lipsa de reacție, pe fondul fricii, la efectuarea unui act sexual oral finalizat. În baza unei rezoluțiuni infracționale unice, în perioada februarie – sfârșitul lunii mai 2017, inculpatul Jitaru Cristi Sebastian ar fi exercitat constrângeri psihice constante, prin amenințare cu diverse consecințe, pe persoana vătămată, pentru a o determina să suporte agresiunile sexuale la care era supusă de către inculpatul Onilă, cu scopul de a obține un material video, pe care plănuia să îl folosească împotriva celui din urmă”, au afirmat judecătorii.
Conform acestora, fostul arhimandrit ar fi constrâns un alt elev să îi facă sex oral.
„În perioada 26 iunie 2015 – vara anului 2016, în baza unei rezoluții infracționale unice, inculpatul Jitaru ar fi săvârșit prin constrângere acte sexuale orale asupra unei alte persoane vătămate, minoră la acel moment. Pentru stabilirea caracterului rezonabil al suspiciunii sunt avute în vedere toate probele administrate în cursul urmăririi penale, la care s-a făcut referire în propunerea de arestare preventivă, esențiale fiind declarațiile victimelor presupuselor infracțiuni, în lipsa unor martori oculari. Din punctul de vedere al judecătorului de drepturi și libertăți, aceste declarații prezintă detalii care conferă veridicitate. Evenimentele expuse se încadrează în realitatea prezentată de martorii audiați în cauză”, au mai spus magistrații ieșeni.
Magistrații au luat în calcul relația dintre Corneliu Bârlădeanu și Sebastian Jitaru
Judecătorii au luat în calcul și relația, dar și posturile ocupate de către Corneliu Bârlădeanu și Sebastian Jitaru.
„Aprecierile generale și prezentarea relației dintre co-inculpați, expuse în debutul referatului cu propunerea de arestare preventivă, exced acuzațiilor ce fac obiectul cauzei, însă acestea sunt importante, pentru că oferă contextul în care ar fi fost săvârșite infracțiunile ce li se impută celor doi, pozițiile pe care acești inculpați le aveau în cadrul Seminarului Teologic și al Episcopiei Hușilor, dar conturează și elemente ce țin de personalitatea inculpaților, din perspectiva implicării lor în diferite situații necorespunzătoare, raportate la statutul pe care îl aveau. În privința acuzațiilor aduse inculpatului Jitaru, probele conturează suspiciunea rezonabilă că ar fi comis faptele imputate”, au afirmat magistrații.
Pe de altă parte, aceștia constată că probele și acuzațiile aduse fostului episcop al Hușilor sunt mai restrânse.
„În cazul inculpatului Onilă Cornel (Corneliu Bârlădeanu – n.r.), probele administrate, ca și acuzațiile aduse sunt mai restrânse. Însă aceste probe sunt suficiente pentru a determina orice observator independent că există o suspiciune rezonabilă a săvârșirii infracțiunilor, acestea rezultând din declarațiile persoanelor vătămate. Deși nu a invocat în mod explicit, apărătorul inculpatului Onilă a încercat să sugereze că nu a existat nicio constrângere din partea acestui inculpat. Într-adevăr, probele sugerează că, în constrângerea morală a victimei să suporte actele de natură sexuală presupus săvârșite de cel din urmă, inculpatul Jitaru Cristi Sebastian ar fi avut un rol important. Însă contribuția sa nu a fost unicul element determinant”, au adăugat judecătorii.
A fost sau nu a fost viol? Procurorii urmează să stabilească
În opinia judecătorilor, susținerea Parchetului că lipsa consimțământului presupune în orice caz viol se impune a fi nuanțată, având relevanță în ce măsură autorul dispunea de toate datele necesare pentru a conștientiza că victima este constrânsă moral, mai ales în condițiile în care însuși procurorul reține în referat că nu s-a putut stabili până la acest moment o legătură sau vreo înțelegere de orice natură între cei doi presupuși agresori.
„Inculpatul Onilă Cornel (Corneliu Bârlădeanu – n.r.) se află într-un raport de putere cu victima, nu doar din perspectiva relației profesor – elev, ci și din perspectiva poziției pe care inculpatul o ocupă în cadrul Bisericii, în condițiile în care mulți dintre elevii care umează Seminarul Teologic își doresc să devină ulterior preoți, nefiind cei din rândurile personalului clerical care ar fi îndrăznit să se opună vreunei decizii luate de episcop. În acest context, folosindu-se de funcția pe care o avea, există date că inculpatul ar fi creat premisele necesare abordării victimei față de care căpătase un interes vizibil, pentru ca, mai apoi, să facă în așa fel încât să rămână doar ei doi, acest lucru rezultând din declarația victimei”, au susținut magistrații.
Aceștia au adăugat că, luând în calcul toate elementele, se impunea arestarea preventivă a lui Corneliu Bârlădeanu și a lui Sebastian Jitaru.
