Examenul de Definitivat 2022! Când vor putea ieșenii să susțină proba scrisă a examenului
Miercuri, 20 iulie 2022, are loc proba scrisă a examenului de Definitivat. Candidații pot intra în săli până la ora 08:00, iar plicurile ce conțin subiectele vor fi deschise la ora 10:00.
Concursul de Definitivat este un examen de intrare și avansare în cariera didactică. Acesta poate fi susținut de profesorii care au minimum un an vechime în domeniu, condiție obligatorie pentru a putea lua parte la acesta. Nota finală este formată din nota de la proba scrisă și rezultatele de la inspecții care au fost publicate de Ministerul Educației, în data de 24 iunie 2022.
Proba scrisă la Definitivat 2022
În cursul zilei de miercuri, 20 iulie 2022, va fi susținută proba scrisă a examenului național pentru definitivare în învățământ. Examenul se va desfășura de la ora 09:00, iar în Iași este amenajat un singur centru, la Colegiul Național „Emil Racoviță” Iași.
La nivelul județului Iași, sunt 423 de candidați admiși, dintr-un total de 480 înscriși la începutul anului școlar. Proba se va desfășura la un cumul de 41 de discipline.
Cei care au fost admiși au îndeplinit mai multe condiții, simultan, anume: efectuarea unui stagiu de predare în specialitate, de cel puțin un an, calificativul pentru anul școlar în curs, „Bine” sau „Foarte bine”, media aritmetică a notelor obținute la inspecția la clasă și la evaluarea portofoliului profesional – minimum 8 (dar note nu mai mici de 7, la fiecare din probele respective).
Cei mai mulți candidați s-au înscris la următoarele discipline de examen: 139 la învățământ preșcolar în limba română, 61 la învățământ primar în limba română, 34 la educație fizică și sport și 27 la limba engleză.
Respectând Metodologia – cadru de organizare și desfășurare a examenului național pentru definitivare în învățământ, aprobată prin Ordinul de ministru nr. 5.434/2020 și Procedura operațională ME nr. 29947/29.06.2022, pentru a putea susține proba scrisă, participanții vor avea acces la sălile de examen începând cu ora 07:30 și până la ora 08:00, în baza unui document de identitate valabil.
După ce le vor fi înmânate subiectele, candidații vor avea la dispoziție 4 ore, interval care poate fi prelungit doar pentru candidații cu cerințe speciale, care solicită și primesc aprobare pentru acest lucru, în baza asigurării egalității de șanse.
Cerințele pe care trebuie să le îndeplinească candidații
Participanții la examen trebuie să folosească, pentru redactarea lucrărilor, doar pixuri și stilouri de culoare albastră, iar, unde este necesar, desenele și graficele se vor realiza folosind creion negru, în conformitate cu metodologia actuală. De asemenea, profesorii pot avea cu ei, în sala de examen, dicționare – pentru disciplinele latină sau greacă veche – și planuri de conturi – pentru disciplinele economice.
„Candidaţii şi profesorii asistenţi nu pot avea asupra lor, în sala de examen, obiecte sau materiale din următoarele categorii: genţi, poşete, ziare, reviste, cărţi, caiete, mijloace electronice de calcul, telefoane mobile sau orice alte mijloace care intermediază/facilitează comunicarea la distanţă, alte obiecte/materiale a căror utilizare afectează desfăşurarea examenului în condiţii de legalitate, echitate şi obiectivitate. Acestea vor fi depuse şi sigilate în sala de depozitare a obiectelor personale, înainte de intrarea în sala de examen”, a explicat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Iași, Antonina Bliorț.
În ceea ce privește calendarul desfășurării examenului, în data de 27 iulie, la centrele de examen și pe site-urile definitivat.edu.ro, vor fi publicate rezultatele inițiale ale probelor. Totodată, contestațiile vor putea fi depuse la centrele de examen, în datele de 27 și 28 iulie, urmând ca, în urma rezolvării acestora, să fie publicate rezultatele finale, în data de 4 august.
Proba scrisă are o pondere de 70% din nota finală, iar aceasta trebuie să fie minimum 8.
„Cadrele didactice promovate dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, și obiectivul acestui examen național. Prin dobândirea definitivării în învățământ, cadrul didactic depășește stadiul de debutant și poate intra pe o rută ascendentă de profesionalizare. Informații suplimentare despre organizarea și desfășurarea examenului național pentru definitivare în învățământ, precum și despre programele specifice pentru examen, sunt disponibile pe site-ul definitivat.edu.ro”, a mai precizat Antonina Bliorț, în legătură cu examenul de Definitivat 2022.