Evenimente care vor avea loc în Arhiepiscopia Iaşilor, în perioada 27 ianuarie – 3 februarie 2024
Evenimente care vor avea loc în Arhiepiscopia Iaşilor, în perioada 27 ianuarie – 3 februarie 2024
Marţi, 30 ianuarie – †) Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur
La Catedrala Mitropolitană din Iași, Sfânta Liturghie va fi săvârşită de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, Preasfinţitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud (fostă de Cetatea Albă-Ismail) şi Preasfinţitul P Universitatea ărinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților. La acest moment de prăznuire a octotitorilor învăţământului teologic, vor participa şi preoţi, cadre didactice şi studenţi de la „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, precum şi de la extensia din Chişinău a facultăţii de teologie.
***
Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi” din Iaşi îşi serbează în această zi hramul, Preasfinţitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, slujind în această zi Sfânta Liturghie la ctitoria domnitorului Moldovei Vasile Lupu. „Toată lumea este de acord a spune că nici în Moldova, nici în Țara Românească și nici în țara cazacilor nu se află vreo biserică care s-o egaleze pe aceasta, nici prin ornamentație, nici prin frumusețe, căci ea uimește pe vizitatori”, scria Paul de Alep despre biserica mănăstirii ieşene, iar un alt călător străin, Evlia Celebi, care vine la Iași în 1659 să vadă „mănăstirea lui Lupu Bei”, se arată copleșit de splendoarea monumentului: „nu-i chip s-o descrii cu limba sau cu pana. Fiind construită de curând, pietrele ei de marmură poleită strălucesc și scînteie de parcă ar fi frunzele de pe un pergament iluminat”.
***
Tot în această zi, seminariile teologice liceale ortodoxe îi prăznuiesc pe ocrotitorii spirituali prin oficierea Sfintei Liturghii şi prin organizarea mai multor evenimente culturale şi artistice. Astfel, preoți – absolvenți ai seminarului dorohoian, reprezentanți ai autorităților locale şi ai instituțiilor de învățământ din municipiul Dorohoi sunt invitaţi la hramul de iarnă al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Iacob” Dorohoi. Totodată, Asociația Prietenii Sfinților Trei Ierarhi (PSTI) din Iaşi organizează hramul capelei Liceului Pedagogic din Iași – „Sfinții Trei Ierarhi”.
Vineri, 2 februarie – †) Întâmpinarea Domnului
Cu ocazia hramului istoric al Catedralei Mitropolitane din Iaşi, Sfânta Liturghie va fi săvârşită de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, Preasfinţitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, şi Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.
Sărbătoarea Întâmpinarea Domnului este primul hram pe care l-a primit lăcaşul de cult ce veghează de aproape 130 de ani oraşul Iaşi. Un hram ce simbolizează o clipă de mulțumire și de amintire sfântă închinată unei biserici care a „acceptat” să fie jertfită, pentru ca noi și generațiile ce vor urma să ne bucurăm de prezența mântuitoare a actualei Catedrale Mitropolitane din Iași.
***
Întâlnire cu voluntarii ieșeni, de Ziua Internațională a Tineretului Ortodox
Departamentul Misiune pentru Tineret din cadrul Arhiepiscopiei Iașilor organizează o întâlnire cu voluntarii, în data de 2 februarie 2024, de sărbătoarea Întâmpinarea Domnului, când este serbată și Ziua Internațională a Tineretului Ortodox.
În dimineața zilei de 2 februarie 2024, începând cu ora09:00, tinerii vor da răspunsurile la Sfânta Liturghie de la Catedrala Mitropolitană din Iași, care își serbează hramul istoric. De la ora 18:00, tinerii sunt invitați la o întâlnire la Sala „Iustin Moisescu” din incinta Ansamblului Mitropolitan din Iași, unde vor avea un dialog cu arhim. Nicodim Petre, consilierul Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor, pe tema „Cui oferi timpul tău?”. De asemenea, tinerii participanți vor afla despre proiectele importante în care se vor putea implica în anul 2024 și vor avea posibilitatea de a transmite câteva gânduri și convingeri cu privire la implicarea în activitățile de voluntariat, cu precădere în perioada cea mai frumoasă a vieții – perioada tinereții.
„O majoritate covârșitoare a tinerilor, care s-au implicat în activități de voluntariat în timpul liceului său în timpul facultății, mărturisesc faptul că această implicare a făcut ca viața lor să capete o frumusețe aparte. Dorind să ajute pe alții, într-o formă sau alta, au realizat, peste timp, că ei înșiși au fost ajutați foarte mult. Dorind să renunțe la o parte din timpul lor liber pentru aproapele, au realizat că, de fapt, au câștigat acel timp. Fiind uneori descurajați de impactul mic pe care îl poate avea o acțiune de-a lor, au înțeles totuși că acele luminițe ale faptelor bune au început, în timp, să strălucească tot mai mult și mai puternic”, a declarat Grigorie Pîjîn, coordonatorul subdepartamentului Proiecte din cadrul Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) – Filiala Iași. Evenimentul din 2 februarie este organizat în parteneriat cu ASCOR Iași, Asociația Tineretul Ortodox Român (ATOR) – Filiala Iași, Asociația Prietenii Sfinților Trei Ierarhi (PSTI) şi Studenți pentru viață (SPV) – Filiala Iași.