Evadare masivă și haos: Peste 1.500 de deținuți au fugit dintr-o închisoare de maximă securitate

de: Simona Ciobanu
10:20, 26 dec. 2024

Mozambicul trece printr-o criză fără precedent după ce peste 1.500 de deținuți au evadat miercuri dintr-o închisoare de înaltă securitate situată la 15 kilometri de capitala Maputo.

Incidentul a avut loc în contextul tulburărilor masive care au zguduit țara în ultimele zile, ca urmare a contestării rezultatelor alegerilor prezidențiale din 9 octombrie.

Cum s-a produs evadarea

Grupuri de demonstranți, furioși după confirmarea victoriei partidului Frelimo, au organizat proteste în apropierea închisorii. Haosul creat de zgomotul și agitația din afara penitenciarului a provocat tulburări și în interior. Unii deținuți au reușit să dărâme un zid, folosindu-se de confuzie pentru a evada.

Potrivit șefului poliției naționale, Bernardino Rafael, un total de 1.534 de deținuți au fugit, dintre care 33 au fost uciși și 15 răniți în confruntările ulterioare cu forțele de ordine.

După evadare, forțele de ordine, sprijinite de armată, au demarat operațiuni masive de căutare. Până acum, aproximativ 150 de evadați au fost recapturați, dar printre cei încă liberi se află 30 de deținuți asociați cu grupările jihadiste armate care au terorizat provincia Cabo Delgado în ultimii șapte ani. Situația a stârnit o îngrijorare profundă în rândul autorităților.

Tulburările continuă în Maputo, unde baricadele ridicate de manifestanți blochează drumurile, iar vandalismul persistă. Magazine, clădiri publice, un depozit de medicamente și chiar ambulanțe au fost incendiate de protestatari.

În unele cartiere populare, manifestanții și-au instalat mese direct pe stradă, sărbătorind Crăciunul în mijlocul tensiunilor, alături de familii și vecini.

Alegeri contestate și cereri de „justiție electorală”

Protestele au izbucnit după ce Consiliul Constituțional a confirmat victoria lui Daniel Chapo, candidatul partidului Frelimo, care a obținut 65,17% din voturi. Opoziția acuză fraude electorale și cere „justiție electorală”.

Tulburările au început încă din octombrie, iar în cele două luni de demonstrații și blocaje au murit cel puțin 150 de persoane, potrivit ONG-urilor locale.

Evadarea masivă și haosul din Mozambic scot în evidență tensiunile politice și sociale din această țară, afectată deja de instabilitate economică și atacuri teroriste în nord. Autoritățile se confruntă cu o provocare imensă în gestionarea acestei crize, care riscă să se agraveze pe fondul nemulțumirilor populației și al acțiunilor violente.