„Judecătorul de drepturi și libertăți apreciază că, având în vedere toate aceste elemente, precum și vârsta victimei, care, la acel moment, nu împlinise 18 ani, există suficiente indicii că aceasta ar fi fost pusă de către inculpatul Onilă în imposibilitatea de a-și exprima în mod valabil consimțământul. Nu rezultă că inculpatul Jitaru Cristi Sebastian ar fi avut vreo implicare la momentul de debut al activității infracționale presupus desfășurate de inculpatul Onilă. Faptul că persoana vătămată ar fi fost agresată în același timp și de inculpatul Jitaru nu poate justifica în vreun fel activitatea presupus infracțională a inculpatului Onilă. Victima s-a simțit pusă într-o situație fără scăpare, după cum rezultă din declarația sa”, au încheiat magistrații.
Fostul episcop Corneliu Bârlădeanu, arestat preventiv la Iași alături de cel care l-a șantajat, Sebastian Jitaru
Fostul episcop Corneliu Bârlădeanu a fost arestat preventiv la Iași, pentru 30 de zile, alături de cel care l-a șantajat, Sebastian Jitaru. Așadar, Curtea de Apel Iași a admis recent propunerea de arestare formulată de anchetatori pe numele lui Corneliu Bârlădeanu și al fostului arhimandrit Sebastian Jitaru.
Fostului episcop al Hușilor Corneliu Bârlădeanu este cercetat pentru agresiune sexuală în formă continuată și viol în formă continuată. Fostul arhimandrit Sebastian Jitaru este suspectat de viol în formă continuată, șantaj în formă continuată și agresiune sexuală.
La scurt timp de la aflarea veștii că au fost arestați pentru 30 de zile, cei doi au contestat decizia luată de instanța ieșeană.
Amintim că, în urmă cu aproximativ o săptămână, procurorii ieșeni l-au reținut pentru 24 de ore pe Corneliu Bârlădeanu. Acesta fusese citat la audieri, în urma redeschiderii dosarului intitulat generic „Sex în chilie”. În urmă cu aproximativ un an, procurorii au redeschis cercetările. În acest caz, fostul episcop al Hușilor, Corneliu Bârlădeanu, a intrat în atenția anchetatorilor. El este suspectat că ar fi obligat elevi de la Seminarul Teologic din Huși să întrețină relații sexuale cu el. Ancheta a fost redeschisă după ce în spațiul public au apărut informații noi, după ce, inițial, cauza fusese clasată.
Anchetatori: „Imaginile cu Corneliu Bârlădeanu sunt reale!”
Surse din cadrul anchetei au precizat că imaginile în care ar fi fost surprins fostul episcop al Hușilor, Corneliu Bârlădeanu, au fost supuse unor expertize. Aceleași surse au confirmat că răspunsul specialiștilor a fost că imaginile video nu au fost trucate, fiind reale.
De altfel, și procurorii au confirmat faptul că au apelat la serviciile unor experți în domeniu, iar aceștia din urmă au constatat că nu există urme de intervenție pe filmările respective. De-a lungul ultimilor ani, Corneliu Bârlădeanu a negat că în videoclipuri ar apărea el alături de tineri elevi ai Seminarului Teologic din Huși, acest fapt a fost infirmat de către specialiștii care au realizat expertiza în dosar.
În cauză au fost analizate mai multe imagini, stocate pe 33 de CD-uri, DVD-uri, memory-stick-uri, telefoane, carduri SD și micro-SD, două laptopuri, o cameră video și o cameră ascunsă într-un ceas de mână, care au fost ridicate de către anchetatori în dosarul de șantaj împotriva lui Corneliu Bârlădeanu. Procurorii ieșeni au afirmat că ancheta a durat atât de mult deoarece una dintre victime a ieșit în față abia de curând, fiind de acord să dea declarații în cauză.
Trei preoți, eliminați de la Seminarul Teologic în urma scandalului cu Corneliu Bârlădeanu
În urma scandalului reactivat recent, trei preoți din Eparhia Hușilor, presupuși apropiați ai fostului episcop Corneliu Bârlădeanu, au fost eliminați de la Seminarul Teologic „Ioan Gură de Aur”, din Huși. Episcopia le-a retras binecuvântarea și, drept urmare, cei trei nu mai pot să se prezinte în fața elevilor.
Conform unor surse, este vorba despre directorul Seminarului Teologic, un pedagog și un supraveghetor, cărora li s-a retras binecuvântarea de a mai funcționa la seminar. În cazul directorului, este vorba doar despre retragerea binecuvântării privind funcționarea în această calitate. Contactat telefonic de reporterii cotidianului BZI, Cosmin Gubernat, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Huși, a confirmat informația. „Pot doar să vă confirm faptul că celor trei preoți li s-a retras binecuvântarea. Există un protocol între Ministerul Educației Naționale și Patriarhia Română și Secretariatul de Stat pentru Culte, potrivit căruia profesorii care predau discipline teologice sau Religie trebuie să profeseze și cu avizul cultului”, a precizat ieri Cosmin Gubernat